Μιλάνο

Στο Μιλάνο το Λύκειο Μονεμβασίας

Άλλες Δράσεις Σχολική Εκδρομή

Στα πλαίσια της αδελφοποίησης με το Κλασικό Λύκειο Tito Livio  είκοσι μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ και Β΄ τάξη του σχολείου μας, η Διευθύντρια Μαρία Κουντούρη και η καθηγήτρια Ματίνα Τζερεφού επισκέφθηκαν το Μιλάνο το χρονικό διάστημα 5-8 Μαρτίου 2024. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ιταλικό σχολείο  αλλά και αξιοθέατα πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Την πρώτη μέρα παραμονής μας στο Μιλάνο μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Tito Livio μας υποδέχθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, έχοντας προετοιμάσει μια γιορτή καλωσορίσματος στην οποία παρευρέθηκε και ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μιλάνο κ. Σάκκαρης. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, ενώ συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς μαθητές στην επεξεργασία κειμένων και στην επίλυση ασκήσεων. Οι κοινές εργασίες μας έδωσαν την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να γνωριστούμε καλύτερα εξασκώντας παράλληλα τις δεξιότητές μας στην ιταλική και αγγλική γλώσσα.

Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο Museo della Tecnologia, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αφιερωμένη έκθεση στον LeonardoDaVinci. Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές περιηγήθηκαν στο μουσείο και στάθηκαν με δέος απέναντι στις ρηξικέλευθες εφευρέσεις της καθολικής ιδιοφυίας του DaVinci. Το ταξίδι στο παρελθόν και στην ιστορία συνεχίστηκε με την επίσκεψή μας στη Ρωμαϊκή Αγορά, στον ναό του Αγίου Αμβροσίου και στο Κάστρο Σφόρτσα. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο μεσαιωνικό -αναγεννησιακό φρούριο του 14ου αιώνα, εξερεύνησαν τους χώρους του και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους από την ολοκληρωμένη ξενάγηση. Στη Biblioteca Trivulziana η υποδιευθύντρια της Βιβλιοθήκης παρουσίασε στους μαθητές μας χειρόγραφα και έντυπα βιβλία του 16ου αιώνα και μας χάρισε μια μοναδική εμπειρία εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας γύρω από την ιστορία του βιβλίου.

Ενώ ο ήλιος έδυε κατευθυνθήκαμε στη νότια πλευρά της πόλης, στα δημοφιλή και γοητευτικά Navigli του Μιλάνου. Περπατήσαμε στις όχθες των καναλιών και χαλαρώσαμε απολαμβάνοντας aperitivo και δοκιμάζοντας παραδοσιακές ιταλικές νοστιμιές.

Και η δεύτερη ημέρα της παραμονής μας στο Μιλάνο της Λομβαρδίας ήταν γεμάτη από πλούσιες εμπειρίες. Το πρωί επισκεφθήκαμε την ορθόδοξη εκκλησία Santa Maria Podone και συναντήσαμε τον πατέρα Ιωάννη, ο οποίος μας μίλησε για την ίδρυση του ναού και την παρουσία των Ελλήνων Ορθόδοξων στο Μιλάνο. Ακολούθησε η επίσκεψή μας στην Biblioteca Ambrosiana, όπου  μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε ο Αρχιερέας Διευθυντής της Βιβλιοθήκης. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με σημαντικά ελληνικά και λατινικά χειρόγραφα από τον 10ο έως τον 12ο αιώνα και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν κορυφαία έργα ευρωπαίων ζωγράφων, ανάμεσα στα οποία και το προσχέδιο της Σχολής των Αθηνών του Ραφαήλ.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο κέντρο του Μιλάνου, στη Galleria Vittorio Emmanuele II, την στοά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα πολυτελή καταστήματα ενώ το μεσημέρι  επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο της πόλης. Ο Πρόεδρος και  μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μας ξενάγησαν στους χώρους του Δημαρχείου, μας προσέφεραν παραδοσιακό γεύμα και αναμνηστικά δώρα και μας μίλησαν για την δημιουργία του Δήμου Μιλάνου και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το απόγευμα θαυμάσαμε μερικά από τα αριστουργήματα της τέχνης του 20ου αιώνα που φιλοξενούνται στο Museo del Noveccento. Ο ξεναγός μας μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα των Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Fortunato Depero, Gino Severini, αλλά και των Giorgio de Chirico, Giorgio Morandi, Arturo Martini και Fausto Melotti μας μύησε στα μυστικά του Φουτουρισμού και της Αφηρημένης Τέχνης. Τελευταίος σταθμός μας ήταν η επίσκεψη στο Καθεδρικό Ναό, Duomo di Milano, το εμβληματικό και μεγαλοπρεπές μνημείο που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μιλάνο ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχαιρετίσαμε του Ιταλούς φίλους μας με συγκίνηση και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Απρίλιο , όταν είκοσι μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί από το Tito Livio θα επισκεφθούν για δεύτερη  φορά το σχολείο μας και τη Μονεμβασία. Ανάμεσα τους θα είναι και ο φιλόλογος Massimo Cazzulo, o χαρισματικός εκπαιδευτικός και γνήσιος Φιλέλληνας, τον οποίο θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε. Η βοήθεια του στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση της εκδρομής μας ήταν ανεκτίμητη.



Λήψη αρχείου