Κβαντική Υπολογιστική για Μαθητές/τριες (3η υλοποίηση) 2023-24

poster 3rd kyma

Παραθέτουμε το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

Προς τους γονείς/κηδεμόνες του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης.

Η ραγδαία ανάπτυξη των δεδομένων μεγάλου όγκου, η ανάλυση και επεξεργασία της πληροφορίας και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιβάλουν την συσχετισμένη ανάπτυξη εργαλείων, μεθοδολογιών και τεχνολογιών υπερυψηλής υπολογιστικής ισχύος. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εισέρχονται οι πολλά υποσχόμενοι Κβαντικοί Υπολογιστές.

Η κβαντική επεξεργασία της πληροφορίας στηρίζεται σε σειρά μαθηματικών θεωρημάτων που αποδείχτηκαν στις τελευταίες δεκαετίες. Τα θεωρήματα αυτά απορρέουν από την κβαντική πιθανότητα. Έτσι, η κβαντική πληροφορία αναδεικνύεται σήμερα ως μια από τις αιχμές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (4IR).

Σημαντικός στόχος για όσους εργάζονται στο σύγχρονο σχολείο είναι  να δώσουν την ευκαιρία στο αυριανό ελληνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, τους μαθητές μας,  να ενημερωθούν ώστε να μπορούν να ενταχθούν εγκαίρως και ομαλά στο σύγχρονο τεχνολογικό «γίγνεσθαι», στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Με την δράση αυτή επιχειρούμε να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές της Β/θμιας εκπαίδευσης με τον κόσμο της Κβαντικής Υπολογιστικής. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται το απαραίτητο υπόβαθρο μαθηματικών και φυσικής, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και ουσιαστικότερη η κατανόηση των νέων εννοιών του κβαντικού κόσμου και η αξιοποίησή τους στην επεξεργασία της πληροφορίας. Μέσα από την κοινή ανακαλυπτική μαθηματική πορεία  και μέσα από τη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών επιδιώκουμε να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για όλους.

Φέτος, υλοποιώντας το πρόγραμμα για 3η συνεχή χρονιά, δίνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σχολείων από όλη της Ελλάδα, σύμφωνα με την έγκριση του ΙΕΠ που αναμένεται να αποσταλεί στα σχολεία στο επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και είναι μια εμβληματική συνέργεια Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μια και σε αυτό συνεργάζονται Καθηγητές από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Συμβούλους, Διευθυντές και Καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 4/11/2023 μέχρι 13/4/2024, εξ αποστάσεως σε 20 δίωρες απευθείας συναντήσεις-διδασκαλίες των διοργανωτών με τους μαθητές και τους καθηγητές τους καθώς και 20 ωριαίες συναντήσεις αποκλειστικά με τους καθηγητές, επιλεγμένα Σάββατα 9.00-11.00 και 11.00-12.00.

(Σημείωση του σχολείου: η συνάντηση στις 4/11/2023 είναι πιθανό να αναβληθεί, λόγω του διαγωνισμού “Θαλής” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας)

Στο τέλος θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής τόσο στους μαθητές όσο και στους καθηγητές, που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Ακόμη θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής με παρουσίαση στην 14η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Απαραίτητη η γονική έγκριση για τη συμμετοχή των μαθητών.

Τις συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες δηλώσεις συγκεντρώνει μέχρι και την Παρασκευή 27/10/2023 ο/η συντονιστής/τρια εκπαιδευτικός της σχολικής μονάδας:     

  • Εξαφτόπουλος Ανέστης          6932536551
  • Παπαδοπούλου Σοφία             6974580634

Συνάντηση καθηγητών: Δευτέρα 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, ώρα 20:00

Πρώτη συνάντηση μαθητών/τριών: Σάββατο 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ώρα 9.00-11.00π.μ. (μπορεί να αλλάξει λόγω διαγωνισμού ΕΜΕ)

Η πρόσκληση – Αίτηση/Υ.Δ. (μπορεί το παιδί να ζητήσει την αίτηση-Υ.Δ. εκτυπωμένη από τους παραπάνω εκπαιδευτικούς του σχολείου)Λήψη αρχείου

Το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των συναντήσεωνΛήψη αρχείου