Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – 2 Απριλίου 2024
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία.
Το φετινό μήνυμα και η αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024
Η Ι.Β.Β.Υ. (International Board on Books for Young People – Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) παρέδωσε τη σκυτάλη για την αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024 στην IBBY Japan, το αντίστοιχο τμήμα της Ιαπωνίας.
Το φετινό μήνυμα έγραψε η συγγραφέας Eiko Kadono και το εικαστικό μέρος της αφίσας ανήκει στη Nana Furiya.
Το μήνυμα της Eiko Kadono:
“Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω σε φτερά, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπο της καρδιάς σας.
Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού.
Με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, ή καμιά φορά και με τα μικροσκοπικά φτερά της άμμου. Πετάω, βέβαια, και με τα φτερά των αποδημητικών πουλιών. Ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων.
Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις.
Θα σου άρεσε μια παράξενη και θεσπέσια ιστορία;
Ή τι θα έλεγες για μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία;
Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θα θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις, έλα! Κάθισε δίπλα μου!».
Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.
Έχω τόσες ιστορίες να μοιραστώ!
Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που βαρέθηκε τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο;
Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια;
Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άι-Βασίλης.
Ω! Μπορώ ν’ ακούσω την καρδιά σου. Χτυπάει όλο και πιο γρήγορα.
Ταπ ταπ, τίκι τακ, τικ τοκ, τικ τικ τακ!
Η ιστορία που ταξιδεύει πήδηξε μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά.
Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία, ανοίγοντας τα φτερά σου να πετάξεις.
Και έτσι, μια ακόμα ιστορία που ταξιδεύει γεννιέται.”
Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Νηπιαγωγείο μας επισκεφθήκαμε τη Βιβλιοθήκη Μεσορόπης.
Ευχαριστούμε τη Βιβλιοθήκη Μεσορόπης και την κ.Ανδρονίκη Φιλιππίδου για την υπέροχη φιλοξενία με δραστηριότητες φιλαναγνωσίας!
Δραστηριότητες στο Νηπιαγωγείο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024
Ανακαλύπτουμε τη λέξη “ελπίδα” στην αφίσα, φτιάχνουμε ανοιξιάτικους σελιδοδείκτες, ζωγραφίζουμε το αγαπημένο μας παραμύθι, διακοσμούμε βιβλία, διαβάζουμε παραμύθι, μαθαίνουμε για τον παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τις ιστορίες του.
Και συνεχίζουμε να υλοποποιούμε κάθε Παρασκευή τη δράση “Δανειστική Βιβλιοθήκη” στο Νηπιαγωγείο!
2 Απριλίου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΣΟΡΟΠΗΣ διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.
Και τι είναι το βιβλίο; Το βιβλίο δεν είναι απλά ένας κόσμος, είναι όλος ο κόσμος που ξεπηδά σελίδα σελίδα μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Στα παιδικά μάτια που όλα είναι πρωτόγνωρα το βιβλίο είναι ένας φίλος και συνοδοιπόρος στη γνωριμία με τη ζωή. Λέξεις και εικόνες συμπλέκονται σε ένα παιχνίδι γνώσης και μαγεύουν τις παιδικές ψυχές, διαμορφώντας τις με ευγένεια και ήθος. Και τα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάσουν ξεφυλλιζοντάς το, δημιουργούν ένα δικό τους φανταστικό ταξίδι στον κάθε προορισμό, που ορίζουν οι εικόνες του. Όταν πάλι ακούν τους μεγάλους να διαβάζουν την κάθε ιστορία, εκεί είναι, που με το νου τους σε εγρήγορση, επιθυμούν διακαώς να συμμετάσχουν στη μυσταγωγία της ανάγνωσης, εκφράζοντας απορίες και καταλήγοντας σε ευφάνταστα πολλές φορές συμπεράσματα!!! Αυτό που μένει από όλη αυτή τη διαδικασία εγώ το ονομάζω αναγνωστική απόλαυση!!!
Ευχαριστούμε! Τι ωραία περιγραφή της φιλαναγνωσίας στην προσχολική ηλικία!