ΠΡΩΤΗ ΜΑΡΤΙΟΥ…. ΤΑ ΜΑΡΤΑΚΙΑ ΜΑΣ

Πρώτη Μαρτίου , σήμερα και στο σχολείο μας τηρήσαμε το έθιμο , φτιάξαμε  και φορέσαμε τα Μαρτάκια μας.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια,  όπως αναφέρει ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση , τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτάκι, με σκοπό να μην τα κάψει ο ήλιος του Μάρτη και να τα προστατεύει, γενικότερα,  από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης.

Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το Μαρτάκι το  φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να το πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

unnamed 1