Ιστορικό Σχολείου

Το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης κατά την ίδρυσή του, λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο θηλέων στην οδό Χατζησταύρου.

 

Μεταφέρθηκε στην οδό Βελισσαρίου στο νέο κτήριο  του εξατάξιου Γυμνασίου Θηλέων Ξάνθης, που εγκαινιάστηκε το 1972. Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο θεσμός του λυκείου (1977-1978) μετατράπηκε από Γυμνάσιο σε Λύκειο θηλέων  έως το σχολικό έτος 1979-1980 όπου όλα τα Λύκεια του νομού μετατράπηκαν σε μεικτά.  Μέχρι το σχολικό έτος 2000, συστεγαζόταν  με το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης στην οδό Βελισσαρίου, λειτουργώντας εναλλάξ τη μία εβδομάδα πρωινές ώρες και την άλλη απογευματινές.

 

Το έτος  2001 στεγάστηκε στην οδό Τζαβέλλα 10, όπου τα δύο πρώτα χρόνια λειτούργησε ως πειραματικό λύκειο, ακολουθώντας το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης των μαθητών ανά μάθημα. Μάλιστα υπήρξε  ένα από τα πρώτα σχολεία πανελλαδικώς που εφάρμοσαν το παραπάνω πρόγραμμα, και συνεχίζει να το εφαρμόζει έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η ισχύς του.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Γενικό Λύκειο δημιούργησε δεσμούς αδελφοποίησης με σχολεία άλλων χωρών όπως το Πολυκλαδικό Λύκειο Henri Poincare, το οποίο βρίσκεται στην Παλεσό της Γαλλίας, το Gustave Monod, καθώς και το σχολείο Ivan Vasov στο Smolian της Βουλγαρίας.