Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση- συζήτηση με τους γονείς του Νηπιαγωγείου μας με θέμα ”Αυτονομία και όρια – σύμμαχος για το δημοτικό” από την ψυχολόγο του κέντρου Άρηξις.
Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία τα νέα του νηπιαγωγείου | , στις 24-04-2024
Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία Πάσχα | , στις 20-04-2024
Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία εργαστήρια δεξιοτήτων | , στις 07-04-2024
Θεματική ενότητα: Δημιουργώ και καινοτομώ-Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία.
Τίτλος: “STEAM και η Γη γυρίζει…”
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου: Γνωριμία ομάδας-Δημιουργία συναισθηματικού περιβάλλοντος γνωστικής ετοιμότητας.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:
«STEAM και η ΓΗ γυρίζει…» έχει ως στόχο με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλοεξαρτώμενοι καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος αποτελούν τα τρία ουράνια σώματα τα οποία σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με την εναλλαγή ημέρας/νύχτας, τις εκλείψεις και τις εποχές που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωμάτων αυτών και με τις οποίες οι μικροί μαθητές θα πειραματιστούν και θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο.
Το εργαστήρι μας ξεκίνησε με διερευνητικές ερωτήσεις για το τι γνώριζαν οι μαθητές μας για το διάστημα (ονόματα πλανητών ,αστερισμούς κλπ) και για το τι ακόμα θα ήθελαν να μάθουν γι’ αυτό.Δημιουργήσαμε έναν αρχικό εννοιολογικό χάρτη για να διερευνήσουμε τις πρότερες γνώσεις τους και να τον εμπλουτίσουμε στο τέλος του προγράμματος. Με την πολύτιμη βοήθεια και των γονέων των παιδιών συγκεντρώσαμε πολλά βιβλία και υλικό που μας βοήθησαν στη διαγαλαξιακή μας εξερεύνηση .
Στη συνέχεια μάθαμε για τους 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτούς, παρακολουθήσαμε video και εκφραστήκαμε καλλιτεχνικά μέσα από διάφορες κατασκευές και δημιουργίες.
Μάθαμε για τον ήλιο που είναι πηγή φωτός ,θερμότητας και ζωής για τη γη μας, διαβάσαμε το μύθο του Φαέθωνα του γιού του ήλιου και τον ζωγραφίσαμε. Οι μαθητές μας έγιναν εικονογράφοι και δημιούργησαν ψηφιακό βιβλίο με τίτλο “Ο μύθος του Φαέθωνα” στο λογισμικό storyjumper.Πατήστε πάνω για να δείτε το βιβλίο μας.
Πειραματιστήκαμε με την κίνηση της γης γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον ήλιο ,είδαμε βίντεο για την εναλλαγή μέρας -νύχτας και εποχών του χρόνου και ζωγραφίσαμε τη γη όπως τη φανταζόμαστε. Στη συνέχεια ταξινομήσαμε κάρτες με δραστηριότητες που κάνουμε τη μέρα και τη νύχτα και ζωγραφίσαμε κάποιες από αυτές σ΄ έναν πίνακα με δυο στήλες τη μέρα και τη νύχτα.
Κατόπιν ασχοληθήκαμε με τον μοναδικό δορυφόρο της γης το φεγγάρι ή αλλιώς σελήνη. Μάθαμε για τις φάσεις της σελήνης, χρησιμοποιήσαμε μπισκότα σοκολατένια με γέμιση κρέμας και ακολουθήσαμε την πορεία της σελήνης από την αύξουσα φάση στη φθίνουσα. Διαβάσαμε παραμύθια όπως ”ο Φεγγαροσκεπαστής”, είδαμε πως δημιουργούνται οι εκλείψεις και πως ο άνθρωπος κατάφερε να πατήσει επάνω στη σελήνη για να την εξερευνήσει.
Με τη φαντασία τους τα παιδιά έγιναν αστροναύτες και το αποτύπωσαν στο χαρτί. Παρακολουθήσαμε βίντεο με τη ζωή των αστροναυτών που αποτέλεσε έναυσμα για την ενασχόληση μας με τη δύναμη της βαρύτητας. Κάναμε πειράματα με διάφορα αντικείμενα και κάναμε υποθέσεις για το ποιο αντικείμενο θα φτάσει πιο γρήγορα στη γη εστιάζοντας στο βάρος τους. Τα παιδιά αποτύπωσαν τα συμπεράσματα μας σε φύλλο εργασίας.
Αναρωτηθήκαμε αν ο άνθρωπος θα μπορούσε να κατοικήσει σε άλλους πλανήτες και αν εκτός από μας υπάρχει ζωή εκεί έξω. Διαβάσαμε παραμύθια με εξωγήινους και τα παιδιά χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και δημιούργησαν κατασκευές με διάφορα υλικά.
Διαβάσαμε τον ”Μικρό Πρίγκιπα” και δημιουργήσαμε τους δικούς μας πλανήτες…
… ”Με μια κουβέρτα … στο διάστημα”
…και ”Ο Λύκος Ζαχαρίας θέλει να πάει στο Διάστημα”
Μάθαμε για τους αστερισμούς και τα ονόματα που τους είχαν δώσει οι αρχαίοι Έλληνες με τη φαντασία τους ανάλογα με αυτό που έβλεπαν στον ουρανό να σχηματίζουν τα αστέρια και προσπαθήσαμε και εμείς να φτιάξουμε μερικούς από αυτούς όπως τον αστερισμό του λέοντα, της Κασσιόπης ,του Κηφέα και της μεγάλης άρκτου .
Φτιάξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σκοπός του οποίου, ήταν οι παίχτες να φτάσουν στον ήλιο. Όταν κάποιος παίχτης βρισκόταν σε έναν πλανήτη και απαντούσε σωστά σε σχετική ερώτηση ξαναέπαιζε.
Ως άσκηση εμπέδωσης δημιουργήσαμε μια μακέτα με το πλανητικό μας σύστημα με μπαλάκια απο φελιζόλ οπου οι μαθητές αντιστοίχισαν τις εικόνες με λέξεις με τους πλανήτες που έβαψαν και τέλος τους τοποθέτησαν στη σωστή τροχιά γύρω απο τον ήλιο.
Παίξαμε παιχνίδια ταχύτητας και συντονισμού και ασκήσεις παρατηρητικότητας και λεπτής κινητικότητας.
Επίσης αξιοποιήσαμε το Beebot και σχεδιάσαμε διαδρομές από τον πλανήτη μας σε άλλους πλανήτες και αστερισμούς.
Διαμορφώσαμε τη δανειστική βιβλιοθήκη για τις ανάγκες του εργαστηρίου και την εμπλουτίσαμε με βιβλία και παραμύθια που έχουν σχέση με το διάστημα. Έτσι τα παιδιά μπορούσαν να δανειστούν ένα βιβλίο με θέμα το διάστημα και να το παρουσιάσει τη Δευτέρα στην ολομέλεια.
Παρακολουθήσαμε μια διαδραστική παράσταση με τίτλο ”Ταξίδι στο διάστημα”
Τέλος με το ολοήμερο τμήμα γράψαμε την δική μας ιστορία και την εικονογραφήσαμε. Την κάναμε ψηφιακό βιβλίο μέσα από το storyjumper και μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο.