no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Μήνυμα για τη Διαφορετικότητα, με αφορμή τη 3η Δεκεμβρίου, ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, από το ΣΣΝ της ΔΔΕ Βοιωτίας και το ΕΚΕΨΥΕ

Συγγραφέας: | 03/12/2012
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήνυμα για τη Διαφορετικότητα, με αφορμή τη 3η Δεκεμβρίου, ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, από το ΣΣΝ της ΔΔΕ Βοιωτίας και το ΕΚΕΨΥΕ |

 Θέμα: «Μήνυμα για τη Διαφορετικότητα, με αφορμή τη 3η Δεκεμβρίου, ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, από το ΣΣΝ της ΔΔΕ Βοιωτίας και το ΕΚΕΨΥΕ»

Στη σημερινή εποχή αντιλαμβανόμαστε όλο και πιο έντονα την αδιαφορία, τον σαρκασμό, την περιθωριοποίηση αλλά ακόμη και τη βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική) απέναντι σε άτομα διαφορετικής εθνικότητας ή φυλής, διαφορετικού τρόπου σκέψης ή ζωής, διαφορετικής εμφάνισης ή κουλτούρας. Πρόκειται για αντιδράσεις που δυσχεραίνουν την ομαλή διαβίωση των ατόμων που τις υφίστανται στα πλαίσια του κοινωνικού συνόλου.

Ο προβληματισμός μας επικεντρώνεται, στο εάν το πρόβλημα στη πραγματικότητα είναι ο  τρόπος αντιμετώπισης της διαφορετικότητας από το σύνολο ή τα ίδια τα άτομα – φορείς της διαφορετικότητας αυτής.  Πρόκειται δηλαδή για ειδική κατηγορία ανθρώπων; Ή μήπως η κοινωνία αδυνατεί να αποδεχτεί την διαφορετικότητά τους και για ποιους λόγους; Μήπως τέλος, η αξία του ατόμου βασίζεται αποκλειστικά στο (αμφισβητήσιμο) κριτήριο της αρτιμέλειας, της μόρφωσης, της εθνικότητας, της φυλής, του πλούτου, τη στιγμή που ο ρόλος του λειτουργικού κοινωνικού συνόλου είναι να αποδέχεται, να ενισχύει, συντηρεί το «διαφορετικό»; Εάν δεχτούμε πως ο πολιτισμός μιας κοινωνίας καθορίζεται από το επίπεδο φροντίδας των ατόμων που εκφράζουν τη Διαφορετικότητα, τότε αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη που έχει η αποδοχή της.

Με αυτούς τους προβληματισμούς το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Βοιωτίας, προγραμματίζουν μια σειρά δραστηριοτήτων – παρουσιάσεων. Το θέμα των δράσεων αυτών στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, γύρω από τη Διαφορετικότητα και τις εκφράσεις αυτής στη ζωή μας.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να μιλήσουμε για τη δύναμή μας, εν μέσω αλλαγών και γενικής αποδυνάμωσης  που νιώθουμε σε καθημερινή βάση γύρω μας.

 Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων ΔΔΕ Βοιωτίας (Πληροφορίες: Γιάννης Κ. Ηλίας, Τηλέφωνο: 22613 50381-

Ταχ. Δ/νση: Φίλωνος 35 – 39, Διοικητήριο, Τ.Κ-Πόλη: 32 100 Λιβαδειά)

Eλληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών

κάτω από: Γενικά

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες