Στη Γέφυρα του Λουλέ Μπουρκάζ – 2016

Απρίλιος  2017

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΧΗΤΗΣ – Καλλιτεχνικά

Μιά άριστη παράσταση από τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία η θεατρική ομάδα του 2ου Λυκείου Ξάνθης παρουσίασε την Τετάρτη 20 Απριλίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, το έργο του αείμνηστου Ξανθιώτη συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη, “Στη γέφυρα του Λουλέ Μπουργκάζ”, που είναι βασισμένο στο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, “Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου”.;Έλληνες και Τούρκοι συναντιούνται στη γέφυρα του Λουλέ-Μποργκαζ όπου στήονται τα θεμέλια μιας μελλοντικής γέφυρας, που θα ενώνει τους ανθρώπους.

Κέντρικα πρόσωπα του δράματος είναι η μάνα του Βιζυηνού και η μάνα του Κιαμήλ, που τις ενώνει ο πόνος, η εγκαρτέρηση και η υπομονή.Θυσιάζονται και οι δυο για να στηθούν τα θεμέλια αυτής της γέφυρας και να υψωθούν τα ανθρώπινα ιδανικά.

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους παρουσιάζοντας μια άριστη θεατρική παράσταση σκηνοθετικά και υποκριτικά.

Ιδιαίτερη μνέια θα πρέπει να γίνει στους τρείς καθηγητές που σκηνοθέτησαν το έργο κι είναι οι  Βασίλης Γιουβαντζής, Μαρία  Γκόγκου,και Πέγκυ Στεφανίδου

Παρουσίασαν μια θεατρική παράσταση με λυρισμό και αυθεντικότητα, θέλοντας να τονίσουν ιδιαίτερα τα μηνύματα που ενώνουν δυο γειτονικούς λαούς με διαφορετική θρησκεία και μπορούν να αντιμετωπίσουν το αύριο με μεγαλύτερη ελπίδα, μένοντας παράλληλα πιστοί στη παράδοση…. Όλα μπορούν να γίνουν με τη δύναμη της ψυχής, αρκεί οι λαοί, να ενώσουν τη “γέφυρα” της αγάπης που θεμελιώνεται μέσα απο θυσίες και υποχωρήσεις και απο τις δυο πλευρές, με τη δύναμη της ψυχής και της υπομονής…. Αρκεί να πιστεύουν οι άνθρωποι που θα “χτίσουν” το αύριο, σε μια γέφυρα που θα στηρίζεται στην ειλικρίνεια και στα ανθρώπινα αισθήματα. Με μπροστάρηδες τις Μάνες όλου του κόσμου.

Αξίζει να αναφερθεί η εξαιρετική ζωνατνή απόδοση των τραγουδιών απο τα παιδιά και η έντονη παρουσία του ελληνικού παραδοσιακού στοιχείου καθ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς αυτής της εξαιρετικής παράστασης που ξεπερνάει τα στενά όρια μιας “σχολικής” παράστασης.

 

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Μάννα: Βλασία Τσάκου
Μιχαήλος: Τάσος Αλεξόπουλος
Λαμπής: Λευτέρης Βασιλειάδης
Χρηστάκης: Παναγιώτης Βαγιανός
Γιωργής: Γιάννης Ρούσσος
Λούη: Κώστας Τσόγκας
Χανούμ: Έλενα Μπακόλα
Κιαμήλης: Άκης Κλωναράς
Τσιγγάνα: Έφη Αυγέρου
Ανακρίτης: Βασίλης Παπαδόπουλος

Χορεύουν:
Γεωργία Αραμπατζόγλου, Έφη Αυγέρου, Ζωή Ξανθοπούλου, Μαρία Κατσίκα, Όλγα Λαψίδου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Μαρούλα, Παναγιώτα Διαμαντίδου, Ειρήνη Μάμπα, Χρήστος Μάμπας, Άκης Κλωναράς, Μαρία Κουτίνη, Γιώργος Καλοτραπέζης, Μαρία Ιωάννογλου, Κώστας Τσόγκας, Κική Βογιατζή, Κατερίνα Θεοδωρίδου, Θωμαή Μπαρμπακώστα.

Υποβολείς:
Βάσω Αγγελίδου

Τραγουδούν:
Έλενα Μπακόλα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Θωμαϊδου, Έφη Αυγέρου

Στο πιάνο:
Μανέ Μπεγκλαριάν

Σκηνικά:
Παναγιώτης Μουρελάτος

Ηχος – Φώτα:
Λάζαρος Παντελίδης, Γιώργος Πετράκης, Γιώργος Καζάκος

Make up:
Βάσω Αγγελίδου

Σκηνοθεσία:
Βασίλης Γιουβαντζής, Μαρία Γκόγκου, Πέγκυ Στεφανίδου.

TRAILER

VIDEO

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ