Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Κρατήστε τους βυθούς μας καθαρούς

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και, ως εκ τούτου, αφιέρωσε ένα ολόκληρο τμήμα της -από τα συνολικά 17 που την απαρτίζουν- στο φλέγον αυτό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, το 12ο μέρος της Σύμβασης προτρέπει τόσο την τοπική όσο και την παγκόσμια συνεργασία, την τεχνική συνδρομή, την περιβαλλοντική αξιολόγηση, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μόλυνσης των ωκεανών (άρθρα 197, 200).

Μία εξίσου, όμως, σημαντική εγγύηση που εισήγαγε η Σύμβαση προς τον παραπάνω σκοπό ήταν το 11ο τμήμα της, το σχετικό με το θαλάσσιο βυθό, και το οποίο καθιέρωσε έναν ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό – τη Διεθνή Αρχή Θαλάσσιου Βυθού (International Seabed Authority-ISA ).

Οι ωκεανοί  καλύπτουν περίπου τα ¾ της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη μας και, ταυτόχρονα, αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή υδάτινων πόρων σε αυτόν – γεγονός που εξηγεί την κοινή παραδοχή ότι «χωρίς αυτούς η ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Γη θα ήταν αδύνατη». Ζωτικής σημασίας κρίνονται, επίσης, οι ίδιοι για την οικονομική ευημερία και εξέλιξη εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, αφού σε αυτούς βασίζεται το θαλάσσιο εμπόριο, ένα μέρος της διεθνούς εξόρυξης πετρελαίου, ο θαλάσσιος και νησιωτικός τουρισμός και, τέλος, η αλιεία που αποφέρει κέρδη περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο το ανθρώπινο ενδιαφέρον στρέφεται στο βυθό των ωκεανών, όχι μόνο λόγω οικονομικών συμφερόντων και επιδιώξεων, αλλά και εξαιτίας έντονης επιστημονικής ανησυχίας, με στόχο αξιόλογες ανακαλύψεις και εξεύρεση πόρων.

Μπορεί να είναι απεικόνιση κείμενο