Η ιστορία των παθών του Χριστού μέσα από τους πίνακες του Θεοτοκόπουλου.

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται κάθε μια μέρα από τις μέρες της, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

Οι παρακάτω παιδικοί στίχοι, που μαθαίνουμε στο νηπιαγωγείο, αποτελούν μια συνοπτική αφήγηση των παθών και της Ανάστασης του Χριστού.

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο
Μεγάλη Κυριακή – ο Χριστός θ’ αναστηθεί.

Μπορώ και να τους ακούσω:

Στη συνέχεια μπορούμε  να να δούμε τους πίνακες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου .Αφού πούμε δυο λόγια για τον Έλληνα ζωγράφο, μπορούμε να αφηγηθούμε την ιστορία των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού. Κατόπιν παρατηρούμε τους πίνακες ,τις εκφράσεις των προσώπων και παράλληλα συζητάμε με το παιδί για τα συναισθήματα που μας προκαλούν  .Τέλος παρατηρούμε τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος και λέμε και για τα δικά μας αγαπημένα χρώματα.

Λίγα λόγια για τον Ζωγράφο:

Σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης της Αναγέννησης,  (Ηράκλειο Κρήτης 1541- Τολέδο 1614). Ήταν γνωστός κυρίως με το παρωνύμιο Ελ Γκρέκο. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα στον Χάνδακα και όχι στο Φόδελε όπως υποστηριζόταν παλαιότερα. Πολύ νέος άρχισε να ταξιδεύει σε πόλεις της Ιταλίας. Στη Βενετία μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Τισιανό. Το 1576, και σε ηλικία 35 ετών, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Τολέδο της Ισπανίας και πολιτογραφήθηκε Ισπανός. Εκεί δημιούργησε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της καλλιτεχνικής του παραγωγής. Ο El Greco (ο Έλληνας), όπως ονόμαζαν στην Ισπανία τον Θεοτοκόπουλο, υπέγραφε τους πίνακές του με την προσωνυμία «Κρης», δηλαδή Κρητικός.Από τις αρχές του 20ου αιώνα το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, που επηρέασε ζωγράφους της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ήταν ίσως από τους πρώτους καλλιτέχνες που απεικόνισε μια παλέτα που βασίζεται σε τέσσερα χρώματα. Σε ένα έργο του, πιθανά πορτραίτο του γιου του, τον απεικονίζει να κρατά μια ορθογώνια παλέτα με Μαύρο, Λευκό, Κόκκινη Ώχρα, Κίτρινη Ώχρα και ένα κόκκινο βερμιγιόν – Καρμίνιο (Vermilion ή Καρμίνιο Crimson).

Η ιστορία των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού

 

Μετάβαση στο padlet.com

Πηγές;https://el.wikipedia.org, https://www.domnasamiou.gr,http://users.sch.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *