ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΔΟΥ, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΦΥΤΟΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. (ΜΗΔΙΚΗΣ)

saxd1

Δοκιμάζουν το μπρόκολο ως φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μία ουσία που απελευθερώνεται έπειτα από την κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού, μπορεί να διεγείρει προστατευτικά ένζυμα στον ιστό των μαστών.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν την ουσία αυτή, που λέγεται σουλφοραφάνη, και έχουν αρχίσει να την χορηγούν σε ασθενείς οι οποίες προσφάτως διαγνώστηκαν με τη νόσο.

Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχει σχετισθεί εδώ και καιρό με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυμαίνονται από την αρθρίτιδα έως τον καρκίνο, αλλά ο ακριβής μηχανισμός της προστατευτικής δράσης τους παραμένει ασαφής.

Επιστήμονες από το Ίδρυμα Μελέτης των Τροφίμων (IFR) που εδρεύει στο Νόργουϊτς πιστεύουν ότι η σουλφοραφάνη διεγείρει τους φυσικούς αντικαρκινικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

«Η σουλφοραφάνη είναι πολύ σημαντική», δήλωσε η δρ Μαρία Τράκα, από την Ομάδα Μελέτης του Μπρόκολου του IFR. «Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας αντιοξειδωτικών στο σώμα για να αντισταθμίσει στις επιδράσεις των διατροφικών και περιβαλλοντικών καρκινογόνων.

»Για να αποκομίσει κάποιος αυτά τα οφέλη πρέπει να τρώει τρεις έως τέσσερις μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα. Για πολλούς αυτό είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά με τον καιρό μπορεί κανείς να το συνηθίσει».

Η σουλφοραφάνη παράγεται στον οργανισμό όταν τρώμε γλυκοραφανίνη – μία ουσία που υπάρχει στο μπρόκολο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σουλφοραφάνη αφ’ ενός ενεργοποιεί γονίδια τα οποία διεγείρουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, αφ’ ετέρου δεσμεύει μία ομάδα ενζύμων που λέγονται HDAC(δεακετυλάσες των ιστονών) και εμποδίζουν τον οργανισμό να καταστείλει τους όγκους.

Ενδέχεται επίσης να διεγείρει την παραγωγή ενζύμων που καταστέλλουν τα καρκινογόνα, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ανθεκτικών στην χημειοθεραπεία και στην ακτινοθεραπεία.

Η σουλφοραφάνη δοκιμάζεται σε δύο ξεχωριστές μελέτες.

Η πρώτη πραγματοποιείται σε νεοδιαγνωσθείσες πάσχουσες από καρκίνο του μαστού στο Κέντρο Καρκίνου Sidney Kimmel του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς. Οι γυναίκες θα λαμβάνουν καθημερινά σουλφοραφάνη επί δύο εβδομάδες, για να διαπιστωθεί εάν θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη των όγκων τους και αν θα αυξηθούν τα επίπεδα των προστατευτικών ενζύμων στους μαστούς τους.

Η δεύτερη μελέτη διεξάγεται στο Κέντρο Καρκίνου Knight του Όρεγκον και στόχος της είχε να διαπιστωθεί εάν η λήψη εκχυλίσματος μπρόκολου τρεις φορές την ημέρα για χρονικό διάστημα έως δύο μήνες, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=71199

Πνεύμονας: Δεν είναι όλα τα ιατρικά ευρήματα καρκίνος

   
Συρίγγιο Απόστημα Θεραπεία μετά υπερηχογραφική χαρτογράφηση

Νέα Υόρκη

Οι ασθενείς που μαθαίνουν ότι έχουν μια σκια στον πνεύμονα συχνά υποθέτουν ότι πρόκειται για καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chest .

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης  εξηγούν ότι οι γιατροί θα πρέπει να βοηθούν περισσότερο τους ασθενείς να κατανοήσουν τι σημαίνει ο εντοπισμός ενός στίγματος ή οζιδίου κατά την αξονική τομογραφία ή την ακτινογραφία θώρακος και τι σημαίνει το εύρημα για την μελλοντική τους υγεία.

«Στην αξονική τομογραφία τα βλέπουμε όλα με κάθε λεπτομέρεια. Κάθε μικροσκοπικό οζίδιο στον πνεύμονα και το 99% αυτών είναι άνευ σημασίας», σημειώνει η Δρ Ρέντα Σόυλεμεζ Γουίενερ.

Τα μη καρκινογόνα οζίδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου σημαδιού στον πνεύμονα, μιας λοίμωξης ή μιας φλεγμονής που έχει ξεκινήσει από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν 22 ενήλικες που είχαν πνευμονικά οζίδια που δεν είχαν διαγνωστεί ξεκάθαρα ως καρκινικά ή μη. Ρώτησαν τους ασθενείς για την εμπειρία τους από τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας και τους ειδικούς πνευμονολόγους που συμβουλεύτηκαν όταν εντοπίστηκε η ανωμαλία.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς υπέθεσαν αμέσως ότι έχουν καρκίνο, όταν τους ανακοινώθηκε το εύρημα. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 20% των οζιδίων είναι τελικά καρκίνος του πνεύμονα.

Η Δρ Γουίενερ συμβουλεύει λοιπόν τους γιατρούς να είναι πιο επεξηγηματικοί με τους ασθενείς γιατί δεν υπάρχει η αναγκαιότητα βιοψίας και σε ποιες περιπτώσεις αυτή είναι αναγκαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν πρωτοεντοπίζονται οι όζοι είναι τόσο μικροί που δεν μπορούν να αναλυθούν.

Αυτό λοιπόν που θα συμβεί είναι ο ασθενής να επανέλθει για επανεξέταση μετά από μερικούς μήνες και αν ο όζος έχει μεγαλώσει τότε να ελεγχθεί με βιοψία για το ενδεχόμενο καρκίνου. Αλλά αν δεν έχει μεγαλώσει, μετά από δύο ή τρεις επανεξετάσεις τότε δεν πρόκειται για καρκινικό εύρημα.
health.in.gr

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας εξαρτάται από την ομάδα αίματος

 

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ποικίλει ανάλογα με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκει κάθε άνθρωπος, υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology”, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι ανήκουν στη σπανιότερη ομάδα ΑΒ και τον μικρότερο όσοι ανήκουν στην ομάδα 0. Σύμφωνα με το BBC, δεν γνωρίζουν για ποιόν λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά στον βαθμό κινδύνου και υποθέτουν ότι διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την καρδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από σχεδόν 90.000 άτομα ηλικίας 30 έως 75 ετών, για μία περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες Α, Β και ΑΒ, κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους έχουν αίμα της πιο κοινής ομάδας 0. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 23% κατά μέσο όρο) αφορά τα άτομα της ομάδας ΑΒ, ενώ για τα άτομα της ομάδας Β ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 11% και της ομάδας Α κατά 5%.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι ο τύπος αίματος Α σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, ενώ ο τύπος αίματος ΑΒ σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής που επίσης προξενεί ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία. Αντίθετα, μία ουσία που ευνοεί τη ροή του αίματος, μπορεί να είναι αυξημένη και να δρα προστατευτικά στα άτομα με ομάδα αίματος 0.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Αρης έχει τεκτονικές πλάκες – Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη σκιά της αποστολής του Curiosity

O Αρης έχει τεκτονικές πλάκες
O Αρης διαθέτει τεκτονικές πλάκες, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη μελέτη τους και στη Γη
Νεα Υόρκη 

Ενας επιστήμονας στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη σχετικά με τον Αρη η οποία όμως «χάνεται» μέσα στο παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στον Κόκκινο Πλανήτη. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο Αρης διαθέτει τεκτονικές πλάκες ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα τεκτονικές πλάκες υπάρχουν μόνο στη Γη. Η μελέτη της τεκτονικής δραστηριότητας του Αρη θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία και για εκείνη στη Γη.

Η ανακάλυψη

Ο Αν Γιν, καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες (UCLA), μελέτησε 100 δορυφορικές εικόνες από το σκάφος THEMIS καθώς και από τον δορυφόρο MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη. Υποστηρίζει ότι σε 15 εξ αυτών αποκαλύπτεται η ύπαρξη τεκτονικών πλακών στον Αρη.

«Μελετώντας τις δορυφορικές εικόνες του Αρη διαπίστωσα πολλά γεωμορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα στο Θιβέτ, στα Ιμαλάϊα και στην Καλιφόρνια» αναφέρει ο Γιν που έχει πραγματοποιήσει ενδελεχείς γεωλογικές έρευνες στο Θιβέτ και στα Ιμαλάϊα όπου διαχωρίζονται δύο από τις επτά τεκτονικές πλάκες της Γης. «Ο Αρης βρίσκεται σε πρώιμο τεκτονικό στάδιο και έτσι μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη» συνεχίζει ο επιστήμονας που δημοσιεύει την έρευνα του στην επιθεώρηση «Lithosphere».

Σύμφωνα με τον Γιν το Valles Marineris, το μεγαλύτερο φαράγγι στο ηλιακό μας σύστημα, είναι προϊόν της τεκτονικής δραστηριότητας του Κόκκινου Πλανήτη δίνοντας έτσι και μια λύση στο μυστήριο που υπάρχει γύρω από τη δημιουργία του. Το Valles Marineris έχει μήκος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων, πλάτος ως και 600 χιλιόμετρα, και βάθος μέχρι και 8 χιλιόμετρα.Συγκριτικά, το Γκραντ Κάνιον στην Αριζόνα έχει μήκος 800 χιλιόμετρα, 30 χιλιόμετρα πλάτος, και 1,8 χιλιόμετρα βάθος.
 
tovima.gr, 10/8/2012

 

Μικρόβια μασουλάνε απόβλητα και παράγουν ηλεκτρισμό

Αθήνα

Τα μικρόβια θα μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρισμό αρκετό για να τροφοδοτήσει ένα ολόκληρο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού. Aυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια.

Τα μικρόβια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία (διάσπαση) της βιομάζας των αποβλήτων, είναι επίσης δυνατό να παράγουν και ρεύμα.

Η τεχνολογία βασίζεται στη νέα επιστήμη της «ηλεκτρο-μικροβιολογίας» που αξιοποιεί τη δυνατότητα ορισμένων μικροοργανισμών να «γεννούν» ηλεκτρικό ρεύμα έξω από τα κύτταρά τους.

Έτσι, τα μικρόβια θα ήταν εφικτό να καθαρίζουν υγρά απόβλητα, «τρώγοντας» την οργανική ύλη που περιέχεται στα τελευταία και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιούν την ενέργεια που δημιουργεί ο μεταβολισμός των ουσιών, για να παράγουν βιο-ηλεκτρισμό που μετά μπορεί να αποθηκευθεί.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μπρους Λόγκαν, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο «Science» περιγράφουν μία διαδικασία κατά την οποία ορισμένα μικρόβια συνδέονται με συσκευές παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μικροβιακή ηλεκτρο-χημική τεχνολογία, που βρίσκεται στα αρχικά στάδιά της, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων μικρών και μεγάλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Siemens και η General Electric.

Προς το παρόν όμως, υπάρχουν αρκετά εμπόδια, όπως το υψηλό κόστος κατασκευής του αναγκαίου μηχανικού εξοπλισμού, ενώ πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω η ενεργειακή αποδοτικότητα της τεχνικής για να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Όπως είπε ο Λόγκαν, πέρα από την ανάγκη να πέσει το κόστος των χρησιμοποιούμενων υλικών, χρειάζεται επίσης πολιτική βούληση και η αναγκαία χρηματοδότηση.

Εκτός από ηλεκτρισμό, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα μικρόβια για τη δημιουργία βιοκαυσίμων, αέριου υδρογόνου, μεθανίου και άλλων χρήσιμων ανόργανων και οργανικών χημικών ουσιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων