Το Πάσχα πλησιάζει….ας το υποδεχτούμε!!!!

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Μαζί με την Ανάσταση του Χριστού, ανασταίνεται και όλη η φύση! 

Φέτος, θα είναι λίγο διαφορετικό λόγω της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. Θα προσπαθήσω όμως, να γνωρίσω στα παιδιά το ελληνικό Πάσχα, όσο μπορεί και γίνεται, μέσα από εδώ. 

Είχαμε μιλήσει για την κυρά-Σαρακοστή, η οποία συμβολίζει την νηστεία που κάνουμε για 40 μέρες μέχρι να φτάσουμε στο Πάσχα. Το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή ή Πασχαλιά, είναι οι δυο βδομάδες που έχουμε, οι οποίες ξεκινάνε από το “Σάββατο του Λαζάρου” μέχρι την “Κυριακή του Θωμά“. Στη συνέχεια, θα σας δείξω εικόνες που μας εξηγούν τι γίνεται κάθε μέρα, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. 

Εδώ, παραθέτω πίνακα αναφοράς με τα γεγονότα της Μεγάλης Βδομάδας, με την σειρά που έγιναν

 

Και εδώ, ξεκινάμε να δούμε τι έγινε την κάθε μέρα μέσα στην Μεγάλη Βδομάδα

“Σάββατο του Λαζάρου”

Ο Λάζαρος, ήταν ο καλύτερος φίλος του Χριστού, ο οποίος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδερφές του, Μαρία και Μάρθα, είχαν καλέσει τον Χριστό και του είχαν ζητήσει να επισκεφτεί τον αδερφό τους. Αλλά, όταν έφτασε ο Χριστός να τον δει, ο Λάζαρος, είχε πεθάνει ήδη. Τότε, ζήτησε να τον πάνε στον τάφο του, άνοιξαν την πέτρα που είχε μπροστά και φώναξε: “Λάζαρε, δέβρο έξω”, που σημαίνει Λάζαρε, βγες έξω. Τότε, ο Λάζαρος βγήκε έξω, τυλιγμένος με τα σάβανα όπως ήταν. Γι’αυτό, το Σάββατο                                                του Λαζάρου,γιορτάζουμε τη ανάσταση του, καθώς, ο Χριστός,                                                τον  ανέστησε εκείνη την μέρα..                       

 

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων, ο Χριστός, πήγε στα Ιεροσόλυμα, πάνω σε ένα άλογο. Οι πιστοί τότε, τον δέχτηκαν, κρατώντας στα χέρια βάγια και ψάλοντας ύμνους. Γι’αυτό, την Κυριακή αυτήν, οι πιστοί που πάνε στην εκκλησία, μετά, παίρνουν κλαδιά από βάγια και τα πάνε στο σπίτι τους για να τους φυλάει ο Χριστός όλο τον χρόνο.


Μεγάλη Δευτέρα

Την Μεγάλη Δευτέρα, ξεκινάει η Μεγάλη Βδομάδα. Αυτή τη μέρα, ο Χριστός, καθώς έμπαινε στα Ιεροσόλυμα, είδε μία συκιά και πήγε να κόψει ένα σύκο. Αλλά, διαπίστωσε ότι η συκιά δεν είχε καρπό. Γι’αυτό την καταράστηκε να μην καρποφορήσει ποτέ ξανά. Αυτήν την μέρα, ξεκινού οι νοικοκυρές και φτιάχνουν πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια. 

 

 Μεγάλη Τρίτη

Την μέρα αυτή, ακούγονται δυο παραβολές στην εκκλησία και το γνωστό τροπάριο, της Κασσιανής. Αυτήν την μέρα, οι γυναίκες, ασχολούνται με το καθάρισμα του σπιτιού. 

 

 

 

 Μεγάλη Τετάρτη

Την μέρα αυτή, γίνεται το ευχέλαιο στην εκκλησία, όπου ο ιερέας, με το λάδι, σταυρώνει τους πιστούς, στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες. 

 

 

 

Μεγάλη Πέμπτη

Την ημέρα αυτήν, έγινε ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Χριστός, ευλόγησε, έκοψε και έδωσε άρτο στους μαθητές του, λέγοντας τους ότι είναι το Σώμα Του και κρασί, λέγοντας τους ότι είναι το Αίμα Του.Τους είπε ότι κάποιος από τους μαθητές του θα τον προδώσει. Την Πέμπτη το βράδυ,έχουμε και την Σταύρωση του Χριστού, που σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους.Επίσης, εκείνη την ημέρα, ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των 12 μαθητών, το οποίο ονομάζεται “Ιερός Νιπτήρας”.

Μεγάλη Παρασκευή

Την μέρα αυτή, γίνεται η Αποκαθήλωση του Χριστού, όπου ο ιερέας, κατεβάζει τον Χριστό από τον Σταυρό, τον τυλίγει μέσα σε ένα λευκό σεντόνι και τον βάζει μέσα  στον επιτάφιο, ο οποίος έχει στολιστεί με άνθη. Το βράδυ, της Μ. Παρασκευής, γίνεται η περιφορά του επιταφίου, που έχει το σώμα του Χριστού μέσα. Αυτήν την μέρα, πολλοί, δεν τρώνε ούτε λάδι. Είναι μεγάλη μέρα πένθους.

 

 Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ, πηγαίνουμε στη εκκλησία με τις λαμπάδες μας και παίρνουμε το Άγιο Φως. Με αυτό, σταυρώνουμε στο σπίτι μας την εξώπορτα και ανάβουμε τα καντηλάκια. Είναι η Ανάσταση υου Χριστού μας. Στο τραπέζι, το βράδυ, τσουγκρίζουμε τα αυγά και τρώμε μαγειρίτσα, τσουρέκι και σαλάτες.Οι ευχές που λέμε εκίνη την μέρα, είναι Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη

 

  Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα, γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου. Μαζευόμαστε όλοι μαζί, και σουβλίζουμε τον οβελία, τσουγκρίζουμε αυγά, χορεύουμε και γλεντάμε.

 

 

 

Δραστηριότητα

Αγαπητοί γονείς, θα μπορούσατε, να δείξετε στα παιδιά αυτές τις εικόνες και να τους πείτε κάποια πράγματα. Στο τέλος, μπορείτε να τους κάνετε ερωτήσεις, ώστε να δείτε τι κατάλαβαν και να τους βάλετε να ζωγραφίσουν κάτι από όλα αυτά που είδαν.