Agents of the environment – We still have time (Comenius 2010-2012)

Συμμετοχή του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης σε Σχολική Σύμπραξη COMENIUS

Στα πλαίσια του προγράμματος COMENIUS το 2ο Ενιαίο Λύκειο συμμετείχε σε πρόγραμμα με θέμα:

Agents of the environment – We still have time”.

Παραγόμενα προϊόντα

Ξάνθη φωτογραφικές περιπλανήσεις

Κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων

Χημικά απόβλητα

Φαινόμενο θερμοκηπίου

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

Αφίσα – κατά της νάιλον σακούλας

Αφίσα – Ανακύκλωση χαρτιού



Λήψη αρχείου

Τρίπτυχο- Ανακύκλωση μπαταριών



Λήψη αρχείου

Δίπτυχο- Ανακύκλωση



Λήψη αρχείου

Συμβουλές για οικονομία στο σπίτι



Λήψη αρχείου

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

1η Συνάντηση: Ισπανία – Σεβίλλη, 24 – 29 Οκτωβρίου 2010

Οι μαθήτριες της πρώτης τάξης Μπαρακλιανού Εύη, Ποιμενίδου Μαρία και Σιδηροπούλου Αναστασία, ταξιδέψαμε σαν εκπρόσωποι της ομάδας Comenius στη Σεβίλλη της Ισπανίας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές μας κ.Αναστάσιο Κυρμανίδη – Διευθυντή, κ. Βασίλη Μπεζιργιαννίδη – συντονιστή του προγράμματος και κα Φωτεινή Σκούπουρα – μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Φιλοξενηθήκαμε για 5 μέρες σε τοπικές οικογένειες ενός χωριού που λέγεται Espartinas και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σεβίλλη. Στο ίδιο πρόγραμμα έπαιρναν μέρος 3-4 παιδιά από τις χώρες: Ισπανία ( που μας φιλοξενούσε), Ιταλία, Πολωνία και Τουρκία.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλες μας, καθώς συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε ένα παρόμοιο διεθνές πρόγραμμα . Μέσα από αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για το περιβάλλον και πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε συλλογικά. Τομείς που μας απασχόλησαν και που θα μας απασχολήσουν στη διάρκεια των ετών 2010- 2012 που διαρκεί το πρόγραμμα είναι: Σκουπίδια – ανακύκλωση και υπερθέρμανση του πλανήτη – φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όσον αφορά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, ήταν ποικίλες. Τις πρωινές ώρες γινόταν στο σχολείο η παρουσίαση των εργασιών όλων των χωρών σχετικά με το περιβάλλον, ομαδική συνεργασία καθώς και γνωριμία με τα έθιμα και τις παραδόσεις των κρατών που συμμετείχαν.
Τις απογευματινές ώρες ακολουθούσαν ξεναγήσεις. ‘Όλα τα παιδία μαζί γνωρίσαμε την Σεβίλλη και θαυμάσαμε τα μαγευτικά της αξιοθέατα:

    • το γοτθικό καθεδρικό ναό Χιράλντα, με τον επιβλητικό του πύργο, ένα κτήριο σπουδαίας σημασίας με μεγάλη θρησκευτική και αρχιτεκτονική αξία.
    • το περίφημο Αλκαζάρ με τους υπέροχους κήπους και τους εντυπωσιακούς σκαλιστούς τοίχους.
    • ο χρυσό πύργο. δίπλα στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ, κόσμημα της πόλης. Είναι αυτός ο ποταμός, ο Γουαδαλκιβίρ, που την χωρίζει από το προάστιο Τριάνα , πατρίδα των ταυρομάχων και του φλαμέγκο.
    • Απολαύσαμε την περιήγησή μας στο Plaza de Espania της οποίας η ομορφιά και η αρχιτεκτονική μας συνεπήρε.

Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το εθνικό πάρκο της Donana τόσο με την φυσική του ομορφιά όσο και με τα σπάνια και υπό εξαφάνιση ζώα. Μέσα στο πάρκο βρισκόταν ένα παραδοσιακό χωριό βγαλμένο σαν από ταινία Οι δρόμοι που ήταν χωμάτινοι, όπως τα παλιά χρόνια και τα σπίτια ήταν ολόλευκα και μικρά. Υπήρχαν εκεί πολλά μαγαζιά που πουλούσαν τις παραδοσιακές σπανιόλικες στολές, βεντάλιες και άλλα τοπικά αναμνηστικά.

Γευτήκαμε παραδοσιακά φαγητά όπως γκασπάτσο, παέγια , τάπας κ.α. Ένα πιάτο που μας εντυπωσίασε ήταν η παραδοσιακή τους ομελέτα με πατάτες, ιδιαίτερα αγαπητή στους Ισπανούς. Διαπιστώσαμε ότι η κουζίνα τους είναι πολύ διαφορετική από την δική μας και ότι χρησιμοποιούν πολύ τα ψάρια ως κύριο υλικό.

Γνωρίσαμε την καθημερινότητα και τις συνήθειες των συνομηλίκων μας στην Ισπανία. Πήραμε μια γεύση από τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους που δεν διαφέρουν και πολύ από τις δικές μας.

Δημιουργήσαμε νέες και γερές φιλίες, μιας που το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούσαμε όλοι μαζί. Ελπίζουμε αυτές οι φιλίες να συνεχίσουν να υπάρχουν όχι μόνο στα 2 χρόνια του προγράμματος αλλά και για μεγαλύτερο διάστημα.

Θα περιμένουμε τους νέους μας φίλους του χρόνου το φθινόπωρο στην Ελλάδα για να τους ανταποδώσουμε την φιλοξενία και να συσφίξουμε περισσότερο τις φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Ευχαριστούμε τους καθηγητές που μας επέλεξαν για το πρόγραμμα και μας συνόδευσαν στο ταξίδι αυτό, καθώς και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που με την έγκριση του προγράμματος και τη χρηματοδότηση μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και να δουλέψουμε μαζί τους.

Φωτογραφίες

2η Συνάντηση: Ιταλία – Σαρδηνία – Cagliari, 8 –13 Μαΐου 2011

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος αυτού οι μαθήτριες της πρώτης τάξηςΧαραλαμπίδου Ξένια, Χιάλη Δέσποινα και Νεραντζάκη Κική, ταξιδέψαμε στη Σαρδηνία, καλεσμένοι από το σχολείο του Assemini, προαστίου του Κάλιαρι,συνοδευόμενες από τους καθηγητές μας, κο Βασίλη Μπεζιργιαννίδη, συντονιστή του προγράμματος, την κα Ελένη Κοκκίνηκαι την κα Κατερίνα Νικολαϊδου, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Γνωριστήκαμε με τους μαθητές των σχολείων από την Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και φιλοξενηθήκαμε για 5 μέρες σε οικογένειες μαθητών του εκεί σχολείου.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλες μας, καθώς συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε ένα παρόμοιο διεθνές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για το περιβάλλον και την προστασία του. Τομείς που μας απασχόλησαν και που θα μας απασχολήσουν στη διάρκεια των ετών 2010-2012 που διαρκεί το πρόγραμμα είναι: σκουπίδια, ανακύκλωση και υπερθέρμανση του πλανήτη, φαινόμενο του θερμοκηπίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτογραφίες

3η Συνάντηση: Ελλάδα– Ξάνθη, 10 –14 Οκτωβρίου 2011

Έληξε με επιτυχία η 3η συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ / COMENIUS-Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, που έχει εγκριθεί από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού ΙΚΥ στο 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, που φιλοξένησε από 10-14/10/2011 ομάδες καθηγητών και μαθητών από Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία και Πολωνία.

Οι ομάδες έφτασαν στην Ξάνθη την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και οι καθηγητές τακτοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο τους ενώ οι γονείς με τα παιδιά τους παρέλαβαν τα παιδιά που θα φιλοξενούσαν όλες τις μέρες της συνάντησης.

Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε περιλάμβανε παρακολούθηση μαθήματος την 1η ώρα με το παιδί που φιλοξενούσε μαθητή ή μαθήτρια και κατόπιν:

Δευτέρα 10/10
09.00-10.30: Συγκέντρωση στη βιβλιοθήκη, καλωσόρισμα από το Διευθυντή του Σχολείου κύριο Τσομακίδη Μίλτο, γνωριμία των ομάδων με τους μαθητές και το προσωπικό του Σχολείου. Ομάδα μαθητών παρουσίασε σε μορφή PowerPoint το θέμα « Η Ξάνθη και τα αξιοθέατα».
11.00-11.30: Επίσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη κύριο Καραλίδη Φώτη, ο οποίος καλωσόρισε εκ μέρους των αρχών της περιφέρειας τα μέλη των ξένων ομάδων και εκδήλωσε την επιθυμία του να βοηθήσει στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος. Στους καθηγητές πρόσφερε φάκελο με έντυπο υλικό από την περιοχή μας.
12.00- 13.00: Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης και ξενάγηση από.
20.00: Συνάντηση με ομάδα καθηγητών σε εστιατόριο της παλιάς πόλης.

Τρίτη 11/11
09.00-12.00: Mετάβαση με λεωφορείο, που παραχωρήθηκε από το δήμο Αβδήρων, στη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, όπου έγινε ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης της Λίμνης . Στη συνέχεια επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο νησάκι της λίμνης και ενημέρωση για την αρχιτεκτονική του.
12.00 – 13.00: Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων.
13.00 – 14.00 Επίσκεψη – ξενάγηση στην ποτοποιία Βουρβουκέλη.
14.00 – 17.00: Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού Μυρωδάτο από το δήμαρχο Αβδήρων- ανταλλαγή δώρων.

Τετάρτη 12/11
09.00 – 11.00: Παρουσιάσεις P.P. από τους μαθητές όλων των εταίρων σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Διανομή φυλλαδίων με οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας με αλλαγή στη συμπεριφορά μας.
11.00 – 13.30: Μαθήματα παραδοσιακών χορών από δάσκαλο χορού του Συλλόγου Εβριτών. Παράλληλα ομάδα μαθητών ασχολήθηκε με κατασκευή έργων τέχνης από σκουπίδια, “trash art”.
13.30: Προβολή ταινίας με θέμα 2η συνάντηση ομάδων στην Ιταλία.
14.30 – 17.00: Γεύμα προς τιμή των φιλοξενούμενων, στο χώρο του Σχολείου, προετοιμασμένο από τους γονείς και τους καθηγητές του προγράμματος.

Πέμπτη 13 /11
09.30 – 16.00: Εκδρομή στη Θάσο , τον αρχαιολογικό χώρο και το παλιό λιμάνι.
20.30: Αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή των καθηγητών σε ταβέρνα της πόλης. Επίδοση βεβαιώσεων συμμετοχής στη συνάντηση.

Παρασκευή 14 /11.
Αναχώρηση για το αεροδρόμιο Χρυσούπολης – αποχώρηση των ομάδων Ισπανίας, Πολωνίας και Ιταλίας. Το βράδυ αναχώρηση και της ομάδας από Τουρκία.

Φωτογραφίες

4η Συνάντηση: Πολωνία, 19-23 Μαρτίου 2012

Ολοκληρώθηκε η 4η συνάντηση του προγράμματος COMENIUS του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ/COMENIUS-Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, οι μαθήτριες Κυρλίδου Αναστασία, Πεκτελίδου Κωνσταντίνα και Σαρχόση Κυριακή φιλοξενήθηκαν από τις 19-23/3/2012 σε συνομήλικους τους Πολωνούς μαθητές. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και ομάδες από την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών της πολωνικής ομάδας. Οι συνοδοί καθηγητές, κος Μπεζιργιανίδης Βασίλειος, κα Βουλούτα Αναστασία και κα Στεφαννίδου Παναγιώτα καθώς και οι μαθήτριες έφτασαν στη Βαρσοβία το Σάββατο, 16 Μαρτίου, και την Κυριακή, 17 Μαρτίου, και αναχώρησαν για το Κατοβίτσε, την πόλη της τέταρτης συνάντησης.

Τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου, αντιπροσωπείες καθηγητών και μαθητών, έγιναν δεκτοί από τη Διευθύντρια του σχολείου και το σύλλογο διδασκόντων, γνωρίστηκαν με τους καθηγητές της πολωνικής ομάδας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου. Οι μαθητές της πολωνικής ομάδας είχαν προετοιμάσει θεατρικό έργο με τίτλο <<Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι>>. Εν συνεχεία, οι μαθητές παρακολούθησαν πολωνικούς παραδοσιακούς χορούς, γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά και παρακολούθησαν μαθήματα χειροτεχνίας.

Τις επόμενες ημέρες επισκέφτηκαν την πόλη της Κρακοβίας, το βασιλικό παλάτι της Wawel, την παλιά πόλη, την εκκλησία St. Mary’s, το ιστορικό μουσείο της Κρακοβίας. Παρακολούθησαν ξενάγηση στις υπόγειες στοές του αλατωρυχείου Wieliczka. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των ομάδων με θέμα την κομποστοποίηση, η προβολή βίντεο της προηγούμενης επίσκεψης στην Ελλάδα με τις δραστηριότητες που είχαν πραγματοποιηθεί, καθώς και συζήτηση και προγραμματισμός των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στην επόμενη συνάντηση στην Τουρκία. Την Τετάρτη 21 Μαρτίου παρατέθηκε γεύμα στους μαθητές με εδέσματα που προετοίμασαν οι γονείς και οι καθηγητές του σχολείου. Δύο άλλες εξίσου σημαντικές επισκέψεις των μαθητών ήταν η επίσκεψη στην Czestochowa, τον ιερό τόπο της Πολωνίας, στο μοναστήρι Jasna Gora και η επίσκεψη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Auschwitz.

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή των καθηγητών πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν την Πέμπτη, 22 Μαρτίου, όπου έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Την Παρασκευή το πρωί αναχώρησε η ελληνική ομάδα από το αεροδρόμιο του Κατοβίτσε, ενώ αργά το απόγευμα αναχώρησαν και η Ιταλική με την Τούρκικη ομάδα από το ίδιο αεροδρόμιο. Η Ισπανική ομάδα αναχώρησε την Παρασκευή το απόγευμα οδικώς.

Κωνσταντίνα Πεκτελίδου

Φωτογραφίες

5η Συνάντηση: Τουρκία, 05–11 Μαΐου 2012

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ  ΤΟΥΡΚΙΑ

Με το τέλος της σχολικής χρονιάς ήρθε και το τέλος του προγράμματος Comenius. Την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2012, δόθηκε σε δεκάδες μαθητές η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και να γνωρίσουν μαθητές από διαφορετικές χώρες. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην πόλη της Espartinas στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Η δεύτερη στο Cagliari της Ιταλίας, η τρίτη στην Ξάνθη και η τέταρτη στην πόλη Lisow της Πολωνίας. Η Πέμπτη και τελευταία έγινε στο Seydisehir της Τουρκίας. Συντονιστής-καθηγητής ήταν ο κ. Βασίλης Μπεζιργιαννίδης και συνοδοί ήταν ο κ. Γιώργος Βογιατζής και η κα Κλεονίκη Χαραλαμπίδου. Μαθητές συμμετέχοντες ήταν ο Γιώργος Ράπτης, η Ξένια Χαραλαμπίδου, η Σεβγκί Μπατζάκ και η Σοφία Αγγελίδου.

Το ταξίδι της ελληνικής αποστολής ξεκίνησε από την Ξάνθη στις 5 Μαΐου από την Ξάνθη, με πρώτο προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Φτάσαμε εκεί το πρωί τις 6 Μαΐου και περιηγηθήκαμε στην πλατεία Ταξίμ. Εκεί δοκιμάσαμε ένα τυπικό τούρκικο πρωινό και έπειτα είδαμε μαγαζιά περίφημα για τα προϊόντα τους. Ακόμα, επισκεφθήκαμε αξιοθέατα όπως έναν καθεδρικό ναό, μία χριστιανική εκκλησία και ένα παλιό ελληνικό σχολείο. Το απόγευμα αναχωρήσαμε με αεροπλάνο για το Ικόνιο. Εκεί μας περίμεναν οι μαθητές που θα μας φιλοξενούσαν. Στο Seydisehir ήμασταν το βράδυ της ίδιας μέρας. Αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας πήγαμε για ύπνο εξαντλημένοι.

Το πρωί της επόμενης μέρας, στις 7 Μαΐου, πήγαμε στο σχολείο τους, το Seydisehir Anadolu Ogretmen Lisesi. Εκεί μας υποδέχτηκαν επίσημα και παρακολουθήσαμε ένα βίντεο από την συνάντηση στο Lisow. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου του Seydisehir. Περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και μάθαμε για τα στάδια επεξεργασίας του. Μετά ο δήμαρχος της πόλης μας δέχτηκε στο γραφείο του και μιλήσαμε για θέματα διοίκησης και πολιτικής. Αφού τελείωσε το πρώτο μέρος του προγράμματος, καθίσαμε σε μια καφετέρια, ξεκουραστήκαμε και έπειτα μοιράσαμε σε καταστήματα της πόλης αλλά και σε περαστικούς χάρτινες και πάνινες σακούλες. Με αυτό τον τρόπο δώσαμε το έναυσμα σε πολλούς πολίτες να χρησιμοποιούν χάρτινες ή πάνινες σακούλες αντί για πλαστικές. Το μεσημέρι φάγαμε παραδοσιακά φαγητά που προετοίμασαν γονείς και καθηγητές .Μετά το γεύμα απολαύσαμε μία επίδειξη παραδοσιακών χορών από μαθητές και μαθήτριες άλλου σχολείου της πόλης. Οι Έλληνες βρήκαμε την ευκαιρία να μάθουμε στους υπόλοιπους συρτάκι και χασαποσέρβικο. Το απόγευμα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στη λίμνη του Beysehir όπου κάναμε μια βόλτα με βάρκα και είδαμε αποικία με κορμοράνους. Απίστευτη χαλάρωση και ηρεμία για όλους όσους ήταν πάνω στην βάρκα. Τέλος είδαμε και το τέμενος Esrefoglou.

Το πρωί της 8 Μαΐου μας βρήκε να κάνουμε ποδηλασία από τη νομαρχία προς το σχολείο. Το διασκεδάσαμε πάρα πολύ όλα τα παιδιά και οι καθηγητές επίσης. Όταν φτάσαμε στο σχολείο όλες οι χώρες έκαναν τις παρουσιάσεις τους σε Power Point με θέμα τα χημικά απόβλητα. Έτσι μάθαμε πώς τα χημικά απόβλητα μας βλάπτουν και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε και να προστατέψουμε το περιβάλλον. Ύστερα φυτέψαμε δέντρα Comeius και βάλαμε πανω τα ονόματά μας. Είναι πολύ σημαντικό για τον πλανήτη να φυτεύουμε δέντρα και εμείς του δώσαμε λίγη βοήθεια. Το πρόγραμμα για το μεσημέρι είχε επίσκεψη στην πόλη του Ικονίου. Εκεί φάγαμε ένα τοπικό μεσημεριανό που ήταν ένα είδος πεϊνιρλί με διάφορες γεύσεις. Η εκδρομή στο Ικόνιο τελείωσε με την επίσκεψη στο μουσείο Mevlana. Όταν γυρίσαμε στο Seydisehir πήγαμε σε ένα αθλητικό κέντρο και παίξαμε volley και basket.

Την επόμενη μέρα, στις 9 Μαΐου, ξεκινήσαμε να πάμε στην Σίδη, μία ελληνική πόλη με στοιχεία βυζαντινά και ελληνιστικά. Πριν φτάσουμε, πήραμε πρωινό κάτω από την σπηλιά Tinaztepe και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την ίδια την σπηλιά Tinaztepe. Είναι η μακρύτερη στην Τουρκία και η δεύτερη μακρύτερη στον κόσμο. Όταν φτάσαμε στην Σίδη, τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας στα δωμάτια του ξενοδοχείου και κολυμπήσαμε στην πισίνα με τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν κάτι το συναρπαστικό για όλους. Αφού φάγαμε μεσημεριανό επισκεφθήκαμε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής- το μουσείο, το αρχαίο θέατρο και το ναό του Απόλλωνα- Το βράδυ απολαύσαμε ένα Turkish Night Show στο ξενοδοχείο. Φάγαμε, χορέψαμε, γλεντήσαμε και όλες οι χώρες έμαθαν χορούς από τις υπόλοιπες.

Την τελευταία μέρα μας, την 10η Μαΐου, στην Σιδή την περάσαμε στους καταρράκτες Manavgat. Ήταν πανέμορφοι και μαγευτικοί. Έπειτα πήγαμε στην πόλη της Alanya . Επισκεφθήκαμε τον Kzil Kule και πήραμε μεσημεριανό δίπλα στην θάλασσα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον Κόκκινο Πύργο. Το βράδυ γυρίσαμε στο Seydisehir. Πήγαμε σε ένα εστιατόριο, φάγαμε και αποχαιρετιστήκαμε όλοι με μεγάλη λύπη και στεναχώρια. Κανείς δεν ήθελε να φύγει και να αποχωριστεί τα παιδιά που είχε γνωρίσει αυτές τις μέρες.

Τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου αναχωρήσαμε από το Seydisehir και πήγαμε στο Ικόνιο, από όπου πήραμε το αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη. Από εκεί πήραμε το λεωφορείο για Ξάνθη. Φτάσαμε στην πόλη μας το απόγευμα, γεμάτοι αναμνήσεις και συναισθήματα, με την ελπίδα κάποτε να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Αυτό το ταξίδι θα μείνει αξέχαστο σε όλους. Ήταν μια μοναδική εμπειρία και όλοι μάθαμε καινούρια πράγματα.

Σοφία Αγγελίδου

Φωτογραφίες