no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Το εκπαιδευτικό ταξίδι του σχολείου μας,στη Ρίγα της Λετονίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+

Συγγραφέας: | 15/06/2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το εκπαιδευτικό ταξίδι του σχολείου μας,στη Ρίγα της Λετονίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ |

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ που έχει αναλάβει το σχολείο μας με τίτλο «HealthyLiving – EcoActing» και υλοποιείται από το τρέχον σχολικό έτος και ολοκληρωθεί την επόμενη σχολική χρονιά 31-08-2018, πραγματοποιήθηκε στις 07/05/2018-12/05/2018 το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι στη Ρίγα της Λετονίας.

Την Δευτέρα 07/05/2018 έγινε η αναχώρησή μας από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την προγραμματισμένη ώρα και μετά από ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, έγινε η άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Ρίγας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές τακτοποιήθηκαν στα σπίτια των οικογενειών που φιλοξενήθηκαν.

Την Τρίτη 08/05/2018 έγινε στο σχολείο η παρουσίαση του σχολείου, της πόλης και της χώρας κάθε αποστολής, ακολούθησε εκπαιδευτικό παιχνίδι στο δάσος και την λίμνη Dambjapurva και απογευματινή ξενάγηση στην παλιά πόλη της Ρίγας.

Την Τετάρτη 09/05/2018 συνεχίστηκαν οι δράσεις με την παρασκευή υγιεινής πίτσας και mandalas (σχέδια με φρούτα πάνω σε πιάτα), και την εκδρομή στην περιοχή Jurmalaστη Βαλτική θάλασσα όπου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ενέργειας. Εκεί τα παιδιά μέσα από μία έξυπνη ξενάγηση-παιχνίδι έμαθαν πώς να εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια.

Το πρωινό της Πέμπτης 10/05/2018 ξεκίνησε με δράσεις (δημιουργία flyers,διατροφικής πυραμίδας, couples και βιβλίου με υγιεινές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής από κάθε χώρα), συζητήσεις, παρουσιάσεις, σχετικά με το πρόγραμμα στο χώρο του σχολείου και ακολούθησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θετικών Επιστημών της Ρίγας. Εκεί ξεναγηθήκαμε σε κάποια εργαστήρια και μάθαμε πόσο απαραίτητη είναι η ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων για την προστασία του ορυκτού πλούτου του πλανήτη μας. Το απόγευμα παρακολουθήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, μία καταπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στη γιορτή της μητέρας, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου. Ακολούθησε δείπνο με παραδοσιακά εδέσματα στην αυλή του σχολείου το οποίο είχαν ετοιμάσει οι οικογένειες φιλοξενίας των μαθητών.

Την Παρασκευή 11/05/2018 έγινε η κατασκευή LandArtστην αυλή του σχολείου απ’ όλους τους μαθητές με άριστα αποτελέσματα καθώς και οι πρόβες και η τελική βιντεοσκόπηση του τραγουδιού του Προγράμματος.

Το Σάββατο 12/05/2018 ήταν ημέρα αποχαιρετισμών και συγκίνησης. Γεμάτοι από ανάμεικτα συναισθήματα αλλά και με πολλές νέες γνώσεις και εμπειρίες αναχωρήσαμε από το αεροδρόμιο της Ρίγας την προγραμματισμένη ώρα και μετά από την ενδιάμεση στάση στην Φρανκφούρτη, αφιχθήκαμε κανονικά στην Αθήνα.

Παράλληλα με το πρόγραμμα των μαθητών έγιναν και οι απαραίτητες συναντήσεις των καθηγητών όπου προγραμματίστηκαν οι επόμενες δράσεις του προγράμματος καθώς και η επόμενη επίσκεψη στη Θήβα τον Ιανουάριο του 2019.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε όλους, καθηγητές και μαθητές, η άψογη διοργάνωση από την πλευρά των Λετονών εταίρων. Όλα κύλησαν άνετα διότι είχαν μελετήσει κάθε λεπτομέρεια και είχαν προνοήσει κάθε ανάγκη μας.

Επίσης, γνωρίσαμε ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Έχει700 περίπου μαθητές από το νηπιαγωγείο έως και το γυμνάσιο, 60 διδάσκοντες και 40 άτομα προσωπικό (γραμματείς, φύλακες, κηπουρούς, καθαρίστριες, μαγείρισσες, θυρωρό κ.λ.π.). Λειτουργούν προαιρετικά απογευματινά τμήματα (μουσικής, χορού, αθλημάτων κλπ) με ειδικούς καθηγητές. Όλοι οι μαθητές τρώνε δωρεάν στο εστιατόριο του σχολείου. Οι μαθητές μετακινούνται με λεωφορείο του σχολείου, το οποίο εξυπηρέτησε και τις δικές μας μετακινήσεις κατά το διάστημα που ήμαστε εκεί. Εκτός από τα συνηθισμένα μαθήματα γίνονται και μαθήματα όπως ξυλουργική, μαγειρική, ραπτική, πλέξιμο κλπ. Όλα τα μαθήματα γίνονται σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του σχολείου είναι διακοσμημένοι με υπέροχα έργα των μαθητών. Παντού υπάρχουν φυτά και τα πάντα είναι πεντακάθαρα.

Δεν θα κρύψουμε πως ζηλέψαμε λίγο την πειθαρχία αυτού του λαού και ιδιαίτερα των μαθητών μέσα στο σχολείο καθώς και κατά την άψογη, επαγγελματικού επιπέδου, μουσικοχορευτική παράσταση που παρακολουθήσαμε.

Όλοι οι μαθητές μας έμειναν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη αυτή στη Ρίγα, αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες και μαγεύτηκαν από την ίδια την πόλη της Ρίγας με την παραμυθένια παλιά πόλη, τα δάση, το ποτάμι και τις λίμνες της!!!

  

       

κάτω από: Γενικά

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες