Το 2o ΓΕΛ Ξάνθης κοντά στον συνάνθρωπο

image001

ΤΟ 2o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ

Α. ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 

Μέσω της διεθνούς οργάνωσης

τις κοινότητες 4 παιδιών σε τρεις ηπείρους.

Οι κοινότητες αυτές είναι από τις πιο φτωχές στον κόσμο και βρίσκονται στα κράτη Γουατεμάλα (Κεντρική Αμερική), Σιέρρα Λεόνε (Αφρική), Ινδία και Μπαγκλαντές (Ασία). Στις κοινότητες εκτελούνται έργα υποδομής: κτίζονται σχολεία, κατασκευάζονται δρόμοι, εξασφαλίζεται πόσιμο νερό με γεωτρήσεις. Στους κατοίκους παρέχεται κάθε είδους ενημέρωση, ώστε: να προφυλάγονται από τις ασθένειες και τις φυσικές καταστροφές, να καλλιεργούν πιο αποτελεσματικά τη γη τους και να αξιοποιούν όλες τις πηγές πλούτου της περιοχής τους.

Β. ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ, ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΞΕΔΙΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ

Στην Τανζανία της Ανατολικής Αφρικής, μια χώρα όπου το καθαρό πόσιμο νερό είναι σπάνιο αγαθό, υλοποιείται ένα επιτυχημένο πρόγραμμα φιλανθρωπίας από την Ορθόδοξη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μέρος του προγράμματος είναι η διάνοιξη πηγαδιών, από τα οποία εξασφαλίζουν πόσιμο νερό όλοι οι κάτοικοι μιας ευρύτερης περιοχής (3.000 άνθρωποι από κάθε πηγάδι), ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Έχει αποκτηθεί ήδη πολύτιμη πείρα, αφού έχουν διανοιχτεί μέχρι τώρα πάνω από 60 πηγάδια. Για όλους αυτούς τους λόγους, στηρίζουμε την παραπάνω προσπάθεια, υλοποιώντας και προτείνοντας το Πρόγραμμα «Τα ελληνικά σχολεία ξεδιψούν τα παιδιά της Τανζανίας».

Τα έξοδα για 19 από αυτά τα πηγάδια καλύφτηκαν από το σχολείο μας!

 

Γ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ 8 ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ 

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:

 

Το Κέντρο Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού, “η Αγκαλιά” προσφέρει εντελώς δωρεάν προστασία στο παιδί κατά την κύησή του και μετά τον τοκετό, καθώς και στη μητέρα του, είτε είναι έγγαμη ή άγαμη, κακοποιημένη ή μη. Παράλληλα, καλλιεργεί και υπηρετεί ένα πνεύμα φιλοτεκνίας και αποφυγής των εκτρώσεων. Σε μια δεκαετία, περίπου 1500 παιδιά γεννήθηκαν με τη συμπαράσταση του Συλλόγου.
Ο “Θεόφιλος” είναι ένας φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με κύριο σκοπό τη συνεχή στήριξη και ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών που κατοικούν σε νησιωτικές, ορεινές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
To Χαμόγελο του Παιδιού είναι οργανισμός προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών ανά τον κόσμο, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Εξασφαλίζει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία των παιδιών. Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι, που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών.
Στην “Κιβωτό του Κόσμου”, παιδιά από την Ελλάδα και από άλλες χώρες σχηματίζουν μια μεγάλη πολύ-πολιτισμική και πολύ-θρησκευτική οικογένεια. Η «Κιβωτός», προσφέρει μια αγκαλιά σε παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με την αδιαφορία, το ρατσισμό, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι εθελοντές της οργάνωσης φροντίζουν ανιδιοτελώς για τις βασικές τους ανάγκες όπως: σίτιση, ένδυση, ψυχαγωγία, περίθαλψη και βοήθεια στα μαθήματά τους. Παραστέκοντας, επίσης, τις άστεγες και κακοποιημένες μητέρες, η «Κιβωτός» λειτουργεί ξενώνα για τη φιλοξενία τους και συνολικά προσφέρει καθημερινά φαγητό σε 1.300 άτομα.

Παιδικό Χωριό SOS Θράκης

Το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης αποτελείται:
1. Από 6 σπίτια οικογενειών SOS, για μακρόχρονη προστασία και φροντίδα τουλάχιστον 40 παιδιών, που στερούνται την φυσική τους οικογένεια.
2. Από ένα Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, λογοθεραπευτικής και μαθησιακής ενίσχυσης σε παιδιά της ευρύτερης περιοχής.
3. Από ένα Κέντρο Ημέρας, που εξυπηρετεί 35 παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Η PRAKSIS είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που βασικό στόχο έχει την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Απευθύνεται σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης, όπως: οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες, άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους, παιδιά των φαναριών, μονογονεϊκές οικογένειες, Ρομά, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είναι Ελληνική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που υποστηρίζει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Μέσα από ποικίλες ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες, τους βοηθά να ενταχθούν αρμονικά στην ελληνική κοινωνία
«Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ» είναι ένας Σύλλογος που συμπαρίσταται ηθικά και οικονομικά στους φυλακισμένους και στις οικογένειές τους. Παρέχει δωρεάν νομική κάλυψη σε άπορους κρατούμενους. Ενισχύει τα φιλόπτωχα ταμεία των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Φυλακών και εμπλουτίζει τις βιβλιοθήκες τους. Επίσης, φροντίζει για την επαγγελματική αποκατάσταση και την επανένταξη των αποφυλακισμένων στην κοινωνία.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΣ;

Την υλοποίηση όλων των παραπάνω Προγραμμάτων υποστηρίζουν:

  • Οι μαθητές που φοιτούν στο 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
  • Το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο
  • Ο διευθυντής και οι υποδιευθυντές του Σχολείου
  • Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο Σχολείο
  • Το υπόλοιπο προσωπικό του Σχολείου

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά:

  • Πολλών αποφοίτων του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης
  • Πολλών πρώην εκπαιδευτικών του Λυκείου μας που μετατέθηκαν σε άλλα σχολεία
  • Ορισμένων φίλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Σχολείου
  • Της ξανθιώτικης κοινωνίας που ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ομάδων εθελοντών μαθητών μας, που με δική τους πρωτοβουλία συγκεντρώνουν χρήματα εκτός Σχολείου