Yπηρεσία Ταυτοποίησης, Εξουσιοδότησης και Ομοσπονδίας

Η υπηρεσία Ταυτοποίησης, Εξουσιοδότησης και Ομοσπονδίας (Single Sign On – SSO) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης των μελών του ΠΣΔ σε πολλαπλές εφαρμογές (web και μη) από ένα (μοναδικό) σημείο πρόσβασης (https://sso.sch.gr/) και με έναν μοναδικό κωδικό.

sso

Κύριος στόχος της υπηρεσίας είναι :

  • Η ασφαλής ταυτοποίηση των χρηστών του ΠΣΔ στη χρήση των υπηρεσιών του ΠΣΔ.
  • Η πρόσβαση των μελών ΠΣΔ σε ψηφιακές υπηρεσίες τρίτων φορέων, με χρήση των συνθηματικών που διαθέτουν στο ΠΣΔ.

 

Η υπηρεσία αυτή βασίζεται τόσο σε υφιστάμενους καταλόγους χρηστών π.χ. στην υπηρεσία καταλόγου (LDAP) όσο και σε ψηφιακά πιστοποιητικά Χ.509 που παρέχει το ΠΣΔ στα μέλη του.

Τα oφέλη προς τελικούς χρήστες είναι:

  • Οι χρήστες αποκτούν ένα μοναδικό σημείο εισαγωγής για όλες τις συνεργαζόμενες εφαρμογές και συνεπώς είναι δυσκολότερο να πέσουν θύματα phishing.
  • Οι χρήστες δίνουν το συνθηματικό τους μόνο στην υπηρεσία ταυτοποίησης, εξουσιοδότησης και ομοσπονδίας, χωρίς να χρειάζεται να το γνωστοποιήσουν στις συνεργαζόμενες εφαρμογές, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες διαρροής/υποκλοπής του.
  • Οι χρήστες χρησιμοποιούν μόνο ένα σετ username/password ή ένα ψηφιακό πιστοποιητικό για όλες τις συνεργαζόμενες εφαρμογές και συνεπώς δεν χρειάζεται να θυμούνται/διατηρούν πολλά και διαφορετικά σετ.

Μετάβαση στη σελίδα https://sso.sch.gr/