Όπως και πέρσι, έτσι και τη φετινή σχολική χρονιά το σχολείο μας υλοποίησε το πρόγραμμα “Τα παιδιά υιοθετούν παιδιά“. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των τάξεων Α’ και Στ’.
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι δύο τάξεις γνωρίστηκαν, προκειμένου να ενημερωθούν για το στόχο του προγράμματος και τις δράσεις που θα γίνουν. Κάθε μαθητής/τρια της Στ’ τάξης πήρε υπό την προστασία του/της ένα μαθητή/τρια της Α’ τάξης. Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές που γίνονταν με αφορμή σημαντικές σχολικές ημέρες (π.χ. ημέρα ΑΜΕΑ, ημέρα παιδιού, σχολικού εκφοβισμού κ.ά) εδραιώθηκε μια σχέση φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
Στις 29 Μαρτίου με την καθοδήγηση της γυμνάστριας του σχολείου μας έγινε μύηση στο άθλημα της πετοσφαίρισης (βόλεϊ). Συγκεκριμένα, τα παιδιά της Στ ‘ τάξης, σύμφωνα με όσα έχουν διδαχθεί για το άθλημα αυτό, προσπάθησαν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στα παιδιά της Α’.
Στις 2 Απριλίου οι μαθητές/τριες της Α’ και Στ’ τάξης συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήρι με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Θεατρικής Αγωγής. Το θέμα ήταν η “Φιλία” και πώς τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονται την έννοιά της. Αφού χωρίστηκαν σε ζευγάρια, έπρεπε να σκεφτούν και να γράψουν στο χαρτί λέξεις, που τους έρχονται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη “φιλία”. Μερικές από τις λέξεις που έγραψαν είναι : σεβασμός, αλληλοϋποστήριξη, κατανόηση, αγάπη, χαρά, εμπιστοσύνη κ.ά. Στη συνέχεια έπρεπε να διαλέξουν μια λέξη και με το ζευγάρι τους να την αναπαραστήσουν με παγωμένη εικόνα, ζητώντας από τα υπόλοιπα παιδιά να μαντέψουν τη λέξη. Τέλος, όσοι/όσες ήθελαν μπορούσαν να ζωντανέψουν την εικόνα τους.
Μέσα από τη διασκέδαση και το θεατρικό παιχνίδι οι μαθητές/τριες τόνισαν την αξία της φιλίας και του σεβασμού!