Με τον ερχομό της άνοιξης, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, τα παιδιά αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο της “Χελιδόνας”, συζητώντας και γνωρίζοντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά της εποχής, της άνοιξης. Συνεργάστηκαν στο χρωμάτισμα ξύλινου χελιδονιού και στον στολισμό γενικότερα του παραδοσιακού παιχνιδιού της ξύλινης χελιδόνας. Την χελιδόνα κατασκεύασε ειδικά για εμάς ο επιπλοποιός πατέρας μου και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό!
Αφού τα παιδιά στόλισαν τη χελιδόνα, τραγούδησαν με αυτή προσπαθώντας παράλληλα να τραβούν το σχοινί για να γυρνά το ξύλινο χελιδόνι, όπως είναι το έθιμο. Κάθε παιδί με τη σειρά φόρεσε τον “Μάρτη” του (το ασπροκόκκινο βραχιολάκι) για να μην το “κάψει ο ήλιος”, με τη σκέψη ότι θα το χαρίσει στο πρώτο χελιδόνι ή πελαργό που θα δει, για να χτίσει με αυτό τη φωλιά του.
Τα παιδιά είχαν την ιδέα να κατασκευάσουν χάρτινα αυγά, καθώς το τραγούδι καλεί τη νοικοκυρά ή τον νοικοκύρη να δώσει πέντε αυγά στα παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα του Μάρτη. Έτσι το καλάθι δίπλα στη “Χελιδόνα” γέμισε με χάρτινα χρωματιστά αυγά.
Τα παιδιά βοηθήθηκαν στο τραγούδι από το εικονόλεξο με τα κάλαντα του Μάρτη. Την επόμενη ημέρα τα περίμενε το σταυρόλεξο της χελιδόνας για να το λύσουν, πράγμα που έκαναν με μεγάλο ενθουσιασμό, συμβουλευόμενα πάλι το εικονόλεξο.
Περισσότερες πληροφορίες για το έθιμο της χελιδόνας μπορείτε να δείτε στα άρθρα: 1. Η χελιδόνα και 2. Η χελιδόνα στον ιστότοπο https://blogs.sch.gr/vpliatsika/, καθώς και να ακούσετε τα κάλαντα του Μάρτη από παλιότερους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου στο άρθρο Η χελιδόνα μας.