Δημοσιεύθηκε στην Πολιτιστικές

Σμύρνη 1920 – 1922

Μνήμες και αρώματα μιας άλλης εποχής που ζωντανεύουν μέσα από την θύμηση των γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορική πορεία του ελληνισμού. Ο ξεριζωμός του ματωμένου γένους, η ξαφνική του φυγή και η απώλεια αποτέλεσαν τα σημαντικότερα σημεία έμπνευσης των μαθητών/τριών για τη δημιουργία μιας
φωτο-ιστορίας με θέμα την προσφυγιά. Σημαντική επιρροή απετέλεσε ο προβληματισμός των παιδιών σχετικά με την σημερινή πραγματικότητα του πολέμου και οι τραγικές επιπτώσεις στην Παιδεία και την καθημερινή ζωή των υφιστάμενων λαών.

Έπειτα από μελέτη, ιστορική αναζήτηση και βιωματική επαφή με την Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από εικόνες, μουσική και βίντεο, η Στ’ τάξη με τους εκπαιδευτικούς της, φωτογραφήθηκαν αναπαριστώντας μαθητές/τριες  και δασκάλους της εποχής.

Με χαρά και πολλή περηφάνεια σας παρουσιάζουμε το έργο που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες μας με αφορμή τη συμμετοχή τους στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό «Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του ελληνισμού».



Λήψη αρχείου

Σας ταξιδεύουμε μέσα  από εικόνες και διηγήσεις του ημερολογίου ενός παιδιού ,στη Σμύρνη του 1920, όπου γιορτάζουμε στο ελεύθερο τότε σχολείο την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.  Ξαφνικά, το 1922 τα γεγονότα μας αναγκάζουν να βρεθούμε σε ένα καράβι χάνοντας τα αδέρφια μας και γεμάτοι απόγνωση να αναζητούμε ελπίδα σε άγνωστους τόπους.

 Σχολεία, Δάσκαλοι και μαθητές στον ελληνισμό πριν τη Μικρασιατική καταστροφή

2.jpg

ΑΓΟΡΙΑ125Η

ΚΗΠΟΣ

3277268099 452610576661214 6271862886142412003 n 1

                   ~       1922    ~

5

ΑΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΡΑΒΙ ΜΑΝΑ4 PhotoFunia 1648489901

67

.jpg.png

 

Ευχαριστούμε  το σχολείο μας και τους εκπαιδευτικούς  Κώστα Αλέφαντο, Αναστασία Ευσταθίου,  Δανάη Καλοχώρα, Λένια Κοντολάτη, Αθηνά Μιχαηλίδου και Θεώνη Σμυρνιώτη για τη συμμετοχή, την εκπαιδευτική συνέργεια και τη βοήθεια τους!

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς  και τους μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης για την εμπιστοσύνη, την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της ιδέας μας!!!

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριές μας για την συμμετοχή τους στην φωτογράφιση, στη δημιουργία-έμπνευση του έργου και κυρίως την μοναδική ανάμνηση που μας χάρισαν!

*Για την δημοσίευση των φωτογραφιών των μαθητών έχει υποβληθεί η γραπτή συγκατάθεση των γονέων.
*Κατα τη διάρκεια της φωτογράφισης είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.
*Σύνδεσμος διαγωνισμού – https://ekedisy.gr/category/drasis/mathitikoidiagonismoi/9os-mathitikos-diagonismos/