Με τους φίλους μου στο νηπιαγωγείο μπορώ, τη γη να μάθω ν’ αγαπώ! (Μέρος 4ο)
Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
Το ταξίδι μας για την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο ολοκληρώνεται με την προσέγγιση της θεματικής για τη θάλασσα. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς γραφτήκαμε στην Παιδική Helmepa, απ’ όπου αντλήσαμε αρκετό υλικό που μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα τη θαλάσσια ζωή, από τι κινδυνεύει και πώς μπορούμε να την προστατεύσουμε.
- Αρχικά, λοιπόν, αναφερθήκαμε στους ωκεανούς και στη σημασία τους για το περιβάλλον. Οι ωκεανοί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και φιλοξενούν το μεγαλύτερο αριθμό ζωντανών οργανισμών. Προσφέρουν οξυγόνο, από τα φυτά που φιλοξενούν, νερό και παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος. Οι ωκεανοί χωρίζονται σε 5 ζώνες, η καθεμία από τις οποίες φιλοξενεί διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς. Τον ωκεανό με τις 5 ζώνες τον αποτυπώσαμε σε ομαδική εργασία.
- Είδαμε διάφορα βιντεάκια για τους ωκεανούς και για τον βυθό καθώς και για κάποια από τα πλάσματα που φιλοξενεί (καρχαρίες, δελφίνια, φάλαινες, αστερίες κλπ).
- Αναφέραμε ότι κάθε θαλάσσιος οργανισμός αποτελεί μέρος μιας διατροφικής αλυσίδας, όπου αν ένας κρίκος χαθεί κινδυνεύει όλη η αλυσίδα και διαταράσσεται η ισορροπία της φύσης. Πηγή ενέργειας όλων των διατροφικών αλυσίδων είναι ο Ήλιος, ο οποίος αποτελεί πηγή ενέργειας για τα θαλάσσια φυτά για να φτιάξουν την τροφή τους με φωτοσύνθεση. Το φυτοπλαγκτόν με τη σειρά του αποτελεί τροφή για μικρούς θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι αποτελούν τροφή για μεγαλύτερα ζώα της θάλασσας. Τα παιδιά δραματοποίησαν την τροφική αλυσίδα και την αποτύπωσαν σε φύλο εργασίας.
- Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τη ρύπανση των θαλασσών και την ανθρώπινη δραστηριότητα που την προκαλεί. Μας μίλησε η θαλάσσια χελώνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει εξαιτίας της αμέλειας των ανθρώπων, οι οποίοι πετούν τα σκουπίδια τους στην παραλία. Αναφερθήκαμε στην αφίσα της Παιδικής Helmepa, η οποία απεικονίζει αντικείμενα που συναντάμε στο βυθό και αναφέρει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να διαλυθούν. Παρακολουθήσαμε και σχετικά βίντεο, και μεταφράζαμε στα βίντεο που ήταν σε άλλη γλώσσα.
- Διαβάσαμε το παραμύθι της Χριστίνας Κασιντή «Οι περιπέτειες μιας σακούλας» και το συζητήσαμε.
- Τα παιδιά ζωγράφισαν μια μολυσμένη με σκουπίδια θάλασσα και μια καθαρή και σε ομαδική εργασία ζωγράφισαν τον πλανήτη με καθαρούς ωκεανούς και έγραψαν συνθήματα.
- Συζητήσαμε ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας όταν επισκεπτόμαστε μια παραλία. Τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις τους, τις καταγράψαμε στον υπολογιστή και σκεφτήκαμε να μοιράσουμε στους φίλους μας έναν οδηγό καλής συμπεριφοράς στην παραλία για να ενημερωθούν κι εκείνοι.
- Παίξαμε κουκλοθέατρο, όπου το δελφίνι με την βοήθεια των παιδιών έμαθε στον Φιογκάκη και την Κουδουνέλα γιατί είναι σημαντικό να μην πετάνε σκουπίδια στη θάλασσα.
- Παρακολουθήσαμε διαφημιστικά σποτάκια με το γλάρο της Helmepa να μας συμβουλεύει: «ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ» και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε κι εμείς το γλάρο και γράψαμε το σύνθημα.
- Συζητήσαμε επίσης για την μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει μια πετρελαιοκηλίδα, είδαμε σχετικά βίντεο με παραλίες που είχαν μολυνθεί από πετρελαιοκηλίδα και την προσπάθεια που έκαναν οικολόγοι για να καθαρίσουν τις παραλίες. Πραγματοποιήσαμε κι εμείς πείραμα αντίστοιχο, όπου σε ένα γυάλινο μπολ με νερό, που συμβόλιζε τη θάλασσα, ρίξαμε μερικές κουταλιές λάδι, που συμβόλιζε την μόλυνση από πετρελαιοκηλίδα και το ανακατέψαμε. Προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε το λάδι με διάφορους τρόπους (με κουτάλι, με ρολό κουζίνας, βαμβάκι, σύριγγα) αλλά διαπιστώσαμε ότι τελικά δεν μπορεί να καθαριστεί πλήρως, όπως συμβαίνει και με τη μόλυνση των θαλασσών.
- Δημιουργήσαμε ένα παραμύθι βασισμένο σε μια ιδέα που πήραμε από την Παιδική Helmepa. Οι θαλάσσιοι οργανισμοί αγανακτισμένοι από τη ρύπανση των θαλασσών αποφασίζουν να συγκαλέσουν έκτακτο συμβούλιο με πρόεδρο τον Ποσειδώνα. Τι σκέφτηκαν τα πλάσματα της θάλασσας για να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Τα παιδιά σκέφτηκαν μια ιστορία, την εικονογράφησαν και της έδωσαν τον τίτλο: «ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ».
https://www.flipbookpdf.net/web/site/d0760724072cbbd6bcac309d0aebc95a5b2cdf0d202106.pdf.html#page/1
- Φτιάξαμε καρχαριάκια και χταποδάκια και… γίναμε δύτες…
- Τέλος, διαβάσαμε το παραμύθι «Θα γίνουμε κύμα», του Νίκολα Έντουαρντς, όπου μας προτρέπει όλους, έναν-έναν ατομικά, να προστατεύουμε το περιβάλλον, έτσι ώστε με το καλό μας παράδειγμα να παρασύρουμε κι άλλους να κάνουν το ίδιο.