Δέκα απλοί κανόνες από το ΠΣΔ για να είστε ασφαλείς στο Διαδίκτυο

firewallΤο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο μέσω του ενημερωτικού κόμβου για την “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” (http://internet-safety.sch.gr), σας προτείνει δέκα απλούς κανόνες για τη βελτίωση της ψηφιακής σας  ασφάλειας και την αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου. Συγκεκριμένα:

  1. Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο προϊόν προστασίας από ιούς.
    Εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας ένα καλό antivirus που θα μπορεί να εντοπίσει τα περισσότερα malware, να αποτρέψει τις απειλές ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και να ελέγξει την ψηφιακή φήμη  των ιστοτόπων που επισκέπτεστε. 
  2. Μείνετε πιστοί στην παραδοσιακή λύση του firewall (τείχος προστασίας).
    Το τείχος προστασίας (firewall) εξακολουθεί να είναι ένα καλό εργαλείο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φιλτράρετε την κίνηση  που περνάει κατά τη  σύνδεση σας  στο Internet και  να βάλετε φραγή  στην επικοινωνία με ένα μολυσμένο μηχάνημα, ιστοσελίδα ή εφαρμογή του διαδικτύου. Αρκετά λογισμικά antivirus περιλαμβάνουν και τη λειτουργία του τείχους προστασίας.
  3. Χρησιμοποιήστε anti-spyware λύσεις για την προστασία του συστήματός σας.
    Το spyware είναι λογισμικό που παρακολουθεί την κίνησή σας στο Διαδίκτυο συλλέγει τα προσωπικά σας στοιχεία με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει κακόβουλα  εναντίον σας.  Για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τα spyware, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ή συνδυασμό δημοφιλών anti-spyware προϊόντων, όπως το Malwarebytes ή το Spybot Search and Destroy.
  4. Χρησιμοποιήστε  αυτόματη ενημέρωση για τα προγράμματα και εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.
    Πολλές  διαδικτυακές επιθέσεις βασίζονται στην εκμετάλλευση τρωτών σημείων σε  προγράμματα ή εφαρμογές  λογισμικού που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως Adobe Flash, Reader, Java, Google Chrome, Firefox κ.λπ. Είναι σημαντικό να έχουμε εγκαταστημένες στον υπολογιστή μας τις πιο πρόσφατες ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικών και τις πιο πρόσφατες διορθώσεις ασφαλείας τους.  Μια πρόταση είναι  η χρήση  λογισμικού που κάνει αυτόματα αυτές τις ενημερώσεις όπως το Heimdal Security, που είναι ένα ελεύθερο λογισμικό χωρίς κόστος.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για τα διαπιστευτήριά σας.
    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν καλό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, όπως το LastPass για τη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης στις διάφορες υπηρεσίες στις οποίες εγγράφεστε. Με τη βοήθεια του  μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό σε κάθε υπηρεσία και αρκετά πολύπλοκο αλλά ταυτόχρονα να μην φοβάστε ότι μπορεί να τους ξεχάσετε.
  6. Εφεδρικά αντίγραφα (backup) του υπολογιστή σας και των ευαίσθητων πληροφοριών του.
    Χρησιμοποιείστε μια λύση λήψης εφεδρικών αντιγράφων ασφαλείας για τον υπολογιστή σας και τις ευαίσθητες πληροφορίες. Έτσι, ακόμη και αν το σύστημά σας έχει προσβληθεί από τον  ransomware που εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτό, μπορείτε να διαμορφώσετε το σύστημα και να το επαναφέρετε με χρήση του αντίγραφου ασφαλείας σας.
  7. Φροντίσετε ιδιαίτερα την  προστασία σας, ειδικά όταν εκτελείτε οικονομικές συναλλαγές μέσω του διαδικτύου
    Για  την προστασία από κλοπή δεδομένων από κάποιο  malware,το σύστημα προστασίας  που χρησιμοποιείτε  θα πρέπει: 
    – να διαθέτει σαρωτή κίνησης στο Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο που σαρώνει όλα τα εισερχόμενα δεδομένα δικτύου για πιθανές απειλές κακόβουλου λογισμικού
    – να προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης και απομάκρυνσης κακόβουλου κώδικα (malware)
    – να  περιλαμβάνει  δυνατότητες άμεσης σάρωσης για  ανίχνευση  κακόβουλου λογισμικού σε ιστοσελίδες.
  8. Κρυπτογράφηση των σημαντικών αρχείων σας.
    Με την κρυπτογράφηση των προσωπικών σας πληροφοριών μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι κυβερνοεγκληματίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα σας, ακόμη και εάν αποκτήσουν πρόσβαση στο λειτουργικό σας σύστημα. Για την προστασία των ευαίσθητων αρχείων στο σύστημά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύ και εύκολο στη χρήση πρόγραμμα, όπως το δωρεάν λογισμικό ανοικτού κώδικα 7Zip.
  9. Χρησιμοποιείστε περισσότερα του ενός εργαλεία προστασίας.
    Για την καλύτερα  προστασία  από τους κινδύνους του διαδικτύου , δεν αρκεί να βασιζόμαστε σε μια λύση λογισμικού. Θα χρειαστεί να ακολουθούμε   περισσότερες μεθόδους με χρήση  πολλαπλών μέσων προστασίας.
  10. Ακούστε, διαβάστε και μάθετε!
    Η γνώση και η ενημέρωση αποτελούν  βασικό τρόπο για την αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου και   για τη διαδικτυακή ασφάλειας σας. Ο ενημερωτικός κόμβος  “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” (http://internet-safety.sch.gr) του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου είναι κοντά σας παρέχοντας ενημέρωση, οδηγίες, συμβουλές  και ένα πλήθος άρθρων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 Αναλυτικές οδηγίες για τα παραπάνω θέματα θα βρείτε  στο σχετικό άρθρο του internet-safety.