Οι υπεραιωνόβιες ελιές, στην περιοχή Λάμνα, στην Μονή Παναγίας Καλόπετρας στην κοιλάδα των πεταλούδων έχουν περίμετρο σχεδόν δέκα μέτρα. Αρκετά δένδρα λόγω του μεγέθους, του σχήματος η άλλων χαρακτηριστικών τους φανερώνουν ότι έχουν μια πολύ μεγάλη διάρκεια ζωή η οποία φαίνεται ότι προσμετράτε όχι μόνο σε αιώνες αλλά σε χιλιετηρίδες. Με την βοήθεια σχετικού φύλλου εργασίας από το ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα μετρούν την ηλικία…
Αρκετά δένδρα λόγω του μεγέθους, του σχήματος η άλλων χαρακτηριστικών τους φανερώνουν ότι έχουν μια πολύ μεγάλη διάρκεια ζωή η οποία φαίνεται ότι προσμετράτε όχι μόνο σε αιώνες αλλά σε χιλιετηρίδες. Γι αυτό και οι όροι αιωνόβια η χιλιόχρονα που αναφέρονται σε διάφορα κείμενα δεν αποτελούν απλά σχήματα λόγου. Η πολύ μεγάλη, απροσδιόριστης διάρκειας, ζωή του ελαιόδεντρου αποτελεί μια σαφή ιδιαιτερότητα του σε σχέση τόσο με άλλα καρποφόρα άλλα και δασικά δένδρα. Καίτοι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία είναι φανερό ότι αρκετά από τα σήμερα υπάρχοντα ελαιόδεντρα πρέπει να έχουν διάρκεια ζωής κάποιων χιλιάδων ετών.
Ο προσδιορισμός της ηλικίας των πολύ παλαιών δένδρων ( Λυριτζής, 1994) είναι συχνά πολύ δύσκολος γιατί δεν διατηρούν πλήρες το ξύλο του κεντρικού κορμού τους. Έτσι σύγχρονες μέθοδοι δύσκολα μπορούν να έχουν εφαρμογή για τον προσδιορισμό της ηλικίας τους. Αλλά και η κλασσική μέθοδος που βασίζεται στον αριθμό των ετήσιων δακτυλίων παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες εφαρμογής λόγω της ιδιάζουσας οργάνωσης του κορμού του δένδρου όπως περιγράφηκε προηγούμενα.
Μια χονδρική προσέγγιση της ηλικίας παλαιών ελαιοδέντρων μπορεί να γίνει με βάση τα στοιχεία της περιμέτρου ή της μέγιστης ακτίνας του κεντρικού συμπαγούς κορμού, μετά από προσδιορισμό του μέσου ετήσιου ρυθμού ακτινικής ανάπτυξης του ελαιόδεντρου.