Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Το καλάθι του ΠΙΚΝΙΚ

Το Καλάθι του Πικνίκ – Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη και υγιεινή διατροφή σε συνεργασία με το WWF Ελλάς

Y76ejsDb 1024x7478305b b6bedc6e 1be5 4756 a708 842d24acc2b2

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει στη θεματική του κύκλου εργαστηρίων δεξιοτήτων με θέμα: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στην υποενότητα: Οικολογική συνείδηση. 

Το «Καλάθι του Πικνίκ» αποτελεί ένα εργαλείο επαναδιαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών των μαθητών/τριών, όσον αφορά το κολατσιό και δημιουργήθηκε σε συνάρτηση με το στόχο της WWF της μείωσης των επιπτώσεων που προκαλεί το σύστημα παραγωγής τροφίμων στον πλανήτη κατά 50%.

Στόχο έχει να πετύχει βιώσιμες διατροφικές συνήθειες στο κολατσιό των παιδιών,  στην αειφόρο ανάπτυξη, τη θετική συμμετοχή για την κλιματική αλλαγή με την δημιουργία οικολογικής συνείδησης και στη γνώση της παγκόσμιας και τοπικής κληρονομιάς

Οι δεξιότητες που θέλουμε να αποκτήσουν τα παιδιά είναι: Δημιουργικότητα, Επικοινωνία, Κριτική σκέψη, Συνεργασία Aυτομέριμνα, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Κοινωνικές Δεξιότητες, Προγραμματισμός-Παραγωγικότητα, Πρωτοβουλία, Υπευθυνότητα, Επίλυση προβλημάτων, Κατασκευές, Πλάγια σκέψη

Το πρόγραμμα εστιάζει σε 3 ημέρες βιώσιμης διατροφής μέσα στην σχολική εβδομάδα:

τη Δευτέρα, ημέρα σπιτικού φαγητού, την Τετάρτη, ημέρα φρούτου και την Παρασκευή, ημέρα που δεν πετάμε φαγητό. Οι ημέρες αυτές εισάγονται στην τάξη με παιχνίδια και οι μαθητές δεσμεύονται να τις ακολουθούν για όλη την διάρκεια του σχολικού έτους.  Τις ημέρες αυτές τα σνακ τους πρέπει να ακολουθούν τους αντίστοιχους «κανόνες».

1ο Εργαστήριο

Στα πλαίσια λοιπόν του 1ου Εργαστηρίου φρέσκα φρούτα εποχής ήρθαν στο Νηπιαγωγείο μας και έγιναν η νοστιμότερη φρουτοσαλάτα που γευτηκαμε ποτέ ???????????? Ναι, στα φρέσκα φρούτα εποχής!! 
Πριν τα γευτούμε όμως, παίξαμε???? Παιχνίδι τυφλής φρουτο-γευσιγνωσιας, παιχνίδι αναγνώρισης φρούτων μόνο μέσω της αφής, παιχνίδι αναπαράστασης έργων τέχνης με φρούτα και άλλα πολλά διασκεδαστικά!!
Επίσης, αποφασίσαμε πως κάθε Τετάρτη το δεκατιανό μας θα έχει τι άλλο;
Φρούτοοοο ????????????????????????????!!!
Η ιστορία της μπανάνας
Η μπανάνα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα μας φρούτα.
Είναι μία υγιεινή επιλογή και πολύ νόστιμη.
Έχετε σκεφτεί όμως από πού μας έρχεται;
Σε ποιες χώρες καλλιεργείται;
Αφού παρατηρήσαμε τις εικόνες που βρίσκονται στο παιχνίδι «Η ιστορία της μπανάνας» (οι εικόνες περιγράφουν το ταξίδι της μπανάνας από τις φυτείες μέχρι το πιάτο μας), στη συνέχεια προσπαθήσαμε να τις βάλουμε στη σωστή σειρά.

Ανακαλύψαμε όμως και τρεις εικόνες που αντιστοιχούν σε ρύπανση…

H ιστορία της μπανάνας

Γι΄αυτό:

Σκεφτήκαμε λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργείται.

Mάθαμε πως μπορούμε να βρούμε μπανάνες που να μην κάνουν τόσο μακρινό ταξίδι, αφού και η χώρα μας έχει τις δικές της μπανάνες!

Τον ίδιο συλλογισμό κάναμε και για άλλα φρούτα και λαχανικά και αποφασίσαμε πως είναι καλύτερο να προτιμάμε όσα παράγονται στη χώρα μας.

Το βιντεάκι μας μαθαίνει να κάνουμε πιο σωστές επιλογές.

Λέμε «ΝΑΙ» στα τοπικά και εποχικά προϊόντα

2ο Εργαστήριο

Φαντάσου μια ντοματιά: ξεκινάει σαν σπόρος και μεγαλώνει σε νεαρό βλαστό.

Ύστερα, ένας αγρότης παίρνει τον βλαστό στα χέρια του και τον φυτεύει προσεκτικά.

Το φυτό πίνει νερό από τη βροχή και «τρώει» συστατικά από το έδαφος.

Το φως του ήλιου φροντίζει το φυτό και βοηθάει τις μικρές, πράσινες ντομάτες να μεγαλώσουν και να γίνουν κόκκινες.

Όταν η στρογγυλή ντομάτα ωριμάσει, ο αγρότης τη μαζεύει και τη βάζει για έναν σύντομο ύπνο σε ξύλινα καφάσια, τα οποία φέρνουν αυτό το νόστιμο λαχανικό στην αγορά και πιο κοντά σε σένα.

Έτσι, όταν τρως τη σαλάτα σου, δεν τρως μόνο μια ντομάτα, αλλά ταυτόχρονα δέχεσαι μέσα σου τη βροχή, το πλούσιο έδαφος, τον ήλιο και τη φροντίδα του αγρότη.

Τι θα συνέβαινε, όμως, αν το φαγητό σου το μάζευαν άνθρωποι που είναι λυπημένοι; Ή αν περνούσε πολλές εβδομάδες σε ένα σκοτεινό ψυγείο; Τι θα γινόταν, αν κοβόταν σε μικρά κομματάκια και ύστερα συγκεντρωνόταν ξανά σε ένα μείγμα ψεκασμένο με ουσίες που αλλάζουν τη φυσική του γεύση, χωρίς να το αγγίξει ποτέ ανθρώπινο χέρι; Τι θα γινόταν αν το εργοστάσιο απελευθέρωνε καπνό στον αέρα; Αν το φαγητό ταξίδευε χιλιάδες χιλιόμετρα με αεροπλάνο ή καράβι, ρυπαίνοντας έτσι τον αέρα και το νερό; Αν πετάγαμε στα σκουπίδια μεγάλο μέρος του φαγητού, αφήνοντάς το να σαπίσει, μαζί με όλα τα υπέροχα στοιχεία που το δημιούργησαν;

Αν συνέβαιναν αυτά τα πράγματα, τι θα έτρωγες, μαζί με το φαγητό σου; Έχουμε, λοιπόν, έναν νέο τρόπο να αναλογιζόμαστε το φαγητό και την ιστορία του. Όταν τρώμε ένα συγκεκριμένο φαγητό, μαζί του τρώμε και την ιστορία του. Γινόμαστε, μάλιστα, και εμείς μέρος της ιστορίας του. Αν η ιστορία είναι χαρούμενη, το φαγητό είναι χαρούμενο και είναι πιο πιθανό να είμαστε και εμείς χαρούμενοι, όταν το τρώμε. Αν το φαγητό έχει μαζέψει το φως του ήλιου μέσα του, το φέρνει και σε εμάς. Αν το φαγητό δεν έχει δει ποτέ τον ήλιο, δεν μπορεί να μας φέρει την ενέργεια του ήλιου. Όμως, αυτήν την ενέργεια τη χρειαζόμαστε για να παίζουμε και να εκπληρώνουμε τα όνειρά μας…

1667835073436 1667835073445

3ο Εργαστήριο

Μαγειρεύουμε μια συνταγή στην τάξη.

Σκοπός της δραστηριότητας: Να εκτιμήσουν οι μαθητές το σπιτικό φαγητό, από πλευράς γεύσης, διαδικασίας, και οικολογικού αποτυπώματος, να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν.
Κύριο μήνυμα: Προτιμάμε σπιτικό και όχι έτοιμο και συσκευασμένο φαγητό. Είναι καλύτερο για την υγεία μας μια και είναι πιθανότερο να γνωρίζουμε τα συστατικά που περιέχει.
Επίσης, είναι πιθανότερο να έχει λιγότερα συντηρητικά ενώ απαλλάσσει τον πλανήτη από ένα ακόμη σκουπίδι, αυτό της συσκευασίας του έτοιμου φαγητού.

Έτσι φτιάξαμε στο Νηπιαγωγείο μας super υγιεινές και θρεπτικές μπάρες δημητριακών με μέλι, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και δημητριακά????????????!!!!Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για homemade υπερ-δεκατιανό????;

Στη συνέχεια δημιουργήσαμε padlet, όπου εκεί θα μοιραζόμαστε τις υγιεινές και οικολογικές συνταγές μας για δεκατιανό!

Μετάβαση στο padlet.com

4ο Εργαστήριο

Μέσα από το βιντεο της WWF για την σπατάλη του φαγητού

και το σχετικο βίντεο απο το Μουσείο Λούλη

συζητάμε σχετικά με την σπατάλη τροφής, τι επιπτώσεις έχει στον πλανήτη και πως μπορούμε εμείς να την περιορίσουμε.

Παίζουμε με τα παιδιά το «παιχνίδι της σπατάλης τροφής» από τις προτεινόμενες δραστηριότητες του προγράμματος του ΚΠ. A5CUT_NoFood_Waste_Game_Gr_Final.pdf (wwf.gr) Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε ότι όταν πετάμε το φαγητό, στην πραγματικότητα δεν πετάμε μόνο μερικές μπουκιές αλλά και τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια που χρειάστηκε για να παραχθεί. Πέρα από περιβαλλοντικό, αυτό είναι και ένα ηθικό θέμα καθώς, αν και αναγκαία, η τροφή δεν είναι δεδομένη για όλους…

Ως  ημέρα «ΔενΠετωΜπουκες» το Νηπιαγωγείο, ορίζεται  η Παρασκευή!

5ο Εργαστήριο: Στείλε το μήνυμα!

Αναστοχαστήκαμε και συγκεντρώσαμε όλη τη νέα γνωση που αποκτήσαμε στην παρακάτω αφίσα με την υπόσχεση να κάνουμε έστω και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας προς όφελος του πλανήτη.

Αλλάζουμε Συνήθειες για τον πλανήτη!