Εγώ και η αυτοεκτίμηση

Σε αυτήν την θεματική ενότητα προσπαθήσαμε να μιλήσουμε για τις δυνατότητες που έχει ο καθένας από εμάς και να τονώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Σκοπός μας ήταν τα παιδιά να αποκτήσουν θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους (Κάποιες από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν έχουν εμπνευστεί από το βιβλίο των Νίκη Κάντζου, Ρένας Δαμηλάκη και Ζέτας Λαμπρινέα “Ο Κήπος των Συναισθημάτων”, εκδόσεις Δίπτυχο).

Ξεκινήσαμε διαβάζοντας τον «Τριγωνοψαρούλη» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Ο Τριγωνοψαρούλης ήταν ένα μικρό ψαράκι, διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο δεν τα κατάφερνε και πολύ καλά στο σχολείο. Είχε όμως άλλα χαρίσματα και έτσι μπόρεσε να σώσει τους φίλους του από τα δίχτυα του ψαρά. Τα παιδιά ζωγράφισαν ό,τι τους άρεσε από το παραμύθι.

3 2 1

  • Στη συνέχεια, συζητήσαμε κι εμείς για τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε πολύ καλά και στα οποία έχουμε ταλέντο. Υπάρχουν όμως και πράγματα στα οποία δεν τα καταφέρνουμε και τόσο καλά. Ποια είναι αυτά; Τα παιδιά ζωγράφισαν στο σπίτι, αφού συζήτησαν πρώτα και με τους γονείς τους, και την επόμενη μέρα μας παρουσίασαν μέσα στην τάξη.

δεν μπορώ 1 δεν μπορώ 2 δεν μπορώ 3 δεν μπορώ 4 δεν μπορώ 5 δεν μπορώ 6

Και τι συμβαίνει με αυτά που δεν καταφέρνουμε και τόσο καλά; Είτε προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, αν κάτι τέτοιο επιθυμούμε, είτε απλά συνειδητοποιούμε ότι σε κάποια πράγματα δεν έχουμε πολλές ικανότητες και ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.

  • Παρακολουθήσαμε την μικρού μήκους animation ταινία “Pip”, όπου ένα σκυλάκι, ο Πιπ, ύστερα από πολλή προσπάθεια κατάφερε να επιτύχει το στόχο του και να γίνει καλός σε κάτι που δεν τα κατάφερνε και πολύ καλά στην αρχή.

https://www.youtube.com/watch?v=07d2dXHYb94

  • Παρακολουθήσαμε το παραμύθι «Το ποντικάκι και η αυτοεκτίμηση» της Βίκυς Γεωρέττη και μιλήσαμε για την αυτοεκτίμηση. Τι είναι η αυτοεκτίμηση; Είναι η δυνατότητα να βλέπουμε όμορφα πράγματα στον εαυτό μας και να εκτιμούμε τις ικανότητές μας. Καθίσαμε σε κύκλο και γυρίζαμε ένα μπουκάλι γύρω – γύρω. Αυτός που έδειχνε το μπουκάλι, έπαιρνε το λόγο και προσπαθούσε να μας πει, και με τη βοήθεια των συμμαθητών του, τα θετικά του στοιχεία.

https://www.youtube.com/watch?v=eGXYARnyOiU

για τα θετικά μου στοιχεία

  • Τα παιδιά ζωγράφισαν έναν ήλιο με ακτίνες και στο σπίτι, με τη βοήθεια των γονιών τους, σημείωσαν πάνω στις ακτίνες τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Άλλοι έχουν χιούμορ, είναι ευγενικοί, βοηθούν τους άλλους κλπ. Την επόμενη μέρα παρουσίασαν τον δικό τους ήλιο στην τάξη μας.

στοιχεία 1 στοιχεία 2

  • Καθίσαμε με τα παιδιά σε κύκλο και φανταστήκαμε τον εαυτό μας σαν ένα μπουκάλι με νερό. Αισθανόμαστε καλά όταν το μπουκάλι είναι γεμάτο. Κάθε φορά όμως που κάποιος μας λέει κάτι άσχημο, είναι σαν να ανοίγουν τρύπες στο μπουκάλι και το νερό να χύνεται. Πώς μπορούμε εμείς να κλείσουμε αυτές τις τρύπες και να νιώσουμε καλύτερα; Δεν χρειάζεται να δίνουμε πάντα σημασία σε αυτά που μας λένε οι άλλοι. Εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε δυνατότητες αλλά και αδυναμίες και νιώθουμε καλά με αυτό. Προσπαθούμε να θυμηθούμε τα καλά στοιχεία του εαυτού μας και νιώσουμε καλύτερα. Κάνουμε κάτι που μας ικανοποιεί.
  • Διαβάσαμε διάφορα παραμύθια και συζητήσαμε για τους ήρωές τους και τις προσωπικότητές τους.

«Ο φαντασμένος Λούης», της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη

«Οι νεράιδες μας μιλούν για την αλληλεγγύη» της ΚΑΜΠΡΕΡΑ ΑΛΙΞ.

25621cd2 2f54 4048 8017 318237dc120f 20211108165112 o fantasmenos louis

  • Τέλος, φτιάξαμε μια κατασκευή και παρομοιάσαμε τον εαυτό μας με «Λουλούδι που ανθίζει». Όπως τα λουλουδάκια ανθίζουν με το νερό και ήλιο, έτσι κι εμείς ανθίζουμε με το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και τις δυνατότητές του και με το να κάνουμε όμορφες σκέψεις.

1 2