«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει της 6ης Μαρτίου, Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό, πραγματοποιεί για 12η συνεχή χρονιά την εκστρατεία Μίλα Τώρα.
Με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στη σχολική δράση.
Με αφορμή τα παραμύθια:
“Ο μάγκας δράκος” και “Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε”…
Το νερό και τα αίτια της λειψυδρίας ερευνώνται και παρουσιάζονται στην ολομέλεια της τάξης μας. Παρακολουθούμε βίντεο για το νερό και τη χρησιμότητα του.
Με αφορμή εικόνες ξηρασίας συζητούμε για τα αίτια της λειψυδρίας στη Γη.
Το θέμα της λειψυδρίας διερευνάται και παρουσιάζεται από ομάδα παιδιών στην ολομέλεια.
Σύστημα συλλογής βρόχινου νερού κατασκευάζουμε στο σπίτι μας. Εντοπίζουμε το σύστημα συλλογής βρόχινου νερού στο σχολείο μας. Η συλλογή βρόχινου νερού αποτελεί μια πρακτική αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day), δραστηριότητες και δράσεις σχετικά με το νερό και τη σωστή χρήση του.
Εικονόλεξο με το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου για τον κύκλο του νερού.
Διαδρομές με τη Beebot στην πίστα “ο κύκλος του νερού”.
Το νερό είναι πολύτιμο!
Πείραμα για το νερό και τη σωστή χρήση του
Σωστή χρήση και οικονομία νερού.
Βίντεο με τις προτάσεις μας για την οικονομία νερού.
Αποτυπώνοντας φωτογραφικά τις προτάσεις μας για τη σωστή χρήση και οικονομία νερού.
Η όγδοη δράση του έργου αφορά τους σπόρους. Με δραστηριότητα κηπουρικής φυτεύουμε σπόρους και παρατηρούμε καταγράφοντας την ανάπτυξη τους. (Science – Nature Activity / Technology Activity).
Διαβάσαμε βιβλία για φυτά και σπόρους.
Παρακολουθήσαμε βίντεο για την ανάπτυξη του σπόρου-φυτού.
Η έβδομη δράση του έργου αφορά τα φρούτα. Με φρούτα του χειμώνα φτιάχνουμε και απολαμβάνουμε μια υγιεινή και γευστική φρουτοσαλάτα! (Science – Nature / Kitchen Workshop Event).
Με φρούτα της Άνοιξης πειραματιζόμαστε στην κουζίνα με φράουλες και φτιάχνουμε νόστιμη μαρμελάδα φράουλα!(Science – Nature / Kitchen Workshop Event).
Η online επικοινωνία των εκπαιδευτικών του έργου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φιλικό και συνεργατικό.
Η τέταρτη δράση του έργου αφορά το λαχανικά. Με δραστηριότητα μαθηματικών (Mathematics Activity) προσεγγίζονται οι έννοιες του ολόκληρου και μισού, με λαχανικά. Στη συνέχεια τα παιδιά δημιουργούν φιγούρες με λαχανικά (Art Activity), με έμπνευση από έργα του ζωγράφου Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο.
Το όνομα του έργου δημιουργείται συνεργατικά, αναλαμβάνοντας κάθε σχολείο και ένα γράμμα.
Το Νηπιαγωγείο μας δημιούργησε το γράμμα I με χρωματισμένες πέτρες.
Λογότυπος του έργου
Η τρίτη δράση του έργου αφορά το χώμα. Τι υπάρχει στο χώμα; Εξετάζουμε το χώμα με το μεγεθυντικό φακό. Δράση που εμπλέκει την επιστήμη (Science) με δραστηριότητα της φύσης (Nature activity).
Δημιουργίες με πηλό και άμμο (Art).
Ψηφοφορία των παιδιών για το λογότυπο του έργου, με χρήση ψηφιακού εργαλείου.
Η συμμετοχή μας στη δημιουργία συνεργατικού ebook για την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου.
Το λογότυπο του έργου online puzzle game (jigsawplanet)
Σε online επικοινωνία παρουσιάζουμε στα άλλα σχολεία τα σπίτια μας.
Δημιουργούμε συνεργατικά, online με το canva, το σπίτι για το έργο μας.
Προσθέτουμε ένα παράθυρο στο σπίτι.
Για το λογότυπου του έργου, δημιουργούμε το γράμμα που ανέλαβε το Νηπιαγωγείο μας.
Το συνεργατικό λογότυπο του έργου μας
Σχεδιάζουμε το όχημα που θα μας πάει στο (φανταστικό) νησί μας. Αποφασίζουμε να φτιάξουμε ένα ιστιοφόρο καράβι. Χρησιμοποιώντας τον άνεμο είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε!
Σε online επικοινωνία παρουσιάζουμε στα άλλα σχολεία το όχημα μας για το νησί.
Το “ΧΟΠΑ Ήρωες 112” είναι ένα βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενημέρωση των παιδιών και των οικογενειών τους ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και να μπορούν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Το ΧΟΠΑ (Χέρι – Ομιλία – Πρόσωπο – Αμέσως)Ήρωες 112
υλοποιείται στο πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση της ενεργού πολιτειότητας στο Νηπιαγωγείο.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Το Νηπιαγωγείο μας Υποστηρικτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025. (https://blogs.sch.gr/nipmesor/?p=3149)
Έπαινος συμμετοχής για το διαγωνισμό «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!»
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν με ενθουσιασμό και δημιούργησαν υλικό για την προστασία μας στον ψηφιακό κόσμο! Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς τους για τη στήριξη που τους παρείχαν!
Το σχολείο μας κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο eTwinning με τίτλο:«Little Change Ambassadors–Μικροί πρεσβευτές της αλλαγής», με σχολεία από την Ελλάδα, Τουρκία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ρουμανία, Τυνησία και 25 εκπαιδευτικούς.
Στοχεύουμε να παράγουμε περιεχόμενο δραστηριοτήτων που θα βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, να αναζητούν και να βρίσκουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Δράσεις ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθούν μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων που βασίζονται στην εκπαίδευση του ενεργού πολίτη για έναν καλύτερο κόσμο. Οι μαθητές από διαφορετικές χώρες θα υποστηριχθούν ώστε να έχουν γνώση για τα προβλήματα στον κόσμο και να συνεργαστούν για να λύσουν αυτά τα προβλήματα.
Ενημέρωση γονέων – Συναίνεση γονέων
Online επικοινωνία εκπαιδευτικών για το σχεδιασμό του έργου
Αρχική αξιολόγηση του έργου από τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
Η αρχική αξιολόγηση των μαθητών
Πίνακας του έργου στο Νηπιαγωγείο
Η ομάδα μας
Η πρώτη δραστηριότητα για να γίνουμε πρεσβευτές της αλλαγής – Change Ambassadors, ξεκινά με συνέντευξη που παίρνουν τα παιδιά από τους συμμαθητές/συμμαθήτριες τους, με τις ερωτήσεις:
Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού;
Πώς είναι ο καλός άνθρωπος;
Αν υπήρχε ένα νησί όπου όλα τα παιδιά θα ήταν χαρούμενα και ευτυχισμένα, τι όνομα θα είχε;
Μία έκθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας οργανώσαμε στο Νηπιαγωγείο για το έργο eTwinning και την παρουσίαση του τόπου μας. Επιλέξαμε και ποιο προϊόν θα πάρουμε στο φανταστικό νησί μας.
Ένα γράμμα από το νησί ήρθε στο σχολείο…
Διαβάζουμε το γράμμα και συζητούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον Κυανόφτερο (Blue Feather) που φέρνει τα γράμματα από το νησί.
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο eTwinning με τίτλο: “My Ateliar in The Nature” – «Το Ατελιέ της Φύσης», στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Το έργο εστιάζει στη βιωματική μάθηση μέσω της φύσης, ενσωματώνοντας δραστηριότητες STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Οι μαθητές εξερευνούν φυσικά υλικά (φύλλα, κλαδιά, πέτρες, χώμα, σπόρους) για να αναπτύξουν δεξιότητες επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής, τέχνης και μαθηματικών. Η δημιουργικότητα και η επιστημονική σκέψη ενισχύονται μέσα από τη συνεργασία και την καινοτομία.
Βασικός στόχος του έργου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα υλικά της φύσης, να τα εξετάσουν, να τα αξιοποιήσουν δημιουργικά και να αναπτύξουν δεξιότητες.
Πιο συγκεκριμένα:
Ενίσχυση της δημιουργικότητας και της επιστημονικής σκέψης.
Εξοικείωση με φυσικά υλικά και τις εφαρμογές τους.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων STEAM μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων.
Συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων χωρών.
Ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης.
Ενημέρωση γονέων – Συναίνεση γονέων
Αρχική αξιολόγηση του έργου από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και γονείς.
Η ομάδα μας!
Ο πίνακας του έργου στο Νηπιαγωγείο μας
Τα παιδιά παρακολουθούν το βίντεο έναρξης του έργου.
Συλλογή κλαδιών – επίσκεψη στο ποταμάκι.
Πρώτη δράση του έργου, με δραστηριότητες που εμπλέκουν τη Μηχανική (Engineering) και την Τέχνη (Art), δημιουργικές κατασκευές με κλαδιά.
Συλλέγοντας μικρές πέτρες από την αυλή του σχολείου.
Δεύτερη δράση του έργου, με δραστηριότητες μαθηματικών (Mathematics), δημιουργίες με πέτρες.
Το ΣΚΑΚΙ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ μπορεί να αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές τόσο στη μαθησιακή τους ετοιμότητα και διαδικασία και γενικότερα στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, όσο και σε πολλές άλλες πτυχές της προσωπικότητας τους όπως η συμπεριφορά, η κοινωνικοποίηση, κλπ. Σκοπός του εκπαιδευτικού υλικού είναι η εκμάθηση των μαθητών/μαθητριών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου του σκακιστικού παιχνιδιού με στόχο τη χρήση του κυρίως ως εργαλείου μάθησης. Με την εισαγωγή του σκακιού στην εκπαίδευση, προσβλέπουμε σε πιθανά οφέλη διττά. Αφενός των μαθητών στη μάθηση, στο χαρακτήρα, και στη συμπεριφορά (κοινωνικογνωστική προσέγγιση) και αφετέρου των εκπαιδευτικών στη διαθεματική προσέγγιση, σε μεμονωμένα μαθήματα (μαθηματικά, γλώσσα κλπ) και στη διαχείριση της τάξης. Η προσέγγιση θα γίνει με θεωρίες συμπεριφοριστικές (Behaviouristic), γνωστικές (Cognitive), ανθρωπιστικές (Humanistic) και κοινωνικής μάθησης (Social learning). Η εκμάθηση θα γίνει διαθεματικά, βασισμένη σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέμα το σκάκι. Λόγω της πλήρους πληροφόρησης των δεδομένων που απαιτείται στο σκάκι, το εκπαιδευτικό μας υλικό προτείνουμε να ενταχθεί στην θεματική ενότητα Δημιουργώ & Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη & Πρωτοβουλία.
Παρουσίαση του εργαστηρίου δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο
H ασφάλεια στο Διαδίκτυο ή η διαδικτυακή ασφάλεια είναι η γνώση των κινδύνων προσωπικής ασφάλειας και ασφάλειας του χρήστη σε ιδιωτικές πληροφορίες και περιουσίες που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου και την αυτοπροστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Στο Νηπιαγωγείο προσεγγίζουμε το θέμα “ασφάλεια στο διαδίκτυο” μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό διαθέτει τo Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην ιστοσελίδα: https://saferinternet4kids.gr/
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – SID 2025
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 11/02/2025 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προκηρύσσει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με διαφορετικά θέματα για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το θέμα του διαγωνισμού για τους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι: «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!».
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – SID 2025, με τη δημιουργία αφίσας με μήνυμα:
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1959.
Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στη δράση “Το Δέντρο των Δικαιωμάτων” που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου.
Διαδικτυακή τελετή παρουσίασης και απονομής στο διαγωνισμό “Το Δέντρο των Δικαιωμάτων” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/12/2024
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
To Nηπιαγωγείο μας συμμετέχει στην εβδομάδα κώδικα – Code Week 2024 με ποικίλες δραστηριότητες.
Από την υλοποίηση δραστηριοτήτων στο Νηπιαγωγείο για την εβδομάδα κώδικα – Code Week 2024
Πιστοποιητικά συμμετοχής για την εβδομάδα κώδικα – Code Week 2024
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή