Παιχνίδι stem.

Επιτραπέζιο παιχνίδι  “Τα έθιμα των Χριστουγέννων” όπου δημιουργούμε εμείς τον κώδικα των κινήσεων. Πάνω σε ένα ταμπλό με τετράγωνα, ορίζουμε την αρχή και το τέλος. Σε επιλεγμένα τετράγωνα βάζουμε μία φωτογραφία που δείχνει ένα έθιμο. (π.χ. στολισμένο δέντρο).  Η κάθε πλευρά του ζαριού αντιστοιχεί σε κίνηση που την αποφασίζουμε όλοι μαζί (π.χ. 1 = 1…Συνέχεια ανάγνωσης Παιχνίδι stem.

Να τα πούμε; Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά!

  Ήρθαν τα Χριστούγεννα! Η πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου που φωτίζει το σκοτάδι του χειμώνα! Μάθαμε τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και μάθαμε και πώς τα γιορτάζουμε μέσα από τα Ήθη και τα Έθιμα του τόπου μας. Διαβάσαμε, τον Καρυοθραύστη, το ακούσαμε σε αφήγηση του Ζακ Μεναχέμ με τη μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι για…Συνέχεια ανάγνωσης Να τα πούμε; Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά!

Ο κύκλος του νερού.

  Τι είναι βροχή; Από πού έρχεται, πού καταλήγει; Τι είναι το νερό; Πού το βρίσκουμε; Μας χρειάζεται; και πού; πώς το χρησιμοποιούμε; Πώς μπορούμε να το προστατέψουμε; Ποιές μορφές παίρνει και πότε; ο κυκλος του νερού Αφού είδαμε την παρουσίαση για το νερό και απαντήσαμε στις παραπάνω ερωτήσεις κάναμε ένα πείραμα. Βάλαμε νερό στην…Συνέχεια ανάγνωσης Ο κύκλος του νερού.

Το Πολυτεχνείο.

  Το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας. Για να καταλάβουμε τι συνέβη τότε, είδαμε βίντεο για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. κι ένα βίντεο-ντοκουμέντο για τις ημέρες εκείνες. Αφού κουβεντιάσαμε για τις εντυπώσεις που μας άφησαν τα βίντεο, διαβάσαμε την “Κυρά-Δημοκρατία” και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τη διαφορά της Δημοκρατίας από τη Δικτατορία. Παίξαμε μέσα στην…Συνέχεια ανάγνωσης Το Πολυτεχνείο.

Φθινοπωρινή τέχνη.

Εμπνευσμένοι από το έργο του Κώστα Τσόκλη δημιουργήσαμε κι εμείς τα δικά μας έργα της βροχής, χρησιμοποιώντας ακουαρέλες, μεταλιζέ χαρτί και μαλλί πλεξίματος. Είδαμε έργα και άλλων μεγάλων ζωγράφων, επιλέξαμε το έργο του Egon Schiele “Ο ήλιος του φθινοπώρου” και δημιουργήσαμε με λαδοπαστέλ. Με τους πίνακες που είδαμε φτιάξαμε μιά Φθινοπωρινή ιστορία και την κάναμε…Συνέχεια ανάγνωσης Φθινοπωρινή τέχνη.

Ήρθε το φθινόπωρο.

  Διαβάσαμε το βιβλίο “Τέσσερις εποχές σε μία μέρα”   και ακούσαμε τις 4 εποχές του Βιβάλντι και με τους ήχους της μουσικής φτιάξαμε μία φθινοπωρινή ζωγραφιά!  Συζητήσαμε για το πώς αλλάζει η φύση το φθινόπωρο, πώς χάνουν τα δέντρα τα φύλλα τους, πώς τα ζώα προετοιμάζονται για τη χειμερία νάρκη και πώς η βροχή ποτίζει…Συνέχεια ανάγνωσης Ήρθε το φθινόπωρο.

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

  Μιλήσαμε για την επέτειο του ΟΧΙ και μάθαμε μέσα από βίντεο τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου Είδαμε επίσης βίντεο με ντοκουμέντα της εποχής όπως εικόνες και την τελευταία μετάδοση στο ελληνικό ραδιόφωνο πριν την εισβολή των Γερμανών. Το ΟΧΙ. Συζητήσαμε για τη σημαία και πώς αυτή είναι ένα σύμβολο για το κάθε έθνος του…Συνέχεια ανάγνωσης Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

28η Οκτωβρίου 1940.

  Μάθαμε για την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και για το ΟΧΙ που είπαν οι Έλληνες, μέσα από σχετικές εικόνες και βίντεο. Όμως ο πόλεμος δεν είναι μία καλή συνθήκη για την ανθρωπότητα, γι’αυτό και κάναμε αντιπαραβολή με την Ειρήνη. Διαβάσαμε την Ειρήνη του Αριστοφάνη, της Σοφίας Ζαραμπούκα. Παρατηρήσαμε πως η Ειρήνη και ο…Συνέχεια ανάγνωσης 28η Οκτωβρίου 1940.

17 Νοέμβρη 1973, Πολυτεχνείο.

  Διαβάσαμε την “Κυρά Δημοκρατία”, και προσπαθήσαμε με απλά λόγια να καταλάβουμε τι είναι Δημοκρατία. Συζητήσαμε για τη Δημοκρατία και τη δικτατορία και ζωγραφίσαμε τις διαφορές τους. Φτιάξαμε και πανό με το σύνθημα της 17ης Νοεμβρίου. Διαβάσαμε την ” Ντενεκεδούπολη” και φτιάξαμε τους ήρωες του βιβλίου για να παίζουμε κουκλοθέατρο.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση