Γενικό    Λύκειο    Τυχερού

Ένα «Ταξίδι» στο σχολείο μιας άλλης εποχής…

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 είχαμε τη χαρά να βρίσκεται στο σχολείο μας η κ. Δουτσίνη –Βολοβότση Ελένη, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές εμπειρίες και τα βιώματά της από τα σχολικά της χρόνια.
«Όλα ρημαδιό την πρώτη δεκαετία της ζωής μου» ήταν η φράση με την οποία η κ. Ελένη ξεκίνησε να μας μιλά για τα παιδικά της χρόνια…
Σε αυτό το σύντομο ταξίδι στον χρόνο μάθαμε πως το Δημοτικό Σχολείο του Τυχερού αριθμούσε περίπου πεντακόσιους μαθητές με πάνω από εξήντα μαθητές σε κάθε ενιαίο τμήμα. Οι μαθητές κάθονταν σε τριάδες και την διδασκαλία τους αναλάμβανε ένας δάσκαλος! Στις μικρότερες τάξεις τα παιδιά είχαν μόνο ένα βιβλίο – το αναγνωστικό – , ενώ στις μεγαλύτερες είχαν και βιβλία γραμματικής και μαθηματικών.
Συχνές επίσης ήταν και οι τιμωρίες με «πρωταγωνίστρια» τη βέργα ή «βίτσα» σε περίπτωση που οι μαθητές μιλούσαν μεταξύ τους ή δεν ήξεραν το μάθημα. Το Γυμνάσιο -εξατάξιο τότε- ήταν προνόμιο των αγοριών κυρίως καθώς και των πιο ευκατάστατων οικονομικά οικογενειών, αφού δεν αποτελούσε υποχρεωτική και δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση… Εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός ότι για κάποια χρόνια λειτούργησε στο Τυχερό και ιδιωτικό Γυμνάσιο!
Κλείνοντας η κ. Ελένη ρωτήθηκε από μαθητή μας αν θα άλλαζε κάτι στην περίπτωση που θα μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Με συγκίνηση απάντησε: Ναι! Θα άλλαζα την συμπεριφορά κάποιων μαθητών σε πιο αδύναμους μαθητές, ώστε να μπορούσαν όλοι να έχουν ένα χαμόγελο…»
Beige Brown Photo Collage Fall Instagram Post