Αρχική » ΡΟΔΙΤΙΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΡΟΔΙΤΙΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Υλικά 1ης παραλλαγής

Φασόλια 1 κιλό μέτρια – Λόπια Κατταβιάς Ρόδου –

Κατσικίσιο κρέας – κομμένο σε μερίδες – 1/2 κιλό

Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι

Κρεμμύδι 1 μεγάλο – ψιλοκομμένο –

Καρότα 3 μέτρια – ψιλοκομμένα –

Ντομάτα 1 κιλό τριμμένη

Πιπέρι κόκκινο

Αλάτι κατά βούληση

 

Εκτέλεση 1ης παραλλαγής

Για τα φασόλια με κρέας στην κατσαρόλα, βράζουμε πρώτα σε μία βαθιά κατσαρόλα το κατσίκι με μπόλικο νερό να μαλακώσει.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το βρασμένο κατσίκι.Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, την ντομάτα, το καρότο, το σέλινο, τον πελτέ και τον ζωμό κρέατος. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα λόπια με το κατσίκι να βράσουν για 40′ περίπου σε σιγανή φωτιά μεχρι να χυλώσει η Ροδίτικη φασολάδα.

 

Υλικά 2ης παραλλαγής

500 γραµ. λόπια (φασόλια Καταβιάς Ρόδου) ή φασόλια μέτρια

2 ντομάτες μεγάλες ψιλοκομμένες (ή κομμένες σε φέτες)

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο

1/4 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο

1/2 φλ ελαιόλαδο λάδι

αλάτι

πιπέρι1½ λίτρο νερό

Εκτέλεση 2ης παραλλαγής

Βράζουμε τα λόπια (φασόλια) με κρύο νερό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μισομαλακώσουν για περίπου για 40′. Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό.

Σε πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε μέσα τα φασόλια τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1,5 λίτρο ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, για περίπου 2 ώρες, μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του, να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους . Η λοπάδα τρώγεται με πιρούνι.

Παραδοσιακά, δεν βράζουν από πριν τα φασόλια. Αλλά τα μουλιάζουν από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό. Την επόμενη ημέρα βάζουν όλα τα υλικά μαζί σε πήλινο σκεύος το σφραγίζουν με ζυμάρι και το βάζουν σε ξυλόφουρνο για 5 ώρες.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση