Πρωταπριλιά σήμερα και καλό μήνα!!!

Καλό μήνα παιδιά να έχουμε…Υγιής και χαρούμενος να είναι ο καινούριος μήνας.. Συνεχίζουμε να “Μένουμε σπίτι”, αλλά σήμερα, αποχαιρετάμε τον μήνα Μάρτιο, και υποδεχόμαστε τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, τον Απρίλιο.. Ένα μήνα όμορφο, δροσερό, λουλουδάτο, που μας φέρνει μαζί του και το Πάσχα!

Σήμερα, 1η Απριλίου ή αλλιώς, όπως έχουμε συνηθίσει να την ονομάζουμε Πρωταπριλιά, είναι μία μέρα που λέμε ψέματα…Έχουμε πει, πως δεν πρέπει ποτέ να λέμε ψέματα, αλλά σήμερα, είναι η μοναδική μέρα, που μπορούμε να πούμε, μικρά, αθώα ψεματάκια, στην μαμά, στον μπαμπά, στην γιαγιά, στον παππού…Αλλά, μικρά και αθώα!!!Γιατί θυμάστε τι μπορούμε να πάθουμε αν λέμε ψέματα?Θυμάστε τι είχε πάθει ο ψεύτης βοσκός στο παραμύθι που είχαμε δει? Παρακάτω, σας βάζω, να δείτε το παραμύθι για το θυμηθείτε, όσοι δεν το θυμάστε…

Γιατί όμως την Πρωταπριλιά λέμε ψέματα?

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο. 

Το έθιμο αυτό, ήρθε και στην Έλλαδα, με μια μικρή διαφορά, αν και, η βασική ιδέα ήταν το ίδιο. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε κάποιον. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες, πιστεύουν ότι ο «ψεύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης, το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως, και σήεμερα, που ο καιρός ήταν βροχερός. 

Και ποιο παιδάκι είναι αυτό, που εμείς ξέρουμε ότι έλεγε ψέματα και μεγάααααααλωνε η μύτη του?

Μα φυσικά, ο ΠΙΝΟΚΙΟ….Για πάμε να ακούσουμε το παραμυθάκι που μας μιλάει για τον Πινόκιο:

Μπορείτε τώρα παιδιά, να πάρετε, χαρτί και μαρκαδόρους, και να ζωγραφίσετε ότι σας έκανε εντύπωση από το παραμυθάκι που ακούσατε.

Και μην ξεχνάτε, δεν λέμε ψέματα, μόνο σήμερα, λέμε, μικρά, αθώα ψεματάκια

Τι λέτε τώρα να τραγουδήσουμε και να παίξουμε με τον Ψεύτη βοσκό και τον Πινόκιο?

Ας ακούσουμε το τραγουδάκι: “Τα ψέματα-Παιδική χορωδία Δ. Τυπάλδου”

Και τώρα ήρθε η ώρα του παιχνιδιού:

Παζλ για τον Πινόκιο

Παζλ για τον Ψεύτη βοσκό

Μέμορι- Πινόκιο

Μέμορι για τον Ψεύτη βοσκό

 

Καλή σας διασκέδαση..!!!