Κάβουρας της κοιλάδας (Potamon Rhodium)

Αποσπάσματα από: 

http://icgf.myspecies.info/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7-species/potamon-rhodium
https://en.wikipedia.org/wiki/Potamon https://www.inaturalist.org/taxa/110240-Potamon-rhodium

Στην κοιλάδα των πεταλούδων υπάρχει ένα ενδημικό και σπάνιο είδος Κάβουρα του γλυκού νερού ο κάβουρας της κοιλάδας – potamon rhodium. Η ιδιαιτερότητα αυτού του Κάβουρα είναι το αποτύπωμα της πεταλούδας της κοιλάδας στο καβούκι του… Λέγεται πως έχει προέλθει από φυσική επιλογή και διαδοχικές μεταλλάξεις ώστε να επικρατήσει αυτό το είδος στο συγκεκριμένο χώρο.  Το διεθνές κόκκινο βιβλίο το αναφέρει ως σπάνιο είδος σχεδόν προς εξαφάνιση. 

Το Potamon Rhodium έχει καταγραφεί σε 4 νησιά στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Η συνολική έκταση της εμφάνισής της είναι περίπου 2.500 km2 ενώ η περιοχή πληρότητας δεν υπερβαίνει τα 500 km2. Ο πληθυσμός του είναι πολύ κατακερματισμένος και η ποιότητα του οικοτόπου του επιδεινώνεται σταθερά. Στην Ελλάδα θεωρείται ως απειλούμενο.

To Potamon rhodium έχει αναφερ­θεί από τη Ρόδο, την Κω, την Τήλο, τη Σάμο και την Ικαρία (Brandis et al. 2000, Cumberildge 2008). Η περιοχή παρουσίας του είναι περίπου 2.500 τ.χλμ, ενώ η περιοχή κατοίκησης είναι μικρότερη από 500 τ.χλμ. Οι πληθυσμοί είναι έντονα κα­τακερματισμένοι σε διάφορες λεκάνες απορροής που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ εκτιμάται ότι η ποιότητα των ενδιαιτημάτων σταδιακά υποβαθμίζεται λό­γω ρύπανσης, άντλησης νερού, υφαλμύρωσης κ.ά. Σε ορισμένες τοποθεσίες στις οποίες είχε παρατηρηθεί πριν από 70 χρόνια 30 χρόνια αργότερα δεν υπήρχε πια. To Potamon rhodium ζει σε λίμνες, ποτάμια και ρυάκια. Οι κύριες απειλές γι’ αυτό το είδος είναι η απώλεια και η υποβάθμιση του ενδιαιτήματος του λόγω αύξησης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Σ’ αυτές περι­λαμβάνονται νέες μέθοδοι διαχείρισης του νερού, που επηρεάζουν τα ρυάκια και τα ποτάμια, και η ρύπανση. Άλλες απειλές είναι η αποξήρανση των ρεμάτων λόγω υπεράντλησης του νερού για αρδεύσεις και η διευθέτηση των ποταμών και ρεμά­των για την καλύτερη απόδοση πόσιμου νερού (Cumberildge 2008).