Κύτταρα – υπολογιστές για τον εντοπισμό προβλημάτων υγείας

Η γενετική «πύλη λογικής» που δημιούργησαν οι ερευνητές του Στάνφορντ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο όγκο ψηφιακών λογικών διεργασιών, ενώ είναι σε θέση και να αποθηκεύει δεδομένα

Εάν οι βιολόγοι μπορούσαν να τοποθετήσουν «όργανα» ελέγχου τύπου υπολογιστή μέσα σε ζωντανά κύτταρα, θα ήταν σε θέση να τα «προγραμματίσουν» έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να αναφέρουν την ύπαρξη προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, να παράγουν επί τόπου φαρμακευτικές ουσίες και να προσαρμόζουν γενικότερα τις λειτουργίες τους.

Όπως αναφέρεται στο MIT Technology Review, επιστήμονες του πανεπιστημίου Στάνφορντ ανέπτυξαν μία μέθοδο δημιουργίας γενετικών τμημάτων/εξαρτημάτων, που είναι σε θέση να εκτελούν τις λογικές διεργασίες/ υπολογισμούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τέτοιου είδους και έκτασης δυνατότητες.

Η γενετική «πύλη λογικής» που δημιούργησαν οι ερευνητές του Στάνφορντ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο όγκο ψηφιακών λογικών διεργασιών, ενώ είναι σε θέση και να αποθηκεύει δεδομένα. Λειτουργεί κάνοντας αλλαγές στο γονιδίωμα ενός κυττάρου, δημιουργώντας ένα αρχείο/αντίγραφο (transcript) με τις δραστηριότητες του κυττάρου, το οποίο διαβάζεται αργότερα με έναν αποκωδικοποιητή DNA

Οι ερευνητές αποκαλούν  το επίτευγμά τους «transcriptor» , παραπέμποντας στα τρανζίστορ της ηλεκτρονικής. «Θέλουμε να φτιάξουμε εργαλεία για να τοποθετήσουμε υπολογιστές μέσα σε κάθε ζωντανό κύτταρο- λίγη αποθήκευση δεδομένων, δυνατότητα επικοινωνίας και λογική», λέει ο Ντριου Έντι, ο καθηγητής βιομηχανολογίας που ηγήθηκε της έρευνας.

 

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και ο Τίμοθι Λου, της Ομάδας Συνθετικής Βιολογίας του ΜΙΤ. Η άποψή του είναι ότι, από τη στιγμή που δεν μπορούν να τοποθετηθούν τσιπ πυριτίου μέσα στο ανθρώπινο σώμα, πρέπει να στηθούν κυκλώματα από DNA και πρωτεΐνες. «Σκοπός δεν είναι να αντικατασταθούν οι υπολογιστές, αλλά να ʽανοίξουνʼ βιολογικές εφαρμογές που οι συμβατικοί υπολογιστές δεν μπορούν να φτάσουν» λέει σχετικά.

Το επόμενο βήμα των ερευνών πάνω στη συνθετική βιολογία θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ολόκληρων συστημάτων που αποτελούνται από κυτταρικά τμήματα. Όπως λέει ο Κρίστοφερ Βόιγκτ, βιομηχανολόγος του ΜΙΤ, το επόμενο στάδιο θα είναι ο συνδυασμός γενετικών «πυλών λογικής» για τη δημιουργία ενσωματωμένων κυκλωμάτων ικανών για πιο σύνθετες λειτουργίες. «Θέλουμε να φτιάξουμε κύτταρα που θα μπορούν να λειτουργήσουν σαν πραγματικοί υπολογιστές» λέει σχετικά.

http://www.naftemporiki.gr/story/633021

 

Ο καρκίνος του δέρματος προσβάλλει τους άνδρες διαφορετικά

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, στο 57% των ανδρών το μελάνωμα είχε εμφανιστεί στην περιοχή που περιλαμβάνει την κορυφή του κεφαλιού, το μέτωπο, τους κροτάφους, τα αυτιά και τον λαιμό (περιφερική), ενώ στο 43% στην περιοχή που περιλαμβάνει τα βλέφαρα, τη μύτη, τα μάγΜπορεί μια ασθένεια να προσβάλλει με διαφορετικό τρόπο τα δύο φύλα; Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη αυτό όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά ισχύει και για τον καρκίνο του δέρματος.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, έδειξε ότι ο καρκίνος του δέρματος προσβάλλει τους άνδρες σε διαφορετικά σημεία από ό,τι στις γυναίκες, γεγονός για το οποίο ενδέχεται να ευθύνεται το ότι περνούν πολλές ώρες στη θέση του οδηγού.

Αυτό σημαίνει ότι εκτίθενται στον ήλιο διαφορετικά σημεία του κεφαλιού και του αυχένα τους, κάτι που στις γυναίκες δεν συμβαίνει τόσο συχνά, επειδή πολλές φορές κάθονται στη θέση του συνοδηγού.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της Γαλλίας, είχε διάρκεια πέντε ετών και οι επιστήμονες ανέλυσαν τις περιπτώσεις 279 ασθενών άνω των 70 ετών, οι οποίοι έπασχαν από μελάνωμα που σε πολλούς ήταν επιθετικό ή μεταστατικό.

Όπως διαπίστωσαν, στο 57% των ανδρών το μελάνωμα είχε εμφανιστεί στην περιοχή που περιλαμβάνει την κορυφή του κεφαλιού, το μέτωπο, τους κροτάφους, τα αυτιά και τον λαιμό (περιφερική), ενώ στο 43% στην περιοχή που περιλαμβάνει τα βλέφαρα, τη μύτη, τα μάγουλα, το στόμα και το πηγούνι (κεντρική).  Αντίθετα, στο 79% των γυναικών ο καρκίνος του δέρματος είχε προσβάλλει την κεντρική περιοχή, ενώ την περιφερική μόλις το 21%.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, περίπου το 20% των περιπτώσεων επιθετικού καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται στο κεφάλι και τον λαιμό επειδή εκτίθενται στον ήλιο πολύ περισσότερο από ό,τι το υπόλοιπο σώμα

http://www.naftemporiki.gr/story/652936

ουλα, το στόμα και το πηγούνι (κεντρική).

 

Ερευνα: Το άγχος ευθύνεται για τη μετάσταση του καρκίνου

Επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οχάιο διαπίστωσαν ότι το άγχος συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωση της ασθένειας στον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή ενεργοποιεί ένα γονίδιο που μπλοκάρει την αντίδραση του.

Πολλά είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το άγχος και φαίνεται ότι ένα από αυτά είναι η μετάσταση του καρκίνου.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Οχάιο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το άγχος συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωση της ασθένειας στον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή ενεργοποιεί ένα γονίδιο που μπλοκάρει την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation, το άγχος ενισχύει τη δράση του γονιδίου ATF3, προκαλώντας σημαντική βλάβη στο ανοσοποιητικό.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει τον μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου, ωστόσο είναι βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ο καρκίνος αποκτά τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε όλα τα όργανα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα των καρκινικών όγκων χρησιμοποιούν την ενέργειά τους έτσι ώστε η μετάσταση να φτάσει ακόμη και στα πιο μακρινά σημεία από εκείνο στο οποίο βρίσκεται ο αρχικός καρκίνος.

Το άγχος έχει συνδεθεί σε παλαιότερες μελέτες με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει στον σχεδιασμό φαρμάκων που θα περιορίζουν τη δράση του ATF3, ώστε να μειώνεται ή και να αποφεύγεται η μετάσταση.

http://www.naftemporiki.gr/story/689940

Θεραπεία με τζελ για τη μετατόπιση δίσκου

Η λαμινίνη συγκρατεί τα κύτταρα που βρίσκονται στο κεντρικό σημείο του δίσκου.

Μια εύκολη θεραπεία για τη μετατόπιση δίσκου και τους πόνους που προκαλεί, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ διαπίστωσαν ότι ο πόνος μειώνεται σημαντικά με τη βοήθεια ενός τζελ που περιέχει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία λειτουργεί σαν… βιολογική κόλλα.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη των επιστημόνων, η πρωτεΐνη λαμινίνη, όπως ονομάζεται, δρα παράλληλα με τα κύτταρα που αποκαθιστούν τη βλάβη που έχει προκληθεί στον δίσκο και έχει την ικανότητα ακόμη και να διορθώσει το πρόβλημα.

Η λαμινίνη συγκρατεί τα κύτταρα που βρίσκονται στο κεντρικό σημείο του δίσκου, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να γίνονται πιο εύθραυστα και αδύναμα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μετατόπισης δίσκου γίνεται μεγαλύτερος.

Οι παλαιότερες θεραπείες που περιλαμβάνουν την έγχυση κυττάρων δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικές, επειδή όταν τα κύτταρα εισέρχονται στον οργανισμό απομακρύνονται γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να τα συγκρατήσει.

Για τον λόγο αυτόν, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ντιουκ ανέπτυξε ένα τζελ που περιέχει λαμινίνη, ώστε τα κύτταρα να παραμένουν στη θέση τους και να αποκαθιστούν τη βλάβη.

Εξάλλου, άλλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι ο πόνος που προκαλείται από τη μετατόπιση δίσκου ανακουφίζεται από ενέσεις που περιέχουν μυελό των οστών, ο οποίος περιέχει μεγάλη ποσότητα βλαστοκυττάρων

http://www.naftemporiki.gr/story/690796

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων