Πρωτομαγιά!!!

Αγαπητά μου παιδιά, καλησπέρα!

Ο Απρίλιος, μόλις έφτασε στο τέλος και αύριο, μπαίνει ο καινούριος μήνας και τελευταίο “παιδάκι” της άνοιξης, που είναι ο Μάιος.. Κάθε χρόνο, στην 1η Μαΐου, γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά. Πάμε τώρα, να δούμε, τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά.

Η Πρωτομαγιά, έχει καθιερωθεί ως εργατική Πρωτομαγιά και είναι επίσημη αργία, καθώς δεν δουλεύει κανένας. Γιατί όμως αυτό? Γιατί πριν πολλά χρόνια, την 1η Μαΐου 1868, στο Σικάγο, κάποιοι εργάτες από ένα εργοστάσιο, ξεσηκώθηκαν  ζητώντας να δουλεύουν 8 ώρες και να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Γι’αυτό, αυτή η μέρα από τότε, καθιερώθηκε ως αργία.

Η Πρωτομαγιά όμως, είναι και η γιορτή των λουλουδιών και της φύσης, που γεμίζει χρώματα και αρώματα! Ο Μάιος είναι και ο μήνας των λουλουδιών, γιάυτό, το έθιμο αυτήν την μέρα, είναι να πηγαίνουμε εκδρομή στην εξοχή και να φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι, το οποίο το κρεμάμε στην πόρτα του σπιτιού μας ή στο μπαλκόνι μας μέχρι του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα, που μαζεύεται πάλι ο κόσμος στις γειτονιές και καίει τα στεφάνια. Βέβαια, φέτος, δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά, αλλά, αν κάνουμε μία βόλτα γύρω στην γειτονιά μας, μπορούμε να μαζέψουμε λίγα λουλούδια και να φτιάξουμε ένα στεφάνι. Αλλιώς, θα δούμε παρακάτω, τι μπορούμε να κάνουμε.

Δείτε τώρα ένα παραμύθι, για την πρωτομαγιά

 

Στη συνέχεια, πάμε να ακούσουμε κάποια τραγούδια που είναι για την Πρωτομαγιά

Ο Λουλουδόκοσμος-παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Πρωτομαγιά-Γιάννης Ζουγανέλης

Πρωτομαγιά-Χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Πρωτομαγιά

 

Πάμε τώρα, να δούμε ένα ωραίο βιντεάκι με διάφορα έργα τέχνης με θέμα την Πρωτομαγιά, από την κ. Νίκου Βασιλική