Λήξη σχολικής χρονιάς 2019-2020

Λήξη σχολικής χρονιάς 2019-2020

Ήρθε η στιγμή να αποχαιρετιστούμε και να κρατήσουμε στην καρδιά μας όλες τις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί!

Μέρα συγκίνησης η τελευταία μέρα και αυτής της σχολικής χρονιάς!

Καλή πρόοδο στους μαθητές που θα ταξιδέψουν στο Δημοτικό σχολείο!

 Με τους μικρούς μαθητές θα βρεθούμε ξανά το Σεπτέμβρη στο Νηπιαγωγείο

για νέα ταξίδια!

Καλό Καλοκαίρι!

 

 

Ιούνιος 2020

 

Γιορτή του πατέρα – Ιούνιος 2020

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα!

Ιούνιος 2020

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Φέτος γιορτάζουμε την ημέρα του πατέρα στο Νηπιαγωγείο.

Η έμπνευση για τη ζωγραφική της ευχετήριας κάρτας είναι από την παρέα των ζωγράφων που γνωρίσαμε! 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 

 

 

Μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο

Αποφοίτηση από το Νηπιαγωγείο και μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο

Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινάει η προετοιμασία των νηπίων για την ομαλή μετάβασή τους από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο. Όπως κάθε μεταβατικό στάδιο, η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών για τη ζωή του παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας. (Πηγή: www.especial.gr)

Η κάθε μεταβατική περίοδος είναι μια «γέφυρα» από μια κατάσταση  της ζωής μας σε μία άλλη και επηρεάζει όλη την οικογένεια.

Πατήστε εδώ και περιηγηθείτε σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Δείτε συμβουλές  προς τους γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά στο νέο τους σχολείο αλλά ακούστε και τραγούδια που είναι αφιερωμένα στα παιδιά!

 

 

Ποτέ να μη ξεχάσετε παιδιά:
Κανένα σύννεφο στον ουρανό δεν μοιάζει με άλλο. Όριο στα όνειρά σας είναι… ο ουρανός!
Είστε μοναδικοί!

 

Ημέρα Περιβάλλοντος

5 Ιουνίου

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις  5 Ιουνίου, συζητήσαμε για το πως μπορούμε να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον της γης. Οι προτάσεις των παιδιών πολλές…Εστιάσαμε στο δέντρο! Διαβάσαμε το παραμύθι «Το δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν. Κι αν ήμουν δέντρο….ποιο θα ήθελα να ήμουν; Κι αν ήμουν δέντρο….τι θα ήθελα; Κι αν ήμουν δέντρο…πώς θα ήθελα να μου φέρονται οι άνθρωποι; 

Αν ήμουν δέντρο…..

 

Επιστροφή στο σχολείο!

Επιστρέφουμε Σχολείο, Μένουμε Υγιείς!

Ένα ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες προς τους μαθητές και τις μαθήτριες για την επιστροφή τους στα σχολεία, μετά τη διακοπή της φοίτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια παραγωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

 

Επιστροφή στα σχολεία μετά την περίοδο της πανδημίας covid-19.

Ένα βίντεο για την επιστροφή στο σχολείο, από εκπαιδευτικούς νηπιαγωγείων της Κεφαλονιάς.

 

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Για την ενημέρωση όλων σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με τα παρακάτω ενημερωτικά φυλλάδια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Γενικές συμβουλές χρήσης του διαδικτύουΛήψη αρχείου

Συμβουλές χρήσης του διαδικτύου για γονείςΛήψη αρχείου

Ασφαλής εργασία εξ΄αποστάσεωςΛήψη αρχείου

Ασφαλής εκπαίδευση εξ΄αποστάσεωςΛήψη αρχείου

2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2 Απριλίου 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. 

Η αφίσα της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020 αναρτήθηκε από το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης. Τυπώθηκε και διανέμεται με τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη.
Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας. Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

 

Παιδικά παραμύθια σε ηλεκτρονική μορφή για αναγνωστικά ταξίδια……από το σπίτι!  στον παρακάτω σύνδεσμο: 

 Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

 

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη αποτελεί δημιουργία της νηπιαγωγού Ειρήνης Ματθαιάκη.

Ενημέρωση γονέων

Επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας

σχολικού έτους 2019-2020

Αγαπητοί γονείς

για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία του Νηπιαγωγείου με τους μαθητές και γονείς παρακαλείστε να προβείτε στην επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας με το Νηπιαγωγείο. Αυτό μπορεί να γίνει με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (email) του γονέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Νηπιαγωγείου: mail@nip-mesor.kav.sch.gr

Η επικαιροποίηση αφορά τα εξής στοιχεία:

  • Όνοματεπώνυμο μαθητή/τριας
  • Όνοματεπώνυμο  γονέα
  • Κινητό τηλέφωνο γονέα

Η αποστολή των μηνυμάτων είναι απαραίτητη.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας με το Νηπιαγωγείο, για όσο διάστημα θα είναι σε αναστολή λειτουργίας,  μπορείτε να χρησιμοποιείτε και την ηλεκτρονική διεύθυνση της νηπιαγωγού  Γάκη Σοφίας: gakisofi@sch.gr   καθώς και το κινητό τηλέφωνο: 6982975368

Επίσης μπορείτε να ενημερώνεστε για το Νηπιαγωγείο μέσα από το ιστολόγιο: https://blogs.sch.gr/nipmesor/ 

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Ενημέρωση……κάποιες σκέψεις

Ενημέρωση……κάποιες σκέψεις

Αγαπητοί γονείς,

τις τελευταίες μέρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, γίνεται λόγος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύγχρονη και ασύγχρονη. Αναφέρεται περισσότερο στο Λύκειο και λιγότερο στο Γυμνάσιο και Δημοτικό και ίσως και στο Νηπιαγωγείο.

Αυτό που αναμφισβήτητα ισχύει είναι ότι ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος! Σε όλες τις βαθμίδες. Καμιά πλατφόρμα, εφαρμογή, ιστοσελίδα, μέθοδος, εργαλείο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αλληλεπίδραση με τους μαθητές, τη συζήτηση, τη μετάδοση γνώσεων, τη διατύπωση αποριών και δυσκολιών και τη λύση τους από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τους μαθητές. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαφή.

Ειδικά στη δική μας βαθμίδα, το Νηπιαγωγείο, όπου η γνώση έρχεται μέσα από την «ενεργητική, βιωματική και συνεργατική μάθηση», σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ του Νηπιαγωγείου, με το παιχνίδι, τον πειραματισμό, την προσέγγιση των θεμάτων με διάφορους τρόπους.

Ποια τεχνολογία μπορεί να καταλάβει τα ερωτήματα που γεννιούνται στα παιδιά, τους προβληματισμούς τους; Ποια τεχνολογία μπορεί να ενθαρρύνει τον πειραματισμό, την κριτική σκέψη, το να εκφράσει ιδέες και συναισθήματα;

Καταλαβαίνω την αγωνία των γονιών για τις μέρες που χάνονται, για την ύλη που θα μείνει ακάλυπτη και κυρίως για τον αποσυντονισμό των μαθητών από το πρόγραμμά τους. Όμως το κυριότερο, αυτές τις μέρες, είναι να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς! Και κυρίως να μείνουμε σπίτι!

Αυτό που ζούμε στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι κάτι πρωτόγνωρο. Κανείς δεν είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία είτε σε ιατρικό επίπεδο, είτε σε κοινωνικό, επαγγελματικό και πολύ περισσότερο σε εκπαιδευτικό. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι καθένας μας θα συμβάλλει ώστε σύντομα να βρεθεί τρόπος.

Κι εμείς οι εκπαιδευτικοί, για να μιλήσω για εμάς, βιώνουμε την ίδια αγωνία να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δεδομένα. Προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη μέθοδο και τον κατάλληλο τρόπο για να καλύψουμε αυτό το κενό που δημιουργείται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μην πω και για τα πρωτόγνωρα που βιώνει κι ο καθένας στο σπίτι του, που μπορεί να μην έχει δουλειά, να μην πληρώνεται, δε θέλω να πω για την υγεία, εύχομαι αυτό που είναι το κυριότερο να το έχουμε όλοι, να μην έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και κυρίως όρεξη και χρόνο να ασχοληθεί και με τη δική μας την αγωνία.

Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να βρούμε εφικτές λύσεις για να συνεχίσουμε το έργο μας, έστω κι έτσι. Το πιο εύκολο θα ήταν να στέλνουμε φύλλα εργασίας, υπάρχουν άπειρα, για κάθε θέμα που θέλουμε και ν’ απασχολούνται τα νήπια. Και πιθανόν να το κάνουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να σας παραπέμψουμε σε εκπαιδευτικά λογισμικά, βίντεο, παιχνίδια online για να ασχοληθούν τα παιδιά. Και αυτό θα το κάνουμε.

Αλλά, αγαπητοί γονείς, μη γελιόμαστε. Καμιά τεχνολογία δε θα μπορέσει να μας φέρει κοντά με τους μαθητές μας. Δε θα μπορέσει να μας μεταφέρει όλα αυτά τα υπέροχα κι αστεία που μας λένε, αυθόρμητα κι αθώα, να μας φέρει ένα λουλούδι, να τους δώσουμε μια αγκαλιά, να γελάσουμε μαζί, να παίξουμε…..να έχουμε προσωπική επαφή. Καμιά τεχνολογία δε θα τους μάθει τους κανόνες και τα όρια που βάζουμε στην τάξη. Να κάθονται στην καρέκλα τους, να περιμένουν τη σειρά τους, να μαζεύουν τα πράγματά τους, να σέβονται τους υπόλοιπους…

Εύχομαι και ελπίζω να περάσει γρήγορα το διάστημα που χρειάζεται να είναι σε αναστολή λειτουργίας το σχολείο και να γυρίσουμε στην τάξη μας με ΥΓΕΙΑ!

Μέσα από το ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας θα ανεβάζουμε προτάσεις και δραστηριότητες για τους μικρούς μας μαθητές.

Μας λείπουν πολύ!

Με εκτίμηση και αγάπη

Γάκη Σοφία / Νηπιαγωγός

Κάποιες σκέψεις…..σύμφωνες με το “Γράμμα στους γονείς” της συναδέλφου νηπιαγωγού Κατερίνας Γαστεράτου του 15ου Νηπιαγωγείου Γαλατσίου.

ΕΟΔΥ – Οδηγίες για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2

Προς ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και τήρηση των οδηγιών

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σας διαβιβάζουμε Οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με θέμα:
«Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι, στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα»

ΕΟΔΥ Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι _ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

 Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες, κινηματογράφοι)
 Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων
 Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα
 Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)
 Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
 Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
 Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα
 Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος
 Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)
 Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης
 Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.

 

Κανόνες υγιεινής

Κανόνες υγιεινής

Μαθαίνοντας να τηρούμε βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Παρακολουθούμε οδηγίες προστασίας από τους ιούς στο παρακάτω video animation

https://www.youtube.com/watch?v=C6sotDBOc1k

 

6 Μαρτίου – Ημέρα κατά της σχολικής βίας

6 Μαρτίου – Ημέρα κατά της σχολικής βίας

«ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ – ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ»

«Τα μπαλόνια της φιλίας & η Μόνα σε καινούριο σχολείο» παρακολουθήσαμε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://www.youtube.com/watch?v=zxWO6KkSZSI

Το μήνυμα για την ημέρα κατά της σχολικής βίας στο Νηπιαγωγείο μας.

 

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2020

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2020

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τηρήσαμε στο Νηπιαγωγείο και φέτος με την ευγενική προσφορά και προετοιμασία του απαραίτητου για την ημέρα φαγητού από γονείς του Νηπιαγωγείου μας. Ευχαριστούμε!

Καλές Απόκριες!

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – 11 Φεβρουαρίου 2020

Όλοι Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο

Safer Internet Day (SID) 2020

Δραστηριότητες ενημέρωσης και γνωριμίας με το θέμα που αφορά  την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Συζήτηση, παρακολούθηση βίντεο, ανάγνωση βιβλίων και δημιουργία αφίσας για την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, στις 11 Φεβρουαρίου 2020 με το μήνυμα: Όλοι Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο! 

Χρήσιμο υλικό για μικρούς και μεγάλους στις ιστοσελίδες: https://saferinternet4kids.gr  &   https://www.saferinternetday.org

Όλοι Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο!

https://www.youtube.com/watch?v=y41bXahQVLk

 

Φλεβάρης

Ο καιρός του Φλεβάρη!

<<Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει 

Καλοκαίρι θα μυρίσει,

μα αν τύχει και θυμώσει

μεσ’ το χιόνι θα μας χώσει!>>

Εικαστικές δημιουργίες από την ομάδα του νηπιαγωγείου!

Ο χιονάνθρωπος!

 

Δανειστική Βιβλιοθήκη (2019-2020)

 ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Κινητή Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης στο Νηπιαγωγείο Μεσορόπης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων που ενισχύουν τη φιλαναγνωσία στο Νηπιαγωγείο, υλοποιείται το πρόγραμμα Δανειστικής Βιβλιοθήκης το οποίο συνεχίζεται με τη συνεργασία της Κινητής Βιβλιοθήκης Ελευθερούπολης. Η επίσκεψη της Κινητής Βιβλιοθήκης στο χώρο του Νηπιαγωγείου έδωσε τη δυνατότητα επιλογής νέων βιβλίων για τον εμπλουτισμό της δανειστικής βιβλιοθήκης. Ευχαριστούμε πολύ την Κινητή Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης για τη συνεργασία της στην υλοποίηση προγράμματος φιλαναγνωσίας στο σχολείο μας.

EU Code Week

 EU Code Week

Αριστείο για την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα (EU Code Week).

Η EU Code Week Team μας ευχαριστεί πολύ που βοηθήσαμε με τις δράσεις μας να προωθήσουμε την ψηφιακή παιδεία σε όλη την Ευρώπη!