Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το eTwinning έργο «Electricity – energy STEAMers»

νασια

To 2o Δ.Σ Λαμίας  βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το eTwinning έργο «Electricity – energy STEAMers» που υλοποίησε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος η Ε’ Τάξη. Το eΤwinning έργο ίδρυσε και συντόνισε η εκπαιδευτικός και Scientix Ambassador Νάσια Κανατούλα. Στο έργο αυτό οι μαθητές μας  συνεργάστηκαν με μαθητές από την Ισπανία, την Τουρκία, την Εσθονία, τη Μολδαβία και τη Βουλγαρία. Βασικός σκοπός του προγράμματός μας ήταν η ενασχόληση των παιδιών με δραστηριότητες STEAM που κινητοποιούν το ενδιαφέρον τους και καλλιεργούν πολλές από τις δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τα σχόλια του ΕΟΥ το έργο ήταν εξαιρετικό και ενδιαφέρον, με πολύ ελκυστική θεματολογία για τους μαθητές. Στα θετικά του σημεία ήταν: οι δραστηριότητες που κατέληγαν σε κοινά τελικά προϊόντα (πχ κοινές συνεργατικές παρουσιάσεις, ψηφοφορία κ.α.)  διαθεματική προσέγγιση του έργου, με ποικίλες δραστηριότητες STEAM με τους εταίρους μας,  η καλή οργάνωση του twinspace , συχνές  τηλεδιασκέψεις επικοινωνίας καθώς και η  ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων στο μάθημα της Φυσικής σε συνδυασμό με την κατανόηση της ενέργειας και του ηλεκτρισμού μέσα από το STEAM. Οι συνεργατικές δράσεις που σχεδιάστηκαν ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, ευφάνταστες και οι μαθητές καλλιέργησαν τις ψηφιακές δεξιότητές τους μέσω της χρήσης πολλών ψηφιακών εργαλείων, αυξάνοντας έτσι τη δημιουργικότητά τους και διευρύνοντας τη φαντασία τους.

Το έργο άρεσε πολύ στα παιδιά, αλλά και στους συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστούμε μέσω του STEAM, να τολμήσουμε διαφορετικές πρακτικές, αλλά και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους με τους οποίους αναπτύχθηκαν σχέσεις φιλίας μα και συνεχιζόμενης συνεργασίας εντός οργανωμένου πλαισίου. Ήταν μία πολύ καλή ομάδα που οδήγησε σε πολύ καλό αποτέλεσμα.

Για το λόγο αυτόν υποβάλαμε αίτηση ως συντονίστρια χώρα η Ελλάδα στον πρώτο γύρο Erasmus KA210-SCH – Small-scale partnerships in school education και το έργο ήταν επιλαχόν με πολύ καλή βαθμολογία και σχόλια. Υποβάλαμε πριν λίγες μέρες αίτηση εκ νέου στον β ΄γύρο , βελτιώσαμε την αίτησή μας και περιμένουμε έγκριση για να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας και τους μαθητές μας.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαθητές της φετινής μας έκτης, που συμμετείχαν στο βραβευμένο eTwinning έργο «Electricity-energy STEAMers» πέρυσι ως πεμπτάκια, αλλά και στις εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν, καθώς μέσα από αυτήν τη δημιουργική σύμπραξη αναδείχθηκε η σημαντικότητα της συνεργασίας διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών και έγινε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όχι μόνο της σχολικής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας αναφορικά με τη διάδοση του STEAM .