Ενημερωτική Δικτυακή Συνάντηση – Erasmus+ για σχολικές μονάδες με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ενημερωτική δικτυακή συνάντηση εχει θέμα την παρουσίαση βασικών αρχών και πρακτικών διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν ένα επιτυχημένο έργο Erasmus+ στον τομέα της Ειδικής Αγωγής.

Ημερομηνία : 23 Μαΐου 2024

Ωρα : 13:30 – 15:00

Παρουσιάσεις

 • Πλαίσιο Erasmus+ Δυνατότητες και Ευκαιρίες
 • Πως μπορούμε να υποβάλουμε μια επιτυχημένη αίτηση ERAMSUS+ KA1
 • Εμπειρίες από έργα Erasmus+

LINK WEBEX

2024 MAY Erasmus for SEN

2024 ΕΚΔΗΛΩΣΗ Erasmus

Το έργο IMVET στο ΕfVET

Ακολουθήστε το παρακάτω LINK για να δείτε στοιχεία του έργου της ΔΔΕ Αχαΐας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – European Forum of Technical and Vocational Education and Training (EfVET).

LINK

download

DiscoverEU – Ανακαλύψτε την Ευρώπη για νέους 18 ετών

Ετοιμαστείτε να εξερευνήσετε την Ευρώπη!

Το DiscoverEU είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ με ισχύ από τις 16 Απριλίου 2024 στις 12:00:00 (μεσημέρι ώρα Βρυξελλών) και στις 30 Απριλίου 2024 στις 12:00:00 (μεσημέρι ώρα Βρυξελλών) θα δίνει σε νέους (18 ετών) την ευκαιρία να ταξιδέψουν Ευρώπη.

Είστε 18 ετών και κάτοικος ενός από τα κράτη μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες που συνδέονται με το Erasmus+;

Λεπτομέρειες

 • Η αίτησή σας πρέπει να υποβληθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Πύλης Νεολαίας.
  Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν σε 5 ερωτήσεις κουίζ πολλαπλής επιλογής και 1 δευτερεύουσα ερώτηση.
 • Οι επιλεγμένοι υποψήφιοι θα δικαιούνται ταξιδιωτικό πάσο αξίας 283,26 ευρώ.
 • Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή για κινητά που θα βρίσκει προτάσεις για να προγραμματίσουν το ταξίδι τους και να λάβουν μια ψηφιακή εκπτωτική κάρτα DiscoverEU για μια σειρά εκπτώσεων και προνομίων σε όλες τις χώρες του προγράμματος Erasmus+.
 • Οι νέοι με ειδικές ανάγκες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στο DiscoverEU, θα λάβουν επιπλέον βοήθεια και υποστήριξη.
 • Οι συμμετέχοντες που θα επιλέξουν ένα ευέλικτο πάσο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση έως και 4 θέσεων δωρεάν.

Ρίξτε μια ματιά στο link https://youth.europa.eu/discovereu_en

3ης Διημερίδα Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών Erasmus+ 10-11/04/2024

Αφίσα εικόναΜία ουσιαστική και επιτυχημένη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς που παρακολούθησαν τις εργασίες της 3ης Διημερίδας «Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+: Καινοτομία – Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση» που συνδιοργάνωσαν το ΙΚΥ – Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Erasmus+) και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τα Αρσάκεια Σχολεία και το φιλόξενο χώρο της Εστίας Παιδείας και Επιστημών Πάτρας και το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.  Η Διημερίδα έλαβε χώρα στις 10-11 Απριλίου 2024 και ώρες 09:30-13:30, υπό τον συντονισμό των οργανωτικά υπευθύνων κ. Πετράκη Εμμανουήλ (Δ/ντη Αρσακείου Λυκείου Πάτρας), κ. Βλαχοδημητρόπουλου Δημήτριου (Δ/ντη Αρσακείου Γυμνασίου Πάτρας), κ. Μπαλωμένου Αθανασίας (Συμβούλου Εκπ/σης Αχαΐας) και της κ. Σαρλή Έλενας, Προωθήτριας Erasmus+ σχολικών μονάδων Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το LINK για περισσότερες πληροφορίες

IMVET Kick-Off Meeting

DEF. 8304 IMVET Logo

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου Erasmus+ με θέμα “Κινητικότητα χωρίς αποκλεισμούς στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMVET)» που στοχεύει στην συμπεριληπτική κινητικότητα μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με αναπηρίες  χωρίς αποκλεισμούς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Den Bosch Ολλανδίας από τις 17 έως τις 18 Ιανουαρίου 2024.  Το πολλά υποσχόμενο και προκλητικό έργο με μεγάλο αναμενόμενο αντίκτυπο στην ποιοτική κινητικότητα μαθητές με διάφορες αναπηρίες θα έχει διάρκεια τριών ετών και στηρίζεται στην συνεργασία αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών οργανισμών από πέντε χώρες (Ολλανδία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία και Φινλανδία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ERASMUS – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία και καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, η ημερίδα με θέμα ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ERASMUS – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ που απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με ή χωρίς εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus, που είτε προτίθενται να υλοποιήσουν πρόγραμμα την τρέχουσα σχολική χρονιά είτε να υποβάλλουν μέσω της σχολικής τους μονάδας σχέδιο προγράμματος κατά την επόμενη περίοδο.

Η καταγραφή της ικανοποίησης των συμμετεχόντων έγινε με το εργαλείο mentimeter αποτελέσματα του βλέπετε παρακάτω. Για μια ακόμα φορά η απαίτηση των συναδέλφων εκπαιδευτικών σε χρηστικές πληροφορίες αποδείχθηκε ιδιαίτερη σημαντική. Με μεγάλη ικανοποίησής μας διαπιστώσαμε ότι μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης ο στόχος αυτός ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

slide start01 slide start02
slide end01 slide end02

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

[1] ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ERASMUS+

[2] ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

[3] ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

ΗΜΕΡΙΔΑ : ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ERASMUS – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Η Δ.Δ.Ε. Αχαΐας διοργανώνει ενημερωτικό σεμινάριο διάρκειας τεσσάρων (4) ωρών, με θέμα «ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ERASMUS – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ».  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, ώρες 18:00 -21:00, διαδικτυακά, στην εκπαιδευτική πλατφόρμα WEBEX.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με ή χωρίς εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus, που είτε προτίθενται να υλοποιήσουν πρόγραμμα την τρέχουσα σχολική χρονιά είτε να υποβάλλουν μέσω της σχολικής τους μονάδας σχέδιο προγράμματος κατά την επόμενη περίοδο.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αποσαφηνιστούν έννοιες της διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να παρουσιαστούν μεθοδολογικά εργαλεία και να βοηθηθούν οι εκπαιδευτικοί στην ορθολογική και βέλτιστη υλοποίηση και διαχείριση εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus.

Ειδικότεροι στόχοι είναι οι εκπαιδευτικοί να:

 • ενημερωθούν για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων
 • έρθουν σε επαφή με βασικές έννοιες και αρχές της διαχείρισης προγραμμάτων (Project Management) με όρους διασφάλισης ποιότητας
 • να πάρουν συμβουλές για την βέλτιστη οικονομική διαχείριση της επιχορήγησης
 • γνωρίσουν τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος
 • ενημερωθούν για πρακτικές διευθετήσεις και τεχνικές υλοποίησης των προγραμμάτων
 • γνωρίσουν τα τοπικά και εθνικά δίκτυα
 • θέσουν τα ερωτήματα τους και να πάρουν έγκυρες απαντήσεις

Ενδεικτικό πρόγραμμα ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Περίοδος Παρουσίαση
17:50 -18:00 Υποδοχή συμμετεχόντων
18:00 – 18:20 Παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων
18:20-18:40 Πρακτικές Συμβουλές Ορθολογικής Διαχείρισης

 • Επιλογή Συμμετεχόντων – Ανάθεση Ρόλων
 • Διαχείριση και Παρακολούθηση Επιχορήγησης
 • Προμήθεια Υπηρεσιών
18:40-19:10 Η μέθοδος Project – μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές παρακολούθησης
19:10-19:30 Πώς συμπληρώνω το Beneficiary Module
19:30-20:15 Ενημέρωση για τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά δίκτυα
20:15-20:45 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
20:45-21:00 Συζήτηση – Αξιολόγηση – Ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών
21:00  Κλείσιμο του Σεμιναρίου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για την καλύτερη οργάνωση του σεμιναρίου παρακαλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετέχουν, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ψηφιακά στο LINK έως και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023.  Θα γίνουν δεκτές μόνο δύο συμμετοχές ανά σχολική μονάδα κατά προτίμηση του διευθυντή και του υπεύθυνού ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους με email και θα λάβουν το σχετικό σύνδεσμο Webex.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σας.

Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA 2022

Πηγή – περισσότερα: https://www.iky.gr/el/iky-items/item/4243-programma-proothisis-ton-antallagon-kai-tis-epistimonikis-synergasias-elladas-germanias-ikyda-2022

Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA 2024

ikyda.png

Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA 2024

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD),  υλοποιεί πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατ΄ εφαρμογή των Κανονιστικών Διατάξεων όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 56299/Ζ1/22-05-2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 3450/Β΄/23-5-2023).

Το πρόγραμμα αφορά ομάδες επιστημόνων ή ερευνητών όλων των γνωστικών αντικειμένων από  Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνητικά Ιδρύματα των δυο χωρών οι οποίοι καταρτίζουν και υλοποιούν από κοινού ερευνητικά έργα με αμοιβαίες ανταλλαγές επισκέψεων.

To πρόγραμμα IKYDA 2024 θα χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα διάρκειας 12 ή 24 μηνών, με έναρξη από 1/7/2024 και ολοκλήρωση έως 30/6/2026.

Η αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα υποβάλλεται από τον επιστημονικό υπεύθυνο της αντίστοιχης ομάδας επιστημόνων ή ερευνητών σε κάθε χώρα. Η ελληνική και η γερμανική αίτηση υποβάλλονται παράλληλα στον αντίστοιχο εθνικό φορέα (Ι.Κ.Υ. για την Ελλάδα, DAAD για τη Γερμανία).

Διευκρινίζεται ότι η αίτηση για χρηματοδότηση στο Ι.Κ.Υ. εξετάζεται μόνο αν υπάρχει αντίστοιχη υποβολή αίτησης από Γερμανό εταίρο στη DAAD.

Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των ερευνητικών έργων στην Ελλάδα υποβάλλουν τις αιτήσεις μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στην διεύθυνση https://ams.iky.gr

Η  υποβολή των αιτήσεων στο Ι.Κ.Υ. ξεκινάει  5/10/2023  και  λήγει στις 15/12/2023 και ώρα Eλλάδος 14:00.

Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στην σχετική συνημμένη Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ.

Μιχαήλ Κουτσιλιέρης
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Πηγή – περισσότερα: https://www.iky.gr/el/iky-rss/item/4250-programma-proothisis-ton-antallagon-kai-tis-epistimonikis-synergasias-elladas-germanias-ikyda-2024