header image

Το σχολείο μας πάει..Πολωνία! ( Erasmus+)

Συγγραφέας: | 03/06/2019
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το σχολείο μας πάει..Πολωνία! ( Erasmus+) |

Ξημερώματα της 13ης Μαΐου 2019, ( ημέρα Δευτέρα ) ξεκίνησε το ταξίδι μας για την Πολωνία. Πρόκειται για την τελευταία κινητικότητα, στο πλαίσιο του Προγράμματος που αφορά καθηγητές και μαθητές και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί – συνοδοί: κ. Γκιζίλη Σταυρούλα, ΠΕ 11, Βάλλιου Δήμητρα, ΠΕ 06 και Ζιώγου Καλλιόπη, ΠΕ 01 και οι μαθητές/τριες ( Β’ & Γ’ Γυμνασίου ): Καρατσιβούδης Γεώργιος, Κοκοντίνη Αναστασία, Μαυρίδη Παρασκευή, Νίκας Χρήστος, Βάσου Σωτηρία, Καλογερίδου Ιωάννα, Πελώνης Βασίλειος και Τσιατσιμά Αγγελική, με προορισμό την περιοχή Czarna, νοτίως της χώρας.

 

Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, με ενδιάμεσο προορισμό τη Βιέννη, λόγω ανταπόκρισης της πτήσης μας φτάσαμε στον προορισμό μας το απόγευμα,  όπου τύχαμε θερμής υποδοχής από τη Δ/νση τους σχολείου, τους καθηγητές και τους γονείς των παιδιών που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές/τριές μας. Άπαντες αποσυρθήκαμε για ξεκούραση, διότι την επόμενη μέρα ξεκινούσαν οι Δράσεις μας!

  

Το άλλο πρωί λοιπόν ( 14 Μαΐου 2019, ημέρα Τρίτη ) γίναμε δέκτες θερμότατης επίσημης υποδοχής στο σχολείο από τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, ξεναγηθήκαμε στο σχολείο, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις του μεταξύ άλλων, όπως ο χώρος του Εστιατορίου των μαθητών και το Κολυμβητήριο. Επίσης ξεκίνησαν και οι πρόβες του μουσικο – χορευτικής επένδυσης του τραγουδιού όλου του Προγράμματος. Το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις διαχείρισης των υδάτων της περιοχής και παρουσιάστηκαν στο σχολείο, σχετικές εργασίες και στατιστικά.

 

 

 

Έπειτα όλες οι αποστολές απασχολήθηκαν άκρως δημιουργικά φτιάχνοντας αφίσες με θέμα: Water saving actions. Όλα τα παιδιά κινητοποιήθηκαν, με εντυπωσιακά αποτελέσματα! Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε με μια επίδειξη των ποδηλατικών ικανοτήτων των μαθητών του σχολείου της περιοχής. Το σχολείο έχει μακρά κι επιτυχημένη ιστορία στο συγκεκριμένο άθλημα και πολλές διακρίσεις, σε όλη την Πολωνία.

 

…και αυτή είναι η δική μας αφίσα!        

Στις 15 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη όλες οι αποστολές είχαν πολύ πρωινή αφύπνιση, διότι θα επισκεπτόμαστε την ιστορική πόλη της Πολωνίας, Κρακοβία και τα πασίγνωστα αλατωρυχεία στη Wieliczka. Μετά από ένα πολύ όμορφο ταξίδι, οδικώς, όπου απολαύσαμε το απίστευτο καταπράσινο περιβάλλον της χώρας φτάσαμε στη Wieliczka. Για τρεις ολόκληρες ώρες κατεβαίνοντας συνεχώς 350 σκαλιά ξεναγηθήκαμε στο αλατωρυχείο, ( 330 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης ), όπου όλα κυριολεκτικά είναι από αλάτι!! Εκεί λοιπόν μάθαμε για την ιστορία του ορυχείου, τους εργαζόμενους, τις συνθήκες εργασίας τους..θαυμάσαμε την υπόγεια λίμνη και την πανέμορφη εκκλησία, μέσα στο ορυχείο, σήμα κατατεθέν του ορυχείου.

 

Επόμενος σταθμός..η βροχερή μεν αλλά υπέροχη Κρακοβία. Περπατήσαμε και ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό της κέντρο με τα τεράστια κι επιβλητικά κάστρα, στους Ιερούς Ναούς, στο χώρο του Πανεπιστημίου, στον ιστορικό λόφο του Wawel και στον γνωστό μνημείο, στον Δράκο του Wawel. Μετά από ένα πλούσιο μεσημεριανό γεύμα στην Κρακοβία, όπου τα παιδιά κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παραδοσιακές Πολωνικές γεύσεις αλλά και να ξεκουραστούμε, επιστρέψαμε στην Czarna, γεμάτοι υπέροχες εμπειρίες και γνώσεις.

  

Την επόμενη μέρα ( Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 ) όλες οι αποστολές συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο, όπου οι Δράσεις της 4ης περιόδου του Προγράμματος επρόκειτο να ολοκληρωθούν, αρχής γενομένης με την παρουσίαση μιας οικολογικής κατασκευής, φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από τα παιδιά. Το σχολείο μας παρουσίασε έναν οικολογικό αυτόματο πωλητή προϊόντων. Ήταν μια ιδέα του μαθητή της Β’ Γυμνασίου, Ρούσση Αθανασίου που καταχειροκροτήθηκε, όταν παρουσιάστηκε!

Κατόπιν παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της στατιστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε κάθε χώρα, σχετικά με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αξιοποίηση αιολικής, ηλιακής ενέργειας, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κτλ. με έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρόπο, ζωγραφίζοντας τεράστια πανό, στα οποία κάθε χώρα παρουσίασε τα προαναφερθέντα στατιστικά, με τον δικό της τρόπο!

 

 

Φυσικά, ως είθισται σε κάθε ταξίδι, οι αποστολές συναντηθήκαμε και με τον Δήμαρχο της περιοχής, ο οποίος μας επεφύλαξε θερμή υποδοχή και μας παρέθεσε πλούσιο γεύμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι μαθητές/τριες όλων των αποστολών έζησαν μιαν ανεπανάληπτη εμπειρία δράσης και διασκέδασης…Φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και με απόλυτη ασφάλεια συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι δράσης που κυριολεκτικά τους ενθουσίασε και μόνον η….βροχή στάθηκε ικανή να τα σταματήσει! Η βροχή όμως δεν εμπόδισε το αστείρευτο κέφι και τη ζωντάνια των παιδιών, στο πάρτι που ακολούθησε σε στεγασμένο χώρο, όπου τα παιδιά μας διασκέδασαν και χόρεψαν, μεταξύ άλλων και παραδοσιακούς χορούς και των τεσσάρων ( 4 ) χωρών!

  

..Και αισίως φτάνουμε στην Παρασκευή ( 17/05/19 ) όπου οι Δράσεις της 4ης περιόδου του Προγράμματος βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Στο χώρο του σχολείου λοιπόν και πιο συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο παρουσιάστηκαν οι μικρές θεατρικές παραστάσεις κάθε χώρας, που προετοιμάστηκαν μετά από πολύωρες πρόβες. Μέσω του θεάτρου και με θέματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι συνέπειες όλων αυτών στη ζωή μας, κλήθηκαν τα παιδιά όλων των χωρών να μας αφυπνίσουν περιβαλλοντικά και να μας προτείνουν τρόπους δράσης και περισσότερης…  οικολογικής σκέψης.

 

Στη συνέχεια έγινε η τελική κινηματογράφηση του video clip του τραγουδιού του Προγράμματος, ο υπερσύνδεσμος του οποίου σύντομα θα αναρτηθεί κι εδώ. Αργότερα μεταβήκαμε στο Jaslo, μια κοντινή πόλη, όπου αξιοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε πολύ υψηλό ποσοστό από όλα τα νοικοκυριά της πόλης και τις βιομηχανίες/βιοτεχνίες της περιοχής, με πολλαπλά οικονομικά – περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής, και απανωτές βραβεύσεις και διακρίσεις. Φιλοξενηθήκαμε στο χώρο του Οργανισμού που έχει υπό την εποπτεία του όλη αυτήν την προσπάθεια και ενημερωθήκαμε για το πώς μπορούμε κι εμείς να δραστηριοποιηθούμε ανάλογα. Μετά από μια 3ωρη ενημέρωση – ξενάγηση επιστρέψαμε στη Czarna.

Το τελευταίο απόγευμα αυτής της φανταστικής εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου, κονσέρτο από τη μαθητική χορωδία και στη συνέχεια παρατέθηκε από τις οικογένειες των παιδιών που φιλοξενούσαν, πλούσιο γεύμα προς τιμήν όλων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα… Και σιγά σιγά έφτανε η ώρα να αρχίζουμε να αποχαιρετούμε τους φίλους μας.. ( 18/05/19 ).

 

 

 

   

 

 

Αυτό είναι και το δυσκολότερο « κομμάτι » του Προγράμματος που δύσκολα μπορείς να διαχειριστείς, διότι αναπτύσσονται τόσο ισχυροί φιλικοί δεσμοί και ξαφνικά πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του και να αρκεστεί στη διαδικτυακή μόνο επικοινωνία… προς το παρόν τουλάχιστον..! Διότι όλα τα παιδιά ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια νέα συνάντηση ακόμη και το προσεχές καλοκαίρι! Το πρωί του Σαββάτου, ο αποχαιρετισμός λοιπόν ήταν πολύ συγκινητικός και η χαρμολύπη κυριάρχησε ως συναίσθημα..χαρά για τις υπέροχες εμπειρίες που ζήσαμε όλοι, για τους νέους φίλους που ξαναείδαμε, μα και λύπη, διότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να ξαναειδωθούμε..Δεν πειράζει όμως … αυτό σημαίνει πως το Πρόγραμμα τελειώνει απόλυτα επιτυχημένα, διότι επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι του!

 

 

 

 

κάτω από: Γενικά

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες