2 Απριλίου-Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

ΑΦΙΣΑ1

Κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.  Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY) το 1966,  με σκοπό να “τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία”.

Σαν σήμερα, 2 Απριλίου 1805,  γεννήθηκε ο μεγαλύτερος σύγχρονος παραμυθάς, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και γι αυτό, η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου είναι αφιερωμένη σ ‘ αυτόν και γιορτάζεται ανήμερα στα γενέθλιά του. 

Μ’ένα βιβλίο, μπορούμε να ονειρευτούμε, μπορούμε να ταξιδέψουμε, μπορούμε να μάθουμε καινούρια πράγματα, καθώς επίσης, διβάζοντας ένα βιβλίο, εμπλουτίζουμε την γλώσσα μας και το λεξιλόγιο μας…Γι’αυτό το λόγο, πρέπει όλοι μας, να κάνουμε το βιβλίο, τον καλύτερο μας φίλο…Να το προσέχουμε, να το αγαπάμε, να μην το μουτζουρώνουμε και να μην το σκίζουμε..

Τα παιδιά, τα πρώτα βιβλία που “διαβάζουν”, είναι τα παραμύθια.. Υπάρχουν πολλοί παραμυθάδες που έχουν γράψει πολύ ωραία παραμύθια..Εκτός, από τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, είναι και οι Αδερφοί Γκριμ, όπως και ο Αίσωπος, ο οποίος είναι ένας Έλληνας μυθοποιός. Παρακάτω, είναι μερικά παραμύθια που έχει γράψει ο καθένας..

Κάποιοι από τους μύθους του Αισώπου, που τα παιδιά αγαπάνε πολύ και τους αρέσει να διαβάζουν είναι, Ο Ψεύτης βοσκός,που το ακούσαμε και χθες, λόγω Πρωταπριλιάς, ο λαγός και η χελώνα, ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας και πολλοί άλλοι μύθοι, οι οποίοι, ο καθένας τους έχει και ένα ηθικό δίδαγμα να μας δώσει. 

Παρακάτω, σας έχω να παρακολουθήσετε μαζί με τους γονείς σας, ένα παραμύθι από τον κάθε παραμυθά που αναφέραμε παραπάνω..

Το Ασχημόπαπο-Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Λύκος και τα 7 κατσικάκια- Αδερφοί Γκριμ

Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας- Αίσωπος

Δραστηριότητες μετά την παρακολούθηση των παραμυθιών 

1) Αφού, ακούσετε και τα τρία παραμύθια, μπορείτε να συζητήσετε μαζί με τους γονείς σας, ποιο σας άρεσε περισσότερο, τι συναισθήματα νιώσατε στο καθένα, αν είσασταν εσείς οι ήρωες τι θα κάνατε στην κάθε περίπτωση και μπορείτε να πάρετε ένα χαρτί, να γράψετε τον τίτλο από τα τρία που σας άρεσε περισσότερο και από κάτω, να ζωγραφίσετε αυτό που σας έκανε εντύπωση. Οι τίτλοι των παραμυθιών που έχετε να επιλέξετε για να γράψετε είναι:

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ

Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΤΑ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙΑ

Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

2) Στη συνέχεια, μπορείς να κατασκευάσεις με απλά υλικά που έχεις στο σπίτι σου, έναν σελιδοδείκτη, για να τον βάζεις στη σελίδα που διαβάζεις και να θυμάσαι που έχεις μείνει, κάθε φορά, που θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από την ανάγνωση. Υλικά που θα χρειαστείς, είναι ένα ψαλίδι, μία κόλλα, ένα χαρτί και χρώματα ζωγραφικής ότι θέλεις εσύ. Μπορείς να ζωγραφίσεις ότι θέλεις εσύ πάνω..Παρακάτω, σου έχω κάποιες φωτογραφίες, όπου μπορείς να πάρεις διάφορες ιδέες..

3) Μια άλλη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε, είναι η δημιουργία μιας δικής ιστορίας, ώστε να φτιάξετε ένα δικό σας βιβλίο. Παρακάτω, θα σας δώσω κάποιες εικόνες και εσείς, θα τις ταιριάξετε έτσι όπως θέλετε και θα φτιάξετε, μια δική σας ιστορία..Μπορείτε να την πείτε στους γονείς σας για να δούνε πόσο φαντασία έχετε και με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθηθεί αρκετά, και ο προφορικός σας λόγος. Οι εικόνες που σας δίνω, είναι οι εξής: 

4) Ώρα για παιχνίδι. Παρακάτω, θα βρεις ένα παιχνίδι αντιστοίχισης, για να δούμε πόσο καλά ξέρεις ορισμένα παραμύθια.

Αντιστοίχιση ήρωα παραμυθιού με αντικείμενο  

 

Μπορείτε, οτιδήποτε κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, να το στέλνετε στην διεύθυνση email ή στα σχόλια κάτω από το κάθε άρθρο( η ηλεκτρονική σας διεύθυνση, δεν φαίνεται δημοσίως). 

 

Καλή σας διασκέδαση!