Τον τελευταίο ενάμιση μήνα κάθε Τετάρτη πραγματοποιούνται μαθήματα προγραμματισμού στην γλώσσα Scratch Jr. Μετά τις εισαγωγικές δραστηριότητες και τη Σύναψη Συμβολαίου για την χρήση των φορητών συσκευών (ταμπλέτες), ξεκίνησε η γνωριμία, πειραματισμός, προγραμματισμός, αλλά και το παιχνίδι στην Scratch Jr.
Η γλώσσα αφορά μαθητές/τριες 5 έως 7 ετών. Έτσι παρατηρείται και επιβεβαιώνεται η θεωρία, ότι παιδιά ηλικίας 4-5 ετών (προνήπια) αρέσκονται περισσότερο στο σχεδιαστικό μέρος που η γλώσσα προσφέρει. Αντίθετα μαθητές/τριες ηλικίας 5-6 ετών δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προγραμματιστικό μέρος. Τα σχεδιασμένα μαθήματα άλλωστε στοχεύουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (ομάδα νηπίων) και σε αυτή δια βλέπεται η σταδιακή οικοδόμηση της Υπολογιστικής τους Σκέψης. Αυτό γίνεται αντιληπτό κάθε φορά που οι μαθητές/τριες, μεσά από πειραματισμούς και δοκιμές και στην προσπάθειά τους να επιλύσουν ένα πρόβλημα, ανακαλύπτουν προγραμματιστικές επιλογές που δεν ανήκουν στην σφαίρα της πρότερης γνώσης (δεν τις είχαν γνωρίσει προηγουμένως). Η οικοδόμηση της νέας αυτής γνώσης οφείλεται καθαρά στην ανάπτυξη Υπολογιστικών Δεξιοτήτων, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την συστηματική επαφή των παιδιών αυτών με τον Προγραμματισμό. Και εδώ ακριβώς σημειώνεται ένα βασικό όφελος των νηπίων, καθώς κατακτούν μόνα τους την νέα γνώση. Η νέα αυτή γνώση στην συνέχεια διαμοιράζεται στην ολομέλεια κατά την φάση παρουσίασης των παραχθέντων ανά μάθημα έργων.
Ένα δεύτερο πλεονέκτημα σημειώνεται στο ότι κατά τον διαμοιρασμό της νέας γνώσης τα νήπια λειτουργούν ως “σκαλωσιά” (Scaffolding) για τα προνήπια, καθώς τα τελευταία κατακτούν την νέα γνώση πιο γρήγορα και άμεσα με την βοήθεια των νηπίων από ότι θα την κατακτούσαν μόνα τους. O Vygotsky (1997) θεωρούσε πως η γνώση και η σκέψη του ατόμου δομούνται μέσα από την αλληλεπίδραση του με άλλους, τους οποίους ονομάζει “Most Knowledgeable Others”, ενώ τη διαδικασία της αλληλεπίδρασης αυτής, ονομάζει Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης (Bates, 2016). Τα άτομα που μπορούν να ανήκουν στην κατηγορία των «Most Knowledgeable Others» συνήθως είναι ενήλικες (γονείς και δάσκαλοι). Όμως σημειώνει ότι μεγάλη πηγή πληροφοριών για τα παιδιά είναι και οι συνομήλικοι τους, από τους οποίους θα δεχθούν τα ερεθίσματα πιο εύκολα από ότι από τους ενήλικες (Cherry, 2016).
Βιβλιογραφία
Bates, B. (2016). Learning Theories Simplified… and how to apply them to teaching. London: Sage.
Cherry, K. (2016, 10 02). Lev Vygotsky Biography. Ανάκτηση από: https://www.verywell.com/lev-vygotsky-biography-2795533
Vygotsky, L. S. (1997). Νους στην Κοινωνία: Η ανάπτυξη των Ανώτερων Ψυχολογικών Διαδικασιών. Αθήνα: Gutenberg
Ενδεικτικά παρατίθενται 2 έργα των μαθητών/τριων. Το 1ο έργο ανήκει στην πρώτη συνεδρία και το 2ο έργο ανήκει στην έκτη συνεδρία. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών έργων είναι εμφανής.
Πρώτο Έργο
Δεύτερο Έργο