Πασχαλινές δημιουργίες, Πασχαλινές ευχές!

 

Σας ευχόμαστε ήρεμες, όμορφες και χαρούμενες πασχαλιάτικες μέρες, με υγεία και αγάπη????????????
Και ας μην ξεχνάμε, πως το Πάσχα είναι μια μοναδική ευκαιρία επιστροφής στην αλληλεγγύη και την ελπίδα
Μετάβαση στο άρθρο»

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…»

Την Μεγάλη Πέμπτη από το απόγευμα ως το βράδυ ψάλλονται τα 12 ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Ιησού. Μεταξύ του Πέμπτου και του Έκτου ευαγγελίου ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…», ένα από τα γνωστότερα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Στη φωτογραφία ο Εσταυρωμένος πάνω σε κεραμίδι με την μέθοδο decoupage, δημιουργία η οποία έγινε με την υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας.


Μετάβαση στο άρθρο»

Πάσχα, γιορτή αγάπης και προσφοράς.

Με την ευχή, οι άνθρωποι με οδηγό την αγάπη να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη κάθε μέρα, όλοι μαζί – μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί – συγκεντρώσαμε γάλα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης και φτιάξαμε “Πασχαλινά καλάθια Αγάπης”, με σκοπό να τα προσφέρουμε στο Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Ακόμη, έχοντας πάντα στη σκέψη μας τα παιδιά που φιλοξενούνται στην μικρή μας πόλη από την Ουκρανία, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μερικά από τα παιχνίδια μας μαζί τους, θέλοντας να κάνουμε λίγο πιο όμορφη την παραμονή τους στην χώρα μας…
Πάσχα, γιορτή…


Μετάβαση στο άρθρο»

«Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια»

 

Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και τον θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Τη μέρα αυτή την έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα. Σύμφωνα με την παράδοση οι γυναίκες ζυμώνουν για τα παιδιά μικρά ψωμάκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια», στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως παριστάνεται στις εικόνες ο Λάζαρος, λέγοντας: «Λάζαρο, αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις». Όσα παιδιά…


Μετάβαση στο άρθρο»