Δράσεις για το 1821

Οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική  Επανάσταση. Στα  πλαίσια  των επετειακών δράσεων  δημιούργησαν μια εφημερίδα , την  «ΙΑΧΗ» , και τρία Video , «Οι τρεις αλιείς», «Η κυρά Βενέτα» και «Ο Ιωάννης Τουρκολέκας».  

Το περιεχόμενο της εφημερίδας διαρθρώνεται σε θεματικούς άξονες σχετικούς με την  Ελληνική Επανάσταση. Συγκεκριμένα οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη διεθνοποίηση του Ελληνικού Αγώνα, με πρόσωπα που άφησαν τη σφραγίδα τους  στο χώρο των στρατιωτικών και διπλωματικών επιχειρήσεων αλλά και στην ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης, με τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων την εποχή εκείνη, με σημαντικά γεγονότα -σταθμούς στην πορεία για την ανεξαρτησία. Εμπνεύστηκαν από τους ήρωες και τα γεγονότα και ανέλαβαν το ρόλο του δημοσιογράφου,  του ρεπόρτερ, του σκιτσογράφου. Συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα αξιόλογο επετειακό  φύλλο το οποίο ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα για ανάλογες προσπάθειες και στο μέλλον. 

Τα τρία Video  είναι αφιερωμένα στην ιστορία του τόπου μας και συγκεκριμένα στην απελευθέρωση-παράδοση του κάστρου της Μονεμβασίας.  Πραγματεύονται τις ιστορίες απλών ανθρώπων των οποίων η συμβολή υπήρξε καθοριστική  στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο κάστρο Μονεμβασίας το 1821.  Οι μαθητές με βιωματικό τρόπο προσέγγισαν την τοπική ιστορία της Μονεμβασίας και δημιούργησαν οπτικοακουστικό υλικό ιστορικής τεκμηρίωσης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πατέρα Κωνσταντίνο Κρυπωτό και την αρχαιολογική υπηρεσία του κάστρου Μονεμβασίας για το πολύτιμο υλικό και τη βοήθεια που μας προσέφεραν. 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους του μαθητές και τις μαθήτριες . 

  Η Διευθύντρια                                                               Οι Υπεύθυνες Καθηγήτριες

Μαρία Κουντούρη                                                              Παναγιώτα Οικονομάκη 

                                                                                                    Ματίνα   Τζερεφού