no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Δράση του σχολείου μας στα πλαίσια της «Ημέρας κατά της βίας» (6/3/2013)

Συγγραφέας: | 06/03/2013
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δράση του σχολείου μας στα πλαίσια της «Ημέρας κατά της βίας» (6/3/2013) |

Όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος σήμερα για το φαινόμενο της βίας (ενδοσχολικής και μη), πράγμα που πιστοποιεί τις ανησυχητικές διαστάσεις του. Αυτό καταδεικνύει εξάλλου και η θέσπιση από το Υπουργείο Παιδείας της 6ης Μαρτίου ως « Ημέρας κατά της βίας», με την παράλληλη «πρόσκληση» προς τα σχολεία για διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων. Στα πλαίσια αυτής της «πρόσκλησης-πρόκλησης» μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικός εκφοβισμός – Διαχείριση Συγκρούσεων», πραγματοποίησαν σχετική εκδήλωση – δράση την Τετάρτη, 6 Μαρτίου στο χώρο της « Οιδιπόδειας Κρήνης» (Πλατεία Αγ. Θεοδώρων).

Η εκδήλωση είχε τον τίτλο «Συνομιλώντας με τον αρχαίο μύθο της Σφίγγας». Αφορμή ήταν η γνωστή φράση με την οποία ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης έκλεισε τον ευχαριστήριο λόγο του κατά την τελετή απονομής στο μεγάλο ποιητή του βραβείου «Νόμπελ Λογοτεχνίας» το 1963. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Σεφέρης είχε κλείσει το λόγο του ως εξής: «Όταν στο δρόμο της Θήβας, ὁ Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμα της, η απόκριση του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα».

Με αφορμή τη φράση αυτή οι μαθητές ζωγράφισαν – σχεδίασαν τα «τέρατα» που απειλούν το σύγχρονο άνθρωπο, αποτυπώνοντας ουσιαστικά στο χαρτί τις προσωπικές τους αγωνίες, τόσο για το φαινόμενο της βίας όσο και για τα προβλήματα που απασχολούν γενικότερα ένα σύγχρονο έφηβο.

Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή και τους συναδέλφους καθηγητές που βοήθησαν για την πραγματοποίησή της.

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη συνάδελφο, κα. Ελένη Βαρσαμή, καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο 5ο Γυμνάσιο Θήβας, για τις συμβουλές της και τη συμπαράστασή της τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

κάτω από: Αγωγή Υγείας, Δράσεις
Ετικέτες:

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες