Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, με τη Θεωρητική κατεύθυνση της Γ΄ Λυκείου του ΓΕ.Λ. Τυχερού, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.
Με την ευκαιρία αυτή μελετήσαμε τις μεταβολές συνόρων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 1912-1923, καθώς και τις μετακινήσεις πληθυσμών που σημειώθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων για τους πρόσφυγες, αναζητήσαμε πληροφορίες για την καταγωγή αλλά και τους τόπους στους οποίους εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι του Τυχερού. Επιπλέον, μέσω μιας σειράς γραπτών πηγών, παρακολουθήσαμε την ιστορική διαδρομή των κατοίκων της ανατολικής όχθης του Έβρου στο διάστημα 1912-1923.
Η μελέτη της συλλογής του Μουσείου, ειδικά ως προς τις καλλιέργειες και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, μας βοήθησε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης μπόρεσαν να συνεχίσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στην περιοχή του Ν. Έβρου μετά την Έξοδο του 1922.
Με τον τρόπο αυτό, ξεφεύγοντας από τα όρια της σχολικής αίθουσας και ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τα αντικείμενα της συλλογής του Εθνολογικού Μουσείου, συνειδητοποιήσαμε πως η Ιστορία δεν αποτελεί μια τυπική παράθεση ημερομηνιών, ιστορικών γεγονότων και κοινωνικοπολιτικών μεταβολών, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα που καθορίζει την καθημερινότητά μας, έστω κι αν αυτό δε γίνεται άμεσα αντιληπτό…
Επιπλέον υλικό και φύλλο εργασίας
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.