no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Συγγραφέας: | 11/02/2013
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ |

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΙΟΝ

Σήμερα, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, συνέβη κάτι μαγικό! Ένα γεγονός που όλοι περιμέναμε με λαχτάρα και που, όπως αποδείχτηκε, μας γέμισε πολλά και όμορφα συναισθήματα! Στα πλαίσια, λοιπόν, του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και ύστερα από σχετική πρόταση της καθηγήτριας μας κ. Αλμπάνη Μαρίας (ΠΕ15), η Β΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, στην Αθήνα. Αφού ολοκληρώσαμε την ενότητα της Διατροφής-Διαιτολογίας του σχολικού μας βιβλίου και αφού διερευνήσαμε πολλά διατροφικά θέματα, θελήσαμε να γνωρίσουμε από κοντά τη γραμμή παραγωγής ενός αγαπημένου τροφίμου….Και τι καλύτερο από τη σοκολάτα που όλοι λατρεύουμε!

Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση μας για τον τρόπο παραγωγής της σοκολάτας, ένα προϊόν που καταναλώνουμε καθημερινά, για τη θρεπτική αξία της στη διατροφή μας και για τις ευεργετικές ιδιότητες της. Επιπρόσθετα, μάθαμε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με την ίδρυση της Σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ. Μπορέσαμε έτσι να εμπεδώσουμε καλύτερα την ύλη του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας.

Η ΙΟΝ ιδρύθηκε το 1930 και έκτοτε, όπως ενημερωθήκαμε από το προσωπικό του εργοστασίου, ακολουθεί πορεία συνεχούς ανάπτυξης. Το όνομα της το οφείλει στο πολύ γνωστό αρωματικό λουλούδι, το ίον, ή αλλιώς μενεξές! Είναι η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα, την ΙΟΝ Αμυγδάλου που μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά είδη σοκολάτας στην αγορά.

Το εργοστάσιο σοκολάτας που επισκεφτήκαμε διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα και με αυτοματοποιημένο τρόπο μεταφέρει την πρώτη ύλη, τους καρπούς κακάο σε ειδικούς χώρους στους οποίους θρυμματίζεται, καθαρίζεται και με ιδιαίτερο τρόπο μετατρέπεται σε λιωμένη σοκολάτα. Από εκεί, με άλλα κατάλληλα μηχανήματα και με τη βοήθεια του έμπειρου και άρτια καταρτισμένου προσωπικού, ελέγχεται ποιοτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δημιουργείται έτσι το τελικό προϊόν, οι γνωστές σε όλους μας πλάκες σοκολάτας (γάλακτος, αμυγδάλου, υγείας, κτλ), τα σοκολατίνια, οι κουβερτούρες διαφόρων ειδών, οι γκοφρέτες, η τρούφα σοκολάτας, το κακάο σε σκόνη και άλλα αγαπημένα προϊόντα.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης μας σχετικά με τη γραμμή παραγωγής της σοκολάτας, συγκεντρωθήκαμε όλοι στο χώρο παρουσίασης του εργοστασίου, όπου το προσωπικό συνέχισε την ξενάγηση στο χώρο της εταιρείας, προβάλλοντας video και λύνοντας τις απορίες μας που δημιουργήθηκαν από την ξενάγηση μας. Ένα δώρο περίμενε τον κάθε ένα από εμάς και αυτό το δώρο βρίσκονταν σε μια μικρή κόκκινη σακουλίτσα που μας μοίρασε η κ. Παππά, μέλος του προσωπικού του εργοστασίου. Σοκολάτες, πραλίνα και άλλες γευστικές λιχουδιές περίμεναν να τις δοκιμάσουμε!!!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το προσωπικό του εργοστασίου που μας ξενάγησε στο χώρο και την κ. Παππά για την υπομονή που έδειξε και την ιδιαίτερη φροντίδα της! Ακόμη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια μας κ. Αλμπάνη Μαρία για την πρωτοβουλία που πήρε για τη διοργάνωσης αυτής της διδακτικής επίσκεψης. Επίσης, δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε τις καθηγήτριες που μας συνόδεψαν, κ. Ζιώγου Καλλιόπη (ΠΕ01) και κ. Λούκα Δήμητρα (ΠΕ03) και που μας πρόσεχαν στο λεωφορείο και στο εργοστάσιο. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σχολείο μας και τη Δ/ντρια μας κ. Μπενάκη Σωτηρία (ΠΕ02) για τη θετική διάθεση της και τη στήριξη που μας δίνει κάθε φορά που αναλαμβάνουμε να πραγματοποίησουμε τέτοιες σχολικές δραστηριότητες!

Κλείνουμε αυτή τη σύντομη ενημέρωση για τη διδακτική μας επίσκεψη με την πιο ωραία ανάμνηση που είχαμε από αυτή την εκδρομή…Η ιδιαίτερη μυρωδιά ζεστής σοκολάτας που άχνιζε από το χώρο του εργοστασίου σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο στεγάζεται, είναι κάτι που θα μας μείνει αξέχαστο…!! Ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν και  επόμενες τέτοιες διδακτικές επισκέψεις!!

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου

Οι καθηγήτριες

Αλμπάνη Μαρία

Ζιώγου Καλλιόπη

Λούκα Δήμητρα

κάτω από: Αγωγή Υγείας, Δράσεις, Μαθήματα Β Τάξης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες