Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9η Φεβρουαρίου)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου), η  Γ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου  πραγματοποίησε διαδικτυακή συνεργασία με το Επίσημο Ελληνικό Σχολείο  του Λονδίνου (Greek Primary School of London). Η συνεργασία είχε σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές ήθη και έθιμα του τόπου μας και να έρθουν πιο κοντά στον απόδημο ελληνισμό. Οι Απόκριες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη θεματολογία με την οποία ασχολήθηκαν. Έτσι, μαθητές και μαθήτριες  της Γ’ τάξης, του 3ου ΔΣ Διονύσου, εργαζόμενοι σε ομάδες εξέτασαν την ιστορία της Αποκριάς, από την αρχαία Ελλάδα (Ανθεστήρια), έως τις μέρες μας, όπως αυτή εορτάζεται σε διάφορες περιοχές του τόπου μας: μασκαρεύτηκαν, χόρεψαν το παραδοσιακό γαϊτανάκι και, με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού Μουσικής του Σχολείου μας, δημιούργησαν το δικό τους αποκριάτικο τραγούδι, το οποίο και αφιέρωσαν στους συνομήλικούς τους συμμαθητές από το Ελληνικό Σχολείο του Λονδίνου.

Αποκορύφωμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων αποτέλεσε το μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε  στις 9 Φεβρουαρίου, όπου τα παιδιά παρουσίασαν από κοινού τις εργασίες τους και είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν. Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με συγκίνηση, όταν όλα τα παιδιά με τη συνοδεία αρμονίου, τραγούδησαν το «Γαϊτανάκι – αν όλα τα παιδιά της γης» και «έκλεισαν» τη συνάντηση με τον Εθνικό μας Ύμνο, μιας και  εκείνη ημέρα αποτελεί και ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (8 Απριλίου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857).

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη δράση αντάλλαξαν ευχές για Καλές Απόκριες κι υποσχέθηκαν να ξανασυναντηθούν διαδικτυακά για περισσότερες καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις. Η συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων συμπεριλήφθηκε στο αφιέρωμα που έκανε η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο (Ενημερωτικό Τεύχος Φεβρουαρίου, σελ. 6).

 

Κατηγορίες: Καινοτόμες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.