Αρχείο ημέρας 28/04/2024

Η συμμετοχή του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων στο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας

Το σχολείο μας, κατά το σχολικό έτος 2023-24, συμμετείχε σε Δίκτυο Σχολείων που διοργάνωσε το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Συνολικά, 394 σχολικές μονάδες της χώρας μας συνεργάστηκαν για την υλοποίηση Πανελλαδικού Μαθητικού Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας  με θεματικό άξονα: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».

Οι σχολικές μονάδες, κατά την προετοιμασία, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολυεδρικά το θέμα εκπονώντας ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια πάνω στις εξής υποενότητες της βασικής θεματικής:

α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες

β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

γ)  Τοπική Λογοτεχνία / Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες

δ) Τέχνες και αρχιτεκτονική

ε) Τοπική  ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

στ) Οικονομική ζωή / εμπορική δραστηριότητα

ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου

Το παραγόμενο αποτέλεσμα του Δικτύου, το οποίο ανήλθε στις 580 εργασίες, που εκπόνησαν 7520 συμμετέχοντες μαθητές με τους 1045 επιβλέποντες καθηγητές τους, παρουσιάστηκε στο ομώνυμο  2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο. Εκπροσωπώντας το σχολείο μας, 15 μαθητές με την υποστήριξη της διευθύντριας, κ. Καλλιόπης Μπεκιάρη, και ομάδας εκπαιδευτικών συμμετείχαν διαδικτυακά στο συνέδριο με τις εξής δύο εισηγήσεις – παρουσιάσεις την Τετάρτη, 17/4/2024, στη 2η Συνεδρία (11:00 – 13:10):

  1. Ζωσιμάδες: οι γίγαντες της ευποιίας
  2. Μια λίμνη, ένα κάστρο και μνημεία στα Γιάννενα: απεικονίσεις στη λογοτεχνία και τις τέχνες. Ένας εικονικός περίπατος

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο Δίκτυο αξιολογήθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική και εποικοδομητική, αφού επιτύχαμε να ενισχύσουμε τους μεταξύ μας δεσμούς, να εντείνουμε την εξωστρέφεια του σχολείου, να αναδείξουμε δεξιότητες και ταλέντα των μαθητών μας και να καλλιεργήσουμε τον κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Δίκτυο6      Δικτυο3

Δίκτυο5     δικτυο σχολειων1

Δικτυο2       Δίκτυο4