Ο Ήλιος κινείται μέσα στον Γαλαξία πιο αργά από ό,τι νομίζαμε

Το άστρο LL Ori κινείται τόσο γρήγορα μέσα στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα ώστε σχηματίζει μπροστά του ένα τοξοειδές κύμα κρούσης. Η δομή αυτή απουσιάζει από τον Ήλιο (STScI/AURA/NASA)
Το άστρο LL Ori κινείται τόσο γρήγορα μέσα στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα ώστε σχηματίζει μπροστά του ένα τοξοειδές κύμα κρούσης. Η δομή αυτή απουσιάζει από τον Ήλιο (STScI/AURA/NASA)
Ουάσινγκτον

O Ήλιος κινείται στο διαστρικό διάστημα πιο αργά από ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι η Γη είναι πιθανότατα καλύτερα προστατευμένη από τις εισερχόμενες κοσμικές ακτίνες, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύεται στο Science.

H μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα του ΙΒΕΧ (Εξερευνητής Διαστρικού Ορίου), ενός δορυφόρου που καταγράφει αλληλεπιδράσεις σωματιδίων και χαρτογραφεί το όριο του Ηλιακού Συστήματος.

Τροφοδοτώντας τα δεδομένα του ΙBEX σε ένα υπολογιστικό μοντέλο, Αμερικανοί ερευνητές υπολόγισαν ότι ο Ήλιος κινείται στο διαστρικό μέσο με ταχύτητα 83.700 χιλιομέτρων την ώρα, περίπου 11.000 χιλιόμετρα την ώρα πιο αργά από ό,τι είχε εκτιμηθεί

Ο Ήλιος και οι πλανήτες περιβάλλονται από μια «φούσκα» φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία πηγάζουν από το μητρικό μας άστρο και κινούνται σφαιρικά προς τα έξω.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι αστροφυσικοί πίστευαν ότι η ηλιόσφαιρα κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε, καθώς συγκρούεται με σωματίδια του διαστρικού μέσου, παραμορφώνεται και σχηματίζει το λεγόμενο τοξοειδές κύμα κρούσης -έναν σχηματισμό παρόμοιο με το κύμα που σχηματίζει μπροστά της η πλώρη ενός πλοίου.


Οι επιστήμονε νόμιζαν ότι μπροστά από την ηλιόσφαιρα υπάρχει ένα κύμα κρούσης (bow schock)

Τέτοια κύματα κρούσης έχουν εξάλλου παρατηρηθεί μπροστά από άλλα άστρα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα μέσα από νεφελώματα.

Για περισσότερα

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων