Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
9 Μαρ 2014

Καρβουνικό Αποτύπωμα(Five green ants)

Συντάκτης: Αρβανιτοπούλου Μαρία | Κάτω από: eTwinning:SOS-4-CO2, Project, Project Καρβουνικό αποτύπωμα, Εργασίες μαθητών
Carbon-Footprint

Έπειτα από τον προσωπικό υπολογισμό του καρβουνικού μας αποτυπώματος και του καρβουνικού αποτυπώματος της τάξης μας, μαζικά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τάξη μας απέχει σημαντικά από τις 4 κατηγορίες (ψώνια, μεταφορές, φαγητό, σπίτι).
Όσο αναφορά τα ψώνια, η τάξη μας έχει μέσο όρο 362 kg ενώ ο μέσος όρος της χώρας μας είναι 1.060 kg.Επομένως η τάξη μας έχει 65% λιγότερο καρβουνικό αποτύπωμα.Σύμφωνα με την ερώτηση 43 ένας παράγοντας που επηρεάζει τα ψώνια συνεπώς είναι τα ρούχα.Σε ένα χωριό υπάρχει οικιότητα μεταξύ των ανθρώπων και έτσι υπάρχει η ανταλλαγή ρούχων.Αυτό το φαινόμενο δεν το συναντάμε τόσο στις πόλεις, κυρίως στις μεγαλούπολεις.
Σύμφωνα με την ερώτηση 46 ένας άλλος παράγοντας είναι οι σακούλες που χρησιμοποιούμε.Στα χωριά γίνονται πολύ συχνά λαϊκές και γι’αυτό τον λόγο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν δικές τους σακούλες, με αποτέλεσμα αυτό το συνήθειο να το υιοθετούν και στα μαγαζιά.Συμπεροάμβάνοντας την ερώτηση 44 σε ένα σχολείο το οποιό βρίσκεται σε χωριό είναι πιο εύκολο να περάσει η ιδέα της ανακύκλωσης γιατί τα παιδιά είναι πιο κοντά στην φύση.
Τέλος το πιο σημαντικό αίτιο για αυτη την τεράστια διαφορά είναι η οικονομική κρίση.Πριν από αυτή οι αγορές στην Ελλάδα ήταν πολυ πιο πολλές.Τώρα οι άνθρωποι τις έχουν περιορίσει αρκετά.Ειδικά εμείς που ζούμε σε ένα χωριό και θέλουμε περισσότερη βενζίνη, από αυτόν που βρίσκεται στην πόλη, για να μετακινηθούμε.
Άλλος ένα τομέας είναι οι μεταφορές.Εμείς εδώ στο χωριό μετακινούμαστε με ποδήλατο γιατί οι αποστάσεις είναι πιο μικρές, ενώ στις πόλεις ελάχιστοι είναι αυτοί που κινούνται με ποδήλατο. Επίσης οι αποστάσεις στις πόλεις είναι πιο μεγάλες γιατί και οι πόλεις είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και η οικονομική κρίση επηρεάζει αυτόν τον τομέα.
Στην διατροφή ο μεσός όρος της τάξης μας είναι μικρότερος από αυτόν της χώρας.Αυτό οφείλεται στο ότι στο χωριό μας στηρίζουμε την διατροφή μας σε τοπικά προϊόντα, λόγω των αυξημένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων.Επίσης σχεδόν πάντα τα προϊόντα τα οποία καταναλώνουμε είναι προϊόντα εποχής.Μερικά παραδείγματα τοπικών προϊόντων είναι τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τέλος τα γαλακτοκομικά.
Ένας ακόμη σπουδαίος παράγοντας είναι τα μικρής έκτασης supermarket που έχουμε στο χωριό τα οποία δεν μας επιτρέπουν πρόσβαση σε ποικιλία και συνεπώς την ποικιλία ξένων τροφών τα οποία ανεβάζουν το καρβουνικό αποτύπωμα και στον τομέα τον μεταφορών.Το ίδιο ισχύει και για τα κρεωπολεία.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει και αυτόν τον παράγοντα.
Η θέρμανση είναι η τελευταία κατηγορία στην οποία το ποσοστό της τάξης είναι κατα πολύ μεγαλύτερο από αυτό της χώρας.Το χωριό μας βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή.Αυτό συμβάλλει στο να έχουμε κρύο από τις γύρω περιοχές.Οι χειμώνες είναι πιο ψυχροί και οι άνθρωποι λόγο της οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει και αυτόν τον παράγοντα, οι άνθρωποι κάνουν μεγαλύτερη χρήση ξύλου επειδή είναι πιο φθηνό και τα δάση είναι κοντά.Το βραδάκι η θερμοκρασία πέφτει πιο πολύ με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να ανεβάζουμε την θερμοκρασία στα καλοριφέρ ή να μην σβήνουμε την σόμπα με αποτέλεσμα να καίμε πιο πολλά ξύλα ή να σπαταλάμε περισσότερο πετρέλαιο.
Κατά τους θερινούς μήνες η ζέστη στα χωριά μπορεί να <<καταπολεμηθεί>> γιατί έχουμε δένδρα και κιόσκια αντιθέτως στις πόλεις ανάβουν συχνά το air condition.
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι στις πόλεις υπάρχουν σπίτια με μόνωση, ενώ στο χωριό μας τα σπίτια είναι παλιά και χωρίς μόνωση.
Η οικονομική κρίση όπως προαναφέραμε είναι ένας παράγοντας που έχει <<χτυπήσει>> και την κατηγορία της θέρμανσης.Ας μην ξεχνάμε κι όλας ότι τα αποτελέσματα για το συνολικό καρβουνικό αποτύπωμα είναι πολύ παλιά όταν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση.Οι άνθρωποι τότε είχαν πιο ελευθερία σε όλους τους τομείς σε αντίθεση με το παρόν.

 

Our country has 9.047kg CO2 and our class has 11.287kg CO2.So our class has a bit more kg of CO2 from our country.This is due to the four categories which affect our carboon footprint.These categories are Transportation, Home, Food and Purchases.
About the transportatsion when you live in a small town, like we, you have to vector small distances, so you take the bike.Instead of when you live in a town you rarely use your bike.
About the Home we burn wood because it is more economic and we have a lot of trees close to us.Also we use heating six or seven months because we live in a countryside and we have too cold.
About Food we eat biological, organic and season food because we have big tillable areas and we can seed and produce our food.Some of this food is eggs, vegetables, fruits and dairy productions.
About Purchases when you live in a small village you know each other and there are intimacy.This phenomenon doesn’t exist in this high level in cities.
Likewise, don’t forget that economic crisis has enfuenced us in a very high level and we don’t have the same freedom in our money as we use to have in the present.

Αφήστε μια απάντηση