![minamata 1](https://blogs.sch.gr/8lyk-pat/files/2022/03/minamata-1-150x150.jpg)
Την Παρασκευή, 4-3-22, οι μαθήτριες/-τές της Β΄ τάξης Λυκείου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας με διδάσκουσα την κ. Άννα Θεοδωροπούλου, παρακολούθησαν την ταινία ντοκιμαντέρ «Minamata». Το περιεχόμενο της είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που αναφέρονται στο διδακτικό βιβλίο. Στον κόλπο της Μιναμάτα στην Ιαπωνία σημειώθηκε ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά ρύπανσης του νερού με ολέθριες επιπτώσεις για τους κατοίκους. Η ταινία αυτή θα αποτελέσει ερέθισμα για προβληματισμό σχετικά με τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, κάτι που αποτελεί έναν βασικό στόχο του μαθήματος και συγκεκριμένα του 2ου κεφαλαίου της Βιολογίας (Άνθρωπος και Περιβάλλον).
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ Minamata :
Μυθιστορηματική –χαρισματική, ανήσυχη και αυτοκαταστροφική– προσωπικότητα, ο Αμερικανός Γιουτζίν Σμιθ αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου σε έναν από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ. Τις δύο επόμενες δεκαετίες γνώρισε απανωτές επιτυχίες και απέσπασε κάθε λογής διακρίσεις, το 1971, όμως, βρισκόταν σε μια δύσκολη οικονομική, επαγγελματική και προσωπική φάση. Όλα θα αλλάξουν, όταν ταξιδέψει στην Ιαπωνία ως απεσταλμένος του περιοδικού Life για ένα ρεπορτάζ σχετικά με τη μόλυνση της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμάτα από υδράργυρο, λόγω των αποβλήτων του βιομηχανικού κολοσσού Chisso Corporation. Η δίχρονη, περιπετειώδης παραμονή του εκεί θα γεννήσει μια εμβληματική φωτο-διατριβή (με το ιστορικό ενσταντανέ «Tomoko Uemura in her bath»), η οποία θα κάνει το γύρο του κόσμου αποκαλύπτοντας τη «νόσο της Μιναμάτα».
H αληθινή ιστορία ενός οικολογικού σκανδάλου συνδέεται χωρίς εμπνεύσεις ή κραδασμούς με ένα σύγχρονο καλλιτεχνικο-δημοσιογραφικό επίτευγμα. Αποτέλεσμα είναι ένα χρήσιμα ενημερωτικό, κινηματογραφικά απλό, αμβλύ και ξεκάθαρο biopic, με έναν αξιοπρεπέστατο Τζόνι Ντεπ σε έναν μάλλον διεκπεραιωτικό πρωταγωνιστικό ρόλο δίχως ερμηνευτικές απαιτήσεις.
Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ODEON.
Κάτω από : Καινοτόμες δράσεις