΄΄STE(A)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική΄΄ – EΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  4

1686674483224 10

Στην 4η θεματική ενότητα  ΄΄Δημιουργώ και καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και καινοτομία΄΄ ασχοληθήκαμε με το θέμα ΄΄STE(A)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική΄΄.

 Αρχικά είδαμε σε πίνακες αναφοράς τον κύκλο του νερού και εξηγήσαμε τις τέσσερις καταστάσεις  του όπως συμπύκνωση-  βροχόπτωση-συγκέντρωση-εξάτμιση.  Είδαμε επίσης σε εικονόλεξο το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου ΄΄Από πού είσαι ποταμάκι΄΄΄.

1

Συζητήσαμε για την χρησιμότητα του νερού στη ζωή μας και είδαμε σχετικές εικόνες.

2

Διαβάσαμε τα βιβλία ΄΄Η  μικρή σταγόνα ,  Γνωρίζω το νερό,  Νερό  νεράκι  , Πέφτει πέφτει η σταγόνα΄΄.

3 4 5

Παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο σε βίντεο το παραμύθι ΄΄Ο κύκλος του νερού-Σταγονούλης για Προσχολική΄΄,  ΄΄Ο μπαμπακένιος΄΄  και ΄΄Η Νούλα η σταγονούλα΄΄. Ακούσαμε και είδαμε σε βίντεο το τραγούδι ΄΄Ο κύκλος του νερού΄΄ το οποίο άρεσε πολύ στα παιδιά και το τραγούδησαν κι εκείνα .

Παίξαμε το παιχνίδι με τις ανακατεμένες κάρτες από το παραμύθι που είδαμε ΄΄Ο Σταγονούλης για Προσχολική΄΄. Τα παιδιά έπρεπε να θυμηθούν την ιστορία και να βάλουν τις κάρτες στη σωστή σειρά κατανοώντας με αυτόν τον τρόπο τις τέσσερις καταστάσεις του νερού που προαναφέραμε.

6 7

 Δημιουργήσαμε με χαρτόνια και χρώματα τον δικό μας πίνακα  αναφοράς για τον  κύκλο του νερού. Επίσης σε χαρτόνι φτιάξαμε το ταξίδι της σταγόνας αποτυπώνοντας έτσι τις τέσσερις καταστάσεις μιας σταγόνας νερού.

10 11 14 13 12

Με τη βοήθεια της πλαστελίνης μας φτιάξαμε κι έναν επιτραπέζιο κύκλο του νερού.

1686674483224

Κάναμε  διάφορα πειράματα με το νερό όπως βράσαμε λίγο νερό και είδαμε τους υδρατμούς που σχηματίστηκαν και την ανοδική τους πορεία.

Δημιουργήσαμε τα δικά μας συννεφάκια με αφρό ξυρίσματος και τη δική μας βροχούλα με χρώμα ζαχαροπλαστικής, νερό και γλυκερίνη.

Μιλήσαμε για τις ιδιότητες του νερού: άγχρωμο, άοσμο και άγευστο.

16 15

Ασχοληθήκαμε με σχετικά φύλλα εργασίας πάνω στο θέμα αυτό. Τα παιδιά έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και προσήλωση αποτυπώνοντας στο χαρτί τις γνώσεις που είχαν λάβει.

20 19 18 17 9 Έπειτα ήρθε η σειρά της beebot , της αγαπημένης μελισσούλας των παιδιών. Σε τετραγωνισμένο χαρτί του μέτρου βάλαμε τις τέσσερις καταστάσεις μιας σταγόνας, από τον ουρανό ως τη θάλασσα και από κει πάλι ως τον ουρανό και ζητήσαμε από τα παιδιά να προγραμματίσουν τη μέλισσα ώστε να πάει εκεί που κάθε φορά θέλαμε. Με το παιχνίδι αυτό έγινε εμπέδωση των αποκτηθέντων  γνώσεων και τα παιδιά ασχολήθηκαν με την εκπαιδευτική ρομποτική.

 

28 27 26 25

Στη συνέχεια μιλήσαμε για την Υδροδυναμική , την δύναμη που έχει το νερό και για να το καταλάβουν καλύτερα κάναμε ένα πείραμα με έναν υδρόμυλο παιχνίδι και κάποια αντικείμενα μέσα σε μια λεκάνη με νερό.  Όσο πιο πολύ και γρήγορα έπεφτε το νερό από πάνω , τόσο πιο πολύ κινούνταν τα αντικείμενα μέσα στη λεκάνη. Αποτυπώσαμε κι αυτή τη γνώση σε φύλλο εργασίας  με τον καλύτερο τρόπο.

31 30 3234 33 35

Γεμίσαμε με νερό δύο βάζα, σημειώσαμε τη στάθμη τους και βάλαμε το ένα στο ψυγείο και το άλλο στο παράθυρο, εκεί που το «χτυπούσε» ο ήλιος και παρατηρήσαμε τις διαφορές μετά από μερικές μέρες διαπιστώνοντας ότι αυτό που ήταν κοντά στο παράθυρο εξατμίστηκε λόγω ζέστης, ενώ το άλλο παρέμενε σταθερό όσες μέρες κι αν περνούσαν.

1686674418215 1686674418192

Τέλος διαπιστώσαμε μέσα από πειράματα τη δύναμη που αποκτά το νερό λόγω του ανέμου, (πείραμα μ’ ένα  καπάκι κι ένα  καλαμάκι, με τη βοήθεια του οποίου προσπαθήσαμε να μετακινήσουμε το καπάκι) και τέλος το πείραμα του συντριβανιού για να διαπιστώσουμε τη δύναμη που αποκτά το νερό λόγω του βάρους του (πείραμα με μπουκάλι νερού, καλαμάκι και πλαστελίνη)

1686674418207 1686674418200