Βραβεύσεις μαθητών του Πρότυπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής

Η μαθήτρια του Πρότυπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Μαρία Μανή κατετάγη 2η στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής που διοργανώθηκε από την Ένωση Φυσικών και κέρδισε Πρώτο Βραβείο καθώς και τη συμμετοχή της στη φετινή Βαλκανιάδα Φυσικής που θα διεξαχθεί στο Δυρράχιο της Αλβανίας από 23 έως 25 Ιουνίου. Με εξαιρετική επίδοση και ο μαθητής του Πρότυπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής, Θανάσης Δασούλας κέρδισε Δεύτερο Βραβείο.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν τους μαθητές του σχολείου και τους εύχονται καλή επιτυχία στη συνέχεια της προσπάθειάς τους.

XXXI ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών του Πρότυπου Γε. Λ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων συγχαίρει θερμά τους μαθητές της τρίτης λυκείου Τσερίκη Δημοσθένη και Έξαρχο Απόστολο για τη συμμετοχή τους στην ΧΧΧΙ Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, η οποία έλαβε χώρα στην αρχαία Ολυμπία από 11 έως 14 Μαΐου 2023, υπό την εποπτεία του κ. Μ. Παρούση, προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η τιμητική διάκριση που εξασφάλισε το σχολείο κατέστη επίσης δυνατή χάρη στην άμεση ανταπόκριση του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής. Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τον Σύλλογο Αποφοίτων για την οικονομική στήριξη της μετακίνησης των συμμετεχόντων μαθητών και της συνοδεύουσας εκπαιδευτικού στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας. Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών αισθάνεται υπερηφάνεια για το εγχείρημα των “οτρηρών” μαθητών να διαπρέψουν στο πεδίο της Φιλοσοφίας, ιδαλγού των επιστημών.Λήψη αρχείου

Έκθεση Παλαιτύπων και Σπάνιων Εκδόσεων.

Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργάνωσαν, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πλούσιας και αθησαύριστης γνωσιακής παρακαταθήκης της Σχολής, σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, Έκθεση Παλαιτύπων και Σπανίων Εκδόσεων του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα στην Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Σχολείου . Παρουσιάστηκαν κείμενα που προέρχονται από τις Βιβλιακές Συλλογές της Παλαιάς και της Νέας Ζωσιμαίας Σχολής, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώναεικόνα Viber 2023 05 05 15 55 54 058εικόνα Viber 2023 05 05 15 57 44 755 1

1

Μάιος 5 2023

Γράφουν για μας

Στο… φως «κρυμμένοι» αρχειακοί θησαυροί της Ζωσιμαίας Σχολής! – Πρωινός Λόγος – Η καθημερινή εφημερίδα της Ηπείρου (proinoslogos.gr)

Εφημερίδα Ελευθερία – 6/5/2023 (frontpages.gr)

Στόχος να γίνουν κτήμα της κοινωνίας – Ηπειρωτικός Αγών (agon.gr)

Έκθεση Παλαιτύπων και Σπανίων Εκδόσεων στη Ζωσιμαία Σχολή – VimaNews

Επίσκεψη του Συλλόγου στην έκθεση Παλαιτύπων και Σπανίων Εκδόσεων του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα στο ΓΕΛ της Ζωσιμαίας Σχολής. – Zosimaia

Έκθεση παλαιτύπων και σπανίων εκδόσεων στο Λύκειο της Ζωσιμαίας – Ηπειρωτικός Αγών (agon.gr)

Μια σπάνια συλλογή παλαιτύπων εκτέθηκε στο Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας – PBNEWS – Ειδήσεις με ονοματεπώνυμο

Βιβλιακές Συλλογές της Παλαιάς και της Νέας Ζωσιμαίας Σχολής – EPIRUSGATE

Αξιολόγηση της Νεοελληνικής Γλώσσας

Οι ενδοσχολικοί συντονιστές των φιλολογικών μαθημάτων Μπότσαρη Λαμπρινή του Προτύπου ΓΕ.Λ Ζωσιμαίας Σχολής και ο κ. Παπαϊωάννου Ευάγγελος του 8ου Λυκείου Ιωαννίνων διοργανώνουν εργαστήριο (Workshop) με θέμα “Αξιολόγηση της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Λύκειο” στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και βάσει των αρμοδιοτήτων των ενδοσχολικών συντονιστών. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 4/5/2023 και στις 10/5/2023 στις 12 π.μεικόνα Viber 2023 05 04 10 51 38 929 1

Έκθεση Παλαιτύπων και Σπανίων Εκδόσεων

Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, ώρα 11.00,  στην Έκθεση Παλαιτύπων και Σπανίων Εκδόσεων του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα στην Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Σχολείου (Πλατεία Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος). Παρουσιάζονται κείμενα που προέρχονται από τις Βιβλιακές Συλλογές της Παλαιάς και της Νέας Ζωσιμαίας Σχολής και άγνωστα τεκμήρια από την πλούσια και αθησαύριστη γνωσιακή τους παρακαταθήκη.Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

Ο συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος στο Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Την Τρίτη 2 Μαΐου 2023, είχαμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλο. Αφορμή για αυτή τη συνάντηση στάθηκε το βιβλίο του “Το δέντρο του Ιούδα” από τις Εκδόσεις Κίχλη, το οποίο διδάχθηκαν φέτος οι μαθητές και μαθήτριες δύο τμημάτων της Β΄ Λυκείου στο μάθημα της Λογοτεχνίας στο πλαίσιο των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών με τις φιλολόγους του σχολείου μας, Χρυσούλα Κουλούρη και Κυριακή Σεβεντεκίδου.

Εικόνα1

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του, οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του για το έργο του. Ο κ. Μακρόπουλος με λόγο άμεσο και διαυγή, ακούραστος και με πολύ κέφι και χιούμορ, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών, μιλώντας τους για τη ζωή του, για την κινητήρια δύναμη που κινεί την πένα του, για το μεταφραστικό του έργο και πολλά άλλα.

Κάνοντας έναν απολογισμό της αναγνωστικής εμπειρίας που είχαν, οι μαθητές –  απευθυνόμενοι στο συγγραφέα – επεσήμαναν πως η φωνή του ενώθηκε με τον τόπο τους, αγκάλιασε κάθε ξερόκλαδο και πέτρα, αναδίδοντας μυρωδιές της γης και των ανθρώπων. Ευχαρίστησαν τον κ. Μακρόπουλο, καθώς μέσα από το βιβλίο του τους μίλησε για τους καθημερινούς ανθρώπους, τη μοναξιά, τη φιλία, την πατρική αγάπη, την προδοσία και την απανθρωπιά, δίνοντας τους την ευκαιρία να απολαύσουν ένα λογοτεχνικό έργο, αλλά και να ασκηθούν σε εργασίες δημιουργικής γραφής.

 

Ήταν μια όμορφη εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες και ευελπιστούμε να ενισχύσει το κίνητρο για ανάγνωση κι άλλων λογοτεχνικών βιβλίων.Λήψη αρχείου

1η μέρα Erasmus

2 erasmus

3η μέρα Erasmus

4η ημέρα

«Διαστημικό»! βραβείο για το Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας…

«Διαστημικό»! βραβείο για το Πρότυπο ΓΕΛ Ζωσιμαίας…

Οι μαθητές του Πρότυπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής Cansat 2023 και κατέκτησαν με το Βραβείο «Highest Technical Achievement” τη δεύτερη θέση. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ΕΚΠΑ από τις 20 έως 23 Απριλίου.

Πρόκειται για έναν υψηλών απαιτήσεων σχολικό Διαγωνισμό που συνδυάζει γνώσεις των τομέων της Μηχανικής, Διαστημικής, Φυσικής και Πληροφορικής, στον οποίο συμμετείχαν ομάδες από Δημόσια και Ιδιωτικά Λύκεια όλης της Ελλάδας. Οι μαθητές της Ζωσιμαίας με τη συμμετοχή τους δε βελτίωσαν μόνο τις γνώσεις τους, αλλά ανέπτυξαν και δεξιότητες συνεργασίας, κριτικής σκέψης, διερεύνησης και επίλυσης προβλημάτων, διαχείρισης χρόνου, λήψης αποφάσεων κ.α. αποκομίζοντας μια εμπειρία ζωής.

Η Ομάδα, στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, αποτελείται από τους μαθητές: Παπαστεφάνου Δημήτρης, Γκουργκούλης Νικόλαος, Μανή Μαρία, Γιαννόπουλος Θανάσης, Γιουγλής Δημήτρης, Δασούλας Θανάσης, Σταύρου Γιώργος, Καζάκος Νικόλαος, Γκαζιάνη Σοφία, Μπαλωμένος Κωνσταντίνος,  Αρλέτος Μάριος με υπεύθυνες καθηγήτριες τις: Καραγιάννη Κυριακή και Αγγέλη Βασιλική.

IMG 20230423 142200

Στην προσπάθειά τους είχαν δίπλα θερμούς υποστηρικτές τους χορηγούς τους με κυρίαρχο χορηγό την  Περιφέρεια Ηπείρου, που με τη γενναία της χορηγία τα παιδιά εξασφάλισαν την μετακίνηση τους.

Συγκεκριμένα το Πρότυπο Λύκειο θέλει να ευχαριστήσει τους παρακάτω χορηγούς: Περιφέρεια Ηπείρου, Teleglobal, Lime Technology, Tymfe Technologies, 3D effect, Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σαγιάδος, Διδασκαλείο Χημείας Ερρίκος Πέτσιος, Όμιλος Φροντιστηρίων, Χριστόφορος Καββαδίας – Διδάκτωρ Μηχανικός, Βιβλιοπωλείο Πρωτότυπο, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Προτύπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής, 15μελές Πρότυπου ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής.

Επίσης εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και σε όσους έδωσαν τις πολύτιμες συμβουλές τους και τη φετινή χρονιά αλλά και την προηγούμενη χρονιά της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό, τους  Καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Γ. Μανή, Χ. Καβουσιανό, Κ, Βλάχο, τον υποψήφιο Διδάκτορα του ίδιου τμήματος Χ. Παπαϊωάννου, καθώς και τον κ. Α. Εμβαλωτή, Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Αντιπρόεδρο του ΙΕΠ.  Ευχαριστούμε επίσης τους κυρίους  Ν. Μαρέτα και Σκαργιώτη Γ. , που ως παλιοί  γνώριμοι του διαγωνισμού  πάντα με χαμόγελο μας έδιναν απαντήσεις στις ερωτήσεις μας.